Romania poate obtine statutul de piata emergenta chiar si peste doar 12 luni, acesta fiind un termen realist atat timp cat statul va lista Hidroelectrica anul viitor, considera Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Polonezul crede ca recenta includere a Romaniei pe lista scurta a emergentelor poate determina o imbunatatire a evaluarilor companiilor listate pe BVB, dar si o crestere a intrarilor de capital in piata.

Agentia FTSE Russell a inclus saptamana trecuta Romania pe lista scurta a pietelor ce ar putea sa fie promovate in categoria emergentelor. Singurul criteriu necesar upgrade-ului pe care piata locala nu il indeplineste este cel ce vizeaza lichiditatea.

“Un interval de timp realist este obtinerea promovarii din partea FTSE peste 12 luni, iar apoi inca 12 luni (fata de momentul includerii pe lista scurta a emergentelor) pentru a fi promovati si de MSCI in aceasta categorie. Un asemenea calendar este conditionat de procesele interne din Romania, dar si de ciclicitatea anunturilor facute de agentii”, a declarat Ludwik Sobolewski.

FTSE si MSCI sunt doi dintre liderii mondiali in crearea si stabilirea indicilor bursieri. Cele doua agentii isi revizuiesc anual clasificarea tarilor recomandate investitorilor, Romania fiind considerata in prezent o piata de frontiera, categoria imediat superioara fiind cea a pietelor emergente.

“Faptul ca am fost trecuti pe lista scurta a pietelor ce pot fi promovate transmite un mesaj important in afara tarii: Romania nu mai este privita doar ca o piata de frontiera ce parea ca va ramane blocata in aceasta categorie ‘pentru totdeauna’. Desigur, ne aflam in continuare in sfera de interes a fondurilor de investitii de frontiera, insa aceste fonduri s-ar putea sa fie dispuse acum sa aloce ceva mai multi bani catre activele romanesti, anticipand viitoarea promovare si o imbunatatire a evaluarilor. De asemenea, fondurile de piete emergente ar putea lua in calcul sa investeasca ceva mai multi bani in Romania, stiind ca piata se afla acum pe o traiectorie buna”, este de parere directorul general al BVB.

Romania nu mai este privita doar ca o piata de frontiera ce parea ca va ramane blocata in aceasta categorie ‘pentru totdeauna’

Ludwik Sobolewski

Un alt efect pozitiv in viziunea lui Sobolewski va fi si posibila imbunatatire a evaluarilor companiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti. “Este un lucru de importanta strategica, deoarece, daca va avea loc, atunci ar duce la crearea unei surse de IPO-uri in viitor”, a mentionat seful bursei.

IPO-ul Hidroelectrica este considerat indispensabil pentru promovarea in categoria pietelor emergente, in opinia lui Sobolewski. Acesta adauga faptul ca Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa ramana “liderul” procesului de modernizare al pietei de capital romanesti, astfel incat sa nu existe “greseli uriase ce ar putea distruge obiectivul strategic de promovare al pietei”.

Promovarea la statutul de piata emergenta depinde in momentul de fata doar de factorul politic, de actualul, sau de viitorul guvern. Cu listarea Hidroelectrica in proportie de 22-23% free-float si cu o vanzare a minim 4% din actiunile Petrom, cred ca am avea peste 51% sanse sa fim upgradati

Lucian Anghel

‎Nu in ultimul rand, Sobolewski a mentionat ca BVB lucreaza in continuare la implementarea unor noi proiecte care sa contribuie la dezvoltarea pietei si, implicit, la drumul catre statutul de piata emergenta.

La scurt tip dupa anuntul FTSE, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, declarase ca viitorul upgrade depinde practic doar de factorul politic.

“Promovarea la statutul de piata emergenta depinde in momentul de fata doar de factorul politic, de actualul, sau de viitorul guvern. Cu listarea Hidroelectrica in proportie de 22-23% free-float si cu o vanzare a minim 4% din actiunile Petrom, cred ca am avea peste 51% sanse sa fim upgradati”, a mentionat Anghel.

In luna septembrie a fiecarui an, Comitetul de Clasificare al FTSE se intruneste pentru a decide asupra ratingului acordat tarilor. In cazul in care o piata indeplineste toate criteriile, aceasta este inclusa pe o lista scurta (Watchlist) in vederea promovarii la o categorie superiora. In prezent, pe langa FTSE Russell, alte trei institutii importante recunoscute international - MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia) – evalueaza piata de capital din Romania. Criteriile care trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera in principal la valoarea tranzactiilor si dimensiunea companiilor listate la bursa, precum si accesul rapid al investitorilor la piata de capital si modul in care acestia pot cumpara si vinde actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri