Sistemul bancar este supus unui proces de schimbare in ceea ce priveste activitatile si operatiunile. Marile banci mizeaza pe digitalizare si pe introducerea unor sisteme cat mai viabile, capabile sa ofere clientilor sansa de a-si gestiona cat mai usor veniturile si tranzactiile pe care acestia le executa. In acest proces de schimbare, care trebuie realizat treptat, bancile se afla in imposibilitatea de a renunta la sisteme traditionale, avand in vedere nivelul scazut de educatie financiara de care dispune o mare parte a populatiei. Economistul Adrian Mitroi se asteapta la schimbari importante atat la nivelul personalului, cat si al infrastructurii.

Digitalul va castiga din ce in ce mai mult teren, este de parere economistul Adrian Mitroi, cu investitii din ce in ce mai masive in acest domeniu.

“Proximitatea fata de client se va realiza prin intermediul digitalului, un process in care bancile au nevoie de oameni instruiti care cunosc retele de meta-date si care dispun de abilitati. Chiar si cei din IT trebuie sa se redesenese”, a declarat pentru wall-street.ro economistul Adrian Mitroi.

La nivel global vor avea loc o serie de destructurari in urma digitalizarii. Investitiile realizate de catre jucatorii din domeniul bancar in platformele digitale se estimeaza ca vor fi recuperate avand in vedere ca odata cu implementarea acestui sistem vor fi desfiintate mai multe posturi si automat se vor reduce mai multe cheltuieli.'

Economistul Adrian Mitroi sustine ca posturile care dispar, la nivel global, o parte "se dizolva in Cloud", o alta parte se duc spre alte teritorii, precum Romania, deoarece centrele operationale se vor muta spre Est. Iar in ceea ce priveste capacitatea noastra in domeniul platformelor digitale, putem spune ca dispunem de o infrastructura destul de buna.

“Forta de munca se va muta spre centrele operationale care sunt independente de infrastructura fizica si depind doar de infrastructura digitala. Romania joaca foarte bine pe acest domeniu. La cat suntem de deficitari pe infrustructura fizica, pe atat de bine stam pe infrastructura digitala. Viteza de Internet, capacitate de date, resurse umane si de aceea este firesc sa prindem si noi din aceasta dizolvare”, declara economistul Adrian Mitroi.

Cum a evoluat numarul de angajati in sistemul bancar romanesc

Numarul de sucursale si de angajati a atins in anul 2008 cel mai inalt nivel, sistemul bancar avand un numar de 71.622 de angajati si 7.375 de sucursale. Inceperea crizei a dus la scaderii in ambele categorii, acest trend de scadere fiind apoi influentat si de digitalizare, tot in dorinta de a mai eficientiza operatiunile si procesele, ajungand astfel ca la finalul lui 2015, numarul de sucursale sa fie cu 33% mai mic fata de 2008, iar numarul de angajati cu 22%.

Pe de alta parte, activele au fost in continua crestere si au ajuns in 2015 la 377,18 mld. lei, de la 314,44 mld. lei in 2008.

Privind acest proces de digitalizare ca o forma de eficientizare a activitatii ce va aduce un profit mai consistent domeniului bancar, automat vor exista fonduri pentru cresterea salariilor aferente angajatiilor ce vor lucra la dezvoltarea bancilor viitorului.

“Sunt foarte convins ca salariile in banking vor creste accelerat si mult mai repede decat ne asteptam, iar deficitul fata de productivitate pe care il clameaza BNR se estompeaza probabil prin avansul de tehnologie’’, concluzioneaza economistul Adrian Mitroi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri