Romania a imprumutat recent 1 miliard de euro prin vanzarea de obligatiuni pe pietele externe la cea mai redusa dobanda din istoria sa. In timp ce statul mai avea nevoie de 750 de milioane de euro pentru completarea planului de imprumuturi pe anul in curs, restul de 250 de milioane de euro ar putea merge catre rezerva financiara (buffer) in valuta a Ministerului Finantelor Publice. In luna mai, cand Finantele au avut precedenta iesire pe pietele externe, buffer-ul se situa la 5,9 miliarde de euro.

Costul cu dobanda obtinut saptamana trecuta de Ministerul Finantelor, de 2,15%, este insa mai mare decat ceea ce Romania incaseaza din administrarea acestor bani. Statul are nevoie sa pastreze banii respectivi ca pe o rezerva strategica si trebuie sa-i tina intr-un cont la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La randul sau, BNR investeste banii Finantelor in sistemul international in plasamente pe termen scurt in obligatiuni sau depozite la banci.

Romania se imprumuta scump, dar finanteaza ieftin alte tari

In prezent, dobanda overnight la BCE este de -0,4%, iar dobanzile pe care le platesc pentru a se imprumuta pe termen scurt tari ca Germania, Franta sau Italia sunt si mai jos in teren negativ decat cea de la BCE, astfel ca obligatiunile acestor state sunt o varianta neatractiva de plasament.

In acest context, optiunile ramase pentru BNR sa obtina dobanzi pozitive sunt mai putine, cum ar fi obligatiunile emise de SUA si alte state sau depozitele la banci, insa si randamentele aduse de acestea sunt foarte reduse, cu mult sub dobanda platita de Romania pentru banii din rezerva.

Astfel, chiar daca BNR ar reusi sa obtina un randament pozitiv pentru acesti bani, intr-o piata in care instrumentele financiare foarte sigure, lichide si pe termen scurt au adesea dobanzi negative, Ministerul Finantelor pierde bani din diferenta de dobanda.

De ce are Ministerul Finantelor Publice o rezerva de 6 miliarde de euro

Decizia de a constitui un buffer a fost luata in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), organizatie cu care Romania a avut mai multe acorduri in ultimii ani.

Rezerva financiara a fost constituita de stat incepand din 2010 si a fost majorata in ultimii ani. Rolul acesteia este "imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere pentru asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale".

Statul dispune de mai multa flexibilitate pentru o eventuala situatie in care conditiile de finantare s-ar inrautati, dar buffer-ul ajuta si la scaderea dobanzilor la care Guvernul se imprumuta, intrucat ii intareste pozitia in piata in relatia cu bancile si investitorii.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri