Analistii companiei de servicii financiare BRK Financial Group (BRK) anticipeaza o scadere cu 23% a profitului Romgaz (SNG) in 2016, dar si o reducere a ratei de distributie pana la 70% in urmatorul an, in conditiile in care compania se va confrunta cu o scadere a consumului de gaze naturale in Romania, dar si cu o nevoie tot mai mare de a-si atinge tinta anuala de investitii realizate.

BRK are un pret tinta de 26,6 lei/actiune pentru Romgaz, cu recomandarea de “mentinere”, care anticipeaza faptul ca titlurile vor genera un randament intre -15% si 15% in urmatoarele 12 luni. Actiunile SNG se tranzactionau joi pe Bursa de Valori Bucuresti pentru 23,25 lei/titlu, pretul tinta dat de analisti fiind astfel cu 14,4% mai mare.

“Avem de a face cu o industrie matura, caracterizata in mod natural de cresteri modeste sau chiar declin, motiv pentru care scaderea rezultatelor financiare ale Romgaz sunt, intr-o anumita masura, motivate de scaderea la nivel de piata”, spune Bianca Moldovan, analist in cadrul BRK Financial Group.

In aceste conditii, adaugand si trendul descendent al preturilor gazelor naturale pe piata concurentiala si decizia ANRE de a nu continua cu majorarea pretului pe piata reglementata in speranta ca liberalizarea se va face intr-un mod natural, in timp, trecandu-se de la un pret reglementat mai mare la un pret concurential inferior, BRK estimeaza o continuare a declinului rezultatelor financiare ale Romgaz pana in 2019. “Vedem o usoara scadere a profitabilitatii in 2016, insa pe termen lung, ne asteptam la mentinerea unor rate ridicate, chiar superioare celor inregistrate in 2014, cel mai bun an al Romgaz din acest punct de vedere”, mentioneaza Bianca Moldovan.

Date financiare Romgaz
Multipli de tranzactionare
2015 2016e 2017e 2018e P/E 11,8
Cifra de afaceri 4.053 mil. lei 3.466 mil. lei 3.357 mil. lei 3.324 mil. lei P/B 1,3
Profit net 1.195 mil. lei 919 mil. lei 1.033 mil. lei 1.021 mil. lei EV/EBITDA 5,8
Marja profit net 29% 27% 31% 31% Variatie YTD -13,6%
EBITDA
2.218 mil. lei 1.889 mil. lei 2.017 mil. lei 1.993 mil. lei Randament dividend 11,5%

Cifrele din dreptul anilor 2016 - 2018 reprezinta estimari ale BRK

Rezultatele financiare ale Romgaz au avut de suferit incepand cu 2015, in conditiile in care consumul de gaze naturale in Romania scade tot mai drastic de la an la an, iar pretul gazelor naturale urmeaza un trend descendent. 2014 a reprezentat cel mai bun an pentru Romgaz, societatea inregistrand o cifra de afaceri record de 4.493.3 mil. lei un profit brut de 1.788.33 mil. lei si o marja a profitului brut de 40%. In 2015 insa, odata cu scaderea consumului de gaze naturale in Romania cu 4,61%, cifra de afaceri a Romgaz a inregistrat un declin de aproape 10%, iar profitabilitatea a avut de suferit.

Trendul descendent a continuat si in prima jumatate a lui 2016. Cantitatea de gaz metan produs, vandut si livrat de catre SNG in S1 2016, fie din productie proprie sau din asocieri, a scazut in medie cu 20%.

Cifra de afaceri a SNG a scazut in primul semestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut cu peste 17%. Cererea de consum de gaze naturale a scazut cu circa 6% in Romania, ceea ce a afectat si vanzarile Romgaz.

BRK anticipeaza un profit net de 919 mil. lei pentru Romgaz in 2016 (-23% y/y), o reducere a afacerilor cu 14,4% si o marja a profitului net de 27%, in comparatie cu 29% anul trecut.

Dividende mai mici in 2016, la recomandarea board-ului Romgaz

De cand s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti, Romgaz a fost una dintre companiile cele mai constante la capitolul dividende, distributiile anuale reusind in fiecare an sa multumeasca actionarii cu randamente adesea de peste 8%.

Situatia s-ar putea schimba insa in 2017, cand Consiliul de Administratie al companiei vrea sa reduca ratele de distributie din profit.

In vederea mentinerii unui nivel relativ stabil al productiei si imbunatatirii gradului de recuperare actual, Romgaz se confrunta cu necesitatea realizarii unor investitii considerabile.

Investitiile sunt programate, Romgaz are fonduri proprii cu care sa le sustina, insa provocarea vine din gradul efectiv de realizare a propunerilor de investitii bugetate care inregistreaza un nivel foarte scazut in S1 2016.

Astfel, desi in bugetul pe 2016 societatea a programat investitii in crestere cu 8,75% fata de realizarile din 2015, la jumatatea anului curent s-au investit efectiv circa 50% din ceea ce s-a investit in primele sase luni ale anului trecut: in S1 2015 s-au realizat investitii de 479,9 mil. lei, iar in S1 2016 de 228,2 mil. lei. In aceste conditii analistii estimeaza investitii in valoare de circa 804 mil. lei anul acesta, ceea ce ar reprezenta 79% din suma bugetata initial.

“Pentru indeplinirea acestor obiective fara imprumuturi sau fara o eventuala majorare de capital, exista foarte mare probabilitate de reducere a ratei de repartizare a profitului incepand cu 2016, dupa cum recomanda si CA-ul SNG inca din 2013. S-a recomandat o reducere a ratei de distributie la 70% in 2016 si la 50% (limita minima) in 2017 si 2018”, mentionea Biana Moldovan.

Tradeville: Insolventa ELCEN nu este catastrofala pentru Romgaz, dar riscurile de neincasare trebuie reevaluate

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), compania producatoare de caldura si apa calda pentru Capitala, au intrat in insolventa in septembrie, afectand pretul de pe bursa al actiunilor Romgaz care la nivelul lunii trecute au scazut cu 2,5%.

Anunturile au afectat negativ actiunile Romgaz (SNG) pentru ca, daca RADET nu isi plateste facturile catre ELCEN, fiind protejat de insolventa, nici ELCEN nu-si mai poate plati facturile catre furnizori precum Distrigaz si Romgaz – iar de aici, a doua insolventa.

“Stirea nu este catastrofala pentru Romgaz, care se bucura de un bilant foarte solid si de o rezerva de numerar de peste 1,15 miliarde lei. Totusi, compania va trebui sa isi reevalueze riscul de neincasare si sa constituie noi provizioane, ceea ce ii va afecta profiturile viitoare”, mentioneaza, intr-un raport adresat investitorilor, Georgiana Androne, analist in cadrul casei de brokeraj Tradeville.

Romgaz a anuntat luni ca ofera o pasuire de trei zile companiei ELCEN, astfel ca producatorul de energie sa aiba in aceasta perioada gazele necesare pentru a asigura apa calda in Bucuresti.

Ministerul Energiei va propune, cel mai probabil, un proiect de Ordonanta de Urgenta, care ar permite Primariei Municipiului Bucuresti sa plateasca subventiile la incalzire in avans, pentru ca Romgaz sa nu intrerupa furnizarea gazelor catre Elcen.

Banii vor fi alocati RADET, de aici vor ajunge la Electrocentrale Bucuresti si apoi la Romgaz, care va livra gazele necesare pentru producerea energiei termice.

ELCEN era deja un client cu probleme pentru Romgaz. La 30 iunie, creanta SNG asupra acestuia se ridica la 316 milioane lei (76% din creantele totale), din care circa 78 milioane fusesera provizionate.

Din cauza intarzierilor mai vechi si in urma unor litigii, 297 milioane din cele 316 urmeaza sa fie platite esalonat, pe durata a trei ani (pentru primii 110 milioane exista deja un calendar de plata, pentru restul se va negocia).

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri