Dupa extinderea internationala pe trei piete si cresterea numarului de angajati la 350 (si cauta constant noi specialisti), compania autohtona RINF Tech face un nou pas, in robotica – un robot de testare automata pentru dispozitive cu touchscreen, dezvoltat 100% in Romania de o echipa de doar 7 oameni.

Dezvoltarea a durat doar noua luni, prototipul fiind prezentat la IMWorld.

IQ MATT poate testa orice tip de touchscreen, inclusiv telefoane inteligente sau tablete. Este inca in faza de prototip, iar incepand cu anul viitor va putea fi folosit la scara larga pentru servicii de testare automata pentru companii din telecom, auto, transporturi, dar si alte industrii.

Functionalitatile robotului includ software de recunoastere a imaginilor/aplicatiilor, dar si abilitatea de a imita gesturile umane (tap, swipe, pinch, twist, zoom in, zoom out s.a.). Spre deosebire de un tester manual, IQ MATT este mai rapid si poate executa cicluri lungi de testare (de exemplu, 24 de ore).

“Am dezvoltat robotul cu 7-8 oameni, incluzand aici marketing-ul, in doar noua luni”, spune Jacek Kurzyca, product development manager la Rinf Tech.

Compania va continua sa dezvolte produsul pana in primul trimestru al anului viitor, ulterior urmand sa il inchirieze companiilor producatoare de software, dar si producatorilor de terminale mobile, care doresc sa le testeze. Target-ul este reprezentat de companii medii. “Va putea fi folosit si in zone medicale, de exemplu, sau auto – orice are touch screen. Cel de aici poate testa terminale cu ecrane de pana la 15 inci, insa este doar o chestiune de modificat marimea”, continua polonezul.

Principalele provocari

Una dintre principalele provocari este design-ul insusi, partea de tehnologie, de robotica. Apoi, finantarea.

“Am incercat sa atragem grant-uri, insa nu am reusit, in timp util, inca asteptam un raspuns. Apoi am decis sa il construim din resurse 100% proprii, ceea ce am si facut. Investitia s-a ridicat la mai multe zeci de mii de euro”, spune Jacek.



La acest proiect au lucrat, constant, 7-8 oameni, compania avand, per total, 350 de angajati. “Este foarte greu sa gasesti specialisti buni in robotica, o cerere chiar mai mare decat in software. Din cei 350 de angajati, 150 sunt in Bucuresti”.

Majoritatea clientilor companiei vin, inca, din Romania. Practic, 65% din venituri vin din tara, restul din afara, insa Rinf Tech urmareste sa inverseze cat de curand ponderile. “In afara sunt oportunitati mult mai mari, piata din Romania este, deja, aproape saturata”. Potentialul international este foarte ridicat, considera polonezul, intrucat piata de robotica este ori subdezvoltata, ori foarte scumpa, in functie de regiuni, spune oficialul companiei romanesti.

In ceea ce priveste veniturile generate de companie, in 2015 RINF Tech a generat 11 milioane de euro, anul acesta estimand 12,5 milioane de euro. “Avem 70 de clienti activi. 80% dintre ei sunt o baza stabila, restul rotindu-se”.

Compania are 6 birouri in total, trei dintre ele fiind la Londra, Paris si respectiv Berlin. “Avem echipa mixte in aceste tari – romani si straini. A te extinde pe plan international nu este facil, esti privit ca un start-up, o firma noua, trebuie sa simti piata, sa iti faci contacte locale. Fiecare piata are particularitatile si provocarile specifice”, mai spune Jacek Kurzyca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri