Programul guvernamental Prima Casa a constituit, mai mult sau mai putin, o centura de sustinere pentru piata rezidentiala locala, dupa criza financiara. Cu ajutorul garantiei de la Stat, bancile au finantat in continuare achizitii de locuinte, iar dezvoltatorii imobiliari au fost stimulati sa ridice in continuare proiecte rezidentiale. Acum insa, zvonurile cu privire la o eventuala sistare a Prima Casa in viitorul apropiat au dus doar la impredictibilitate in piata rezidentiala si panica printre clienti, grabiti sa prinda finantare. Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker, apreciaza ca toate acest efecte negative ar putea fi evitate daca s-ar renunta treptat la Prima Casa si nu dintr-o data.

"Privita in ansamblu, piata rezidentiala este dominata de Prima Casa, cu o pondere de peste 50% din finantari. Segmentul mass market se finanteaza 80% prin Prima Casa, de exemplu, iar cel middle market cu pana la 30%. Este adevarat ca Prima Casa a reprezentat o "centura de siguranta", dar in acelasi timp trebuie sa gasim solutii pentru a desface aceasta centura, insa fara sa ne prabusim. In acest an, am fost martori la mai multe epuizari de fonduri, iar acest lucru creeaza numai dezechilibre. Clientii devin foarte grabiti sa achizitioneze o locuinta si poate ca nu se ma gandesc la anumite detalii care sunt foarte importante, ci cauta doar sa prinda finantare si cumpara orice gasesc", spune Gabriel Voicu (foto).

Managerul Coldwell Banker arata ca, odata cu noua suplimentare curenta, in valoare de 500 de milioane de lei, va exista din nou o stare de agitatie printre clienti, "probabil alte 2-3 saptamani pana vor fi epuizate aceste fonduri".

In opinia sa, pentru a reduce aceasta presiune ar trebui realizata o trecere lina de la Prima Casa, la un credit ipotecar normal. "Astazi, dobanzile la creditele ipotecare sunt aproape similare cu cele de la Prima Casa. Asadar, diferenta o face doar cuantumul avansului, de 15% fata de 5%. Nu putem forta bancile sa coboare sub 15% avans la credite ipotecare, dupa ce se ajunsese si pe la 30% acum cateva luni. Dar, putem majora treptat avansul la Prima Casa. Aceasta masura trebuie, bineinteles, completata si de o alocare mai corespunzatoare a fondurilor. Atat timp cat, se aloca sporadic si in sume destul de mici, de multe ori insuficiente, se creeaza dezechilibru si panica".

Gabriel Voicu sustine ca daca vor ar fi oprite finantarile pentru Prima Casa dintr-o data, s-ar crea panica in piata rezidentiala. "Din nefericire aceste opriri si relocari de fonduri au legatura si cu evenimentele politice. Nu este normal. Probabil ca piata ar scadea cu pana la 50%. Sa nu uitam, totusi, ca sunt si clienti care aplica pentru Prima Casa chiar daca au avans suficient pentru un credit ipotecar. Cand nu mai sunt fonduri, oamenii nici macar nu mai merg la vizionari de apartamente".

O alta problema pe care programul Prima Casa a generat-o este conceptia potrivit careia majoritatea locuintelor adresate acestuia au o calitate scazuta a constructiei. "Da, este totusi adevarat ca au fost dezvoltatori care au profitat de acest boom si au construit proiecte slabe din punct de vedere calitativ si tehnic si pentru care doar pretul a contat. Nu as vrea insa sa legam, in continuare, Prima Casa doar de constructii slabe. Tot timpul vor exista dezvoltatori de tip hit&run si la 5% si la 15% avans", a mai spus Gabriel Voicu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri