Rompetrol a primit saptamana aceasta prima invitatie concreta din partea reprezentantilor Guvernului pentru prezentarea echipelor de lucru ce vor fi implicate in infiintarea fondului de investitii in sectorul energetic, cu o valoare totala de 1 mld. dolari. Decizia vine in contextul in care infiintarea propriu-zisa a fondului a fost amanata constant in ultimii doi ani.

“Chiar ieri (n.red. marti, 4 oct) am primit prima invitatie concreta pentru a avea o discutie de cunoastere, de prezentare a echipelor de lucru implicate in acest proces de infiintare a fondului. Pana acum au existat doar discutii preliminare cu privire la documentele necesare infiintarii fondului, precum actele constitutive, mecansimele de aprobare a proiectelor sau intelegerile dintre actionari”, a declarat Marius Ghica, director de dezvoltare corporativa in cadrul KMG International (fosta Rompetrol Group).

Infiintarea fondului de investitii face parte dintr-un memorandum semnat in 2013 intre KMG International si Guvern, dar care a fost aprobat abia in 2014 prin Hotarare de Guvern. Memorandumul expira la finalul acestui an, aplicarea acestuia fiind pusa in pericol de apropierea alegerilor legislative din decembrie si de schimbarea Guvernului.

“Speram in continuare ca intelegerile prevazute in Memorandum (n.red. printre care si infiintarea fondului) sa se intample pana la finalul anului 2016. Sunt niste actiuni la care ambele parti s-au angajat, iar abordarea noastra a fost sa insistam permanent sa punem in practica acele actiuni. Sigur, daca ne uitam la istoricul alegerilor romanesti exista sincope de genul acesta, dar unele lucruri trebuie sa mearga inainte. Pana la urma vorbim de niste documente agreate cu care stabilesc relatii institutionale”, mentioneaza Marius Ghica.

Potrivit Memorandumului, KMG s-a angajat sa achizitioneze de la statul roman o participatie de 26,7% din Rompetrol Rafinare pentru 200 mil. dolari. De asemenea, in document se prevede infiintarea unui fond de investitii comun, cu o valoare de 1 mld. dolari. Fondul va fi detinut in proportie de 80% de catre KMG International si de 20% de catre statul roman.

Finantarea initiala va fi asigurata de kazahi, care vor contribui cu 120 mil. dolari plus 30 mil. dolari acoperind astfel partea Romaniei. Restul banilor pentru investitii vor proveni din credite bancare. Investitiile ar trebui sa fie facute in urmatorii sapte ani, printre acestea aflandu-se o centrala de cogenerare la Midia si cateva sute de noi benzinarii.

“Banii in fond se vor strange pe masura ce vor exista proiecte si pe masura ce acestea vor fi aprobate. De mentionat insa ca aprobarea proiectelor nu este 100% la discretia noastra, existand un mecanism specific. Statul isi va rascumpara cei 20% prin beneficiile ulterioare care se vor acumula mai intai pentru acoperirea acestei contributii”, a explicat reprezentantul KMG International.

Potrivit unor declaratii facute luna trecuta de ministrul Energiei Victor Grigorescu, memorandumul semnat cu Rompetrol ar putea fi prelungit dupa expirarea termenului de la finalul acestui an. Guvernul a a anuntat anul acesta ca SAPE (Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie) va fi compania care va reprezenta interesele statului roman in acest aranjament financiar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri