Dupa ce a trecut euforia stirii ca Romania a fost inclusa pe lista de monitorizare a FTSE, in vederea promovarii la statutul de piata emergenta, realitatea este ca mai sunt inca multe lucruri de facut. Desi toate sperantele sunt in listarea Hidroelectrica, aceasta promovare nu poate avea la baza un singur ingredient, este de parere Ioana Apa, presedinte al comisiei piete de capital si trezorerie din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Incepand cu data de 29 septembrie, Romania se afla pe lista de monitorizare a FTSE Russell. Practic, acest lucru inseamna ca piata locala va ramane in perioada de monitorizare pentru minim un an, timp in care investitorii globali vor impartasi experientele legate de piata romaneasca, in vederea unei potentiale promovari.

“FTSE Russell va lua in considerare multiple aspecte in acesta perioada, de aceea este extrem de important sa intensificam eforturile tuturor participantilor in vederea indeplinirii integrale a tuturor criteriilor de piata emergenta. Criteriul de lichidate este cel mai dezbatut la momentul actual (Romania deocamdata nu il indeplineste) si cel care va cere masuri de reforma, inclusiv accelerarea procesului de listare a companiilor romanesti la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat pentru Wall-Street PRO Ioana Apa.

In ultima perioada, in piata s-a discutat intens despre faptul ca listarea Hidroelectrica va duce la indeplinirea criteriului de lichiditate, garantand astfel promovarea Romaniei.

Listarea Hidroelectrica ar oferi un impuls extraordinar procesului de evaluare a criteriului de lichiditate de catre FTSE Russell. Totusi, trebuie sa avem in vedere faptul ca promovarea pietei romanesti intr-o categorie superioara nu are o reteta cu un singur ingredient. Decizia se va baza pe o evaluare complexa si va fi balansata cu perceptia investitorilor institutionali referitor la operatiunile pe care le desfasoara pe plan local”, a explicat oficialul ARB.

Am realizat un progres notabil, insa este nevoie ca in perioada urmatoare sa intensificam aceste eforturi pentru a ne putea atinge obiectivul propus. Partea cea mai grea vine de acum incolo. Ne-am bucurat si am sarbatorit aceasta realizare extraordinara alaturi de toti participantii din piata dar am revenit cu forte proaspete pentru a sprijini in continuare piata de capital romaneasca.

Ioana Apa, ARB

Ce urmeaza dupa includerea pe lista de monitorizare

Dupa anuntul facut de FTSE Russel, actiunile companiilor romanesti vor intra in atentia mai multor investitori straini, in perioada urmatoare.

“Vorbim de intrari noi potentiale de capital strain care ar putea ajuta dezvoltarea finantarii prin intermediul pietei bursiere. De aceea, dezvoltarea pietei de capital continua sa fie o componenta strategica prioritara a comunitatii bancare din Romania, mai ales avand in vedere faptul ca in Romania, bancile asigura aproximativ 90% din finantarea economiei. Prin comparatie, la nivel european bancile reprezinta aproximativ 80-85% din intregul sistem financiar din Uniunea Europeana, in timp ce in SUA, companiile se finanteaza prin credit bancar in proportie de doar 20%”, a explicat Ioana Apa.

Insa, decizia finala de a investi in Romania si mobilizarea fluxurilor de capital disponibile depind de mai multi factori, in afara de randament. Astfel, vor fi foarte importante perceptia investitorilor despre accesibilitatea pietei romanesti (cerinte de acces, predictibilitate legislativa, costuri de operare) si eforturile facute de acum incolo pentru dezvoltarea infrastructurii si reducerea riscurilor aferente.

“Ca in orice zona a economiei, si piata bursiera din Romania este in competitie directa cu celelalte burse din regiune si va trebui sa isi dovedeasca atractivitatea si accesibilitatea in mod constant pentru a transpune perceptia externa in plus valoare pentru companiile romanesti”. A mai spus presedintele comisiei piete de capital din cadrul ARB.

Cum s-a implicat ARB in acest proces

Procesul de evaluarea realizata de FTSE a presupus o serie de discutii cu autoritatea de supraveghere si operatorul de piata, realizarea unei matrici de calitate care sumarizeaza raspunsurile initiale si evolutiile ulterioare, alaturi de evaluarea matricei de catre Comitetul de Clasificare.

Ioana Apa a explicat ca ca raspunsurile la chestionare ofera posibilitatea FTSE Russell sa balanseze opinia locala cu privire la piata versus perceptia si experientele directe ale membrilor Comitetului Consultativ al FTSE Russell, care este alcatuit din investitori straini, institutii financiare internationale care tranzactioneaza deja in piata locala respectiva.

“Institutiile de credit sunt principalii jucatori pe piata instrumentelor financiare din Romania, prin intermediul lor derulandu-se mai mult de 80% din volumul si valoarea tranzactiilor pe piata reglementata cat si pe pietele OTC. Implicarea comunitatii bancare in procesul de adoptare a masurilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii de piata este astfel esentiala. In acest sens, la nivelul ARB este constituita Comisia Piete de Capital si Trezorerie, care prin intermediul expertizei si contributiei active a membrilor sai, actioneaza ca factor coagulant atat in cadrul fluxurilor de tranzactionare, cat si in cadrul celor de post tranzactionare. ARB a sustinut un dialog permanent cu reglementatorii si cu institutiile pietei de capital privind modificarile legislative, regulamentele si precizarile tehnice. De asemenea, ARB a stabilit o comunicare constanta cu FTSE Russell, FMI si Banca Mondiala”, a explicat Ioana Apa.

Pe agenda ARB se afla o serie de subiecte privind piata de capital, printre care implementarea la nivel local a Directivei Europene privind Emitentii, tratamentul fiscal al operatiunilor la termen, initiative comune lansate alaturi de Asociatia Administratorilor de Fonduri, participarea in cadrul grupului de lucru initiat de catre ASF privind constituirea unei contraparti centrale nationale, imbunatatirea infrastructurii privind evenimentele corporative si reprezentarea la nivelul Parlamentului Romaniei pe subiectul Uniunii Pietelor de Capital Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri