Fondul Proprietatea (FP) are sanse ridicate sa vanda integral pachetul de 6,4% din actiunile Petrom (SNP), in conditiile in care compania se tranzactioneaza in prezent intr-o zona de minime, considera brokerii din piata. Majoritatea traderilor anticipeaza ca Fondul va reusi sa vanda titlurile SNP foarte aproape de pretul maxim cerut, respectiv 0,244 lei/actiune.

Fondul Proprietatea vinde in perioada 6-13 octombrie un pachet de 3,64 mld. actiuni Petrom la un pret maxim de 0,244 lei/actiune sau 9.16 dolari/GDR (un GDR = 150 de actiuni).

“Cred ca semnalul recent trimis de OPEC da sanse mari variantei ca pretul sa se apropie de nivelul maxim. Pe de alta parte, este greu de crezut ca institutionalii vor subscrie chiar la pretul maxim”, este de parere Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct in cadrul casei de brokeraj Tradeville.

“Petrom se afla intr-o zona de minime si uitandu-ne la pretul titeiului si la evolutia companiilor petroliere din afara, care au inceput sa revina, mai degraba m-as astepta ca oferta sa se faca spre pretul maxim, de 0,244 lei”, este de parere Alin Brendea, director general-adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Petrom a scazut anul acesta cu 18,4% pe Bursa de Valori Bucuresti, in ciuda faptului ca barilul de petrol Brent a urcat cu 40% in acelasi interval de timp. Compania a anuntat un profit in scadere cu 61% la semestru, in vreme ce veniturile s-au redus cu 18%.

“Avand in vedere evolutia barilului de petrol, precum si faptul ca Petrom se afla deja intr-o zona de pret scazut, cred ca oferta se poate vinde integral. Ma astept ca pretul final sa fie foarte apropiat de nivelul maxim cerut de FP”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

In piata exista insa si opinii potrivit carora pretul final pentru oferta Petrom ar putea sa fie cu pana la 8-9% mai mic decat nivelul maxim cerut de Fondul Proprietatea. “Oferta se va vinde, insa pretul depinde foarte mult de nivelul de interes care va exista din partea institutionalilor. Strict ca punct de vedere personal, cred ca pretul final poate ajunge in intervalul 0,22 – 0,23 lei, adica sub cel maxim anuntat”, spune Nicu Grigoras, director front office al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Oferta pe care FP o face la Petrom se adreseaza atat investitorilor institutionali, cat si investitorilor de retail. Institutionalii pot subscrie in total pana la 80% din oferta, in vreme ce investitorii de retail vor putea subscrie pe doua transe de 10% fiecare:

  • Transa Investitorilor mici de retail (cantitate minima 1.000 actiuni – cantitate maxima 1.500.000 actiuni)
  • Transa Investitorilor mari de retail (cantitate minima 1.500.001 actiuni)

Pe transa investitorilor mici de retail nu vor fi permise subscrieri multiple, insa acestia vor beneficia de discounturi, astfel:

  • Investitorii care subscriu in primele 4 zile lucratoare ale ofertei (6-11 oct. 2016) vor plati 95% din pretul final de oferta stabilit pe transa investitorilor institutionali.
  • Investitorii care subscriu incepand cu a 5-a zi lucratoare (12 – 13 oct. 2016) vor plati 97% din pretul final de oferta stabilit pe transa investitorilor institutionali.

In aceste conditii, daca pretul final de oferta ar coincide cu cel maxim (0,244 lei/actiune), micii investitori ar putea sa plateasca 0,2318 lei/actiune daca subscriu in primele patru zile lucratoare, sau 0,2366 lei/actiune daca subscriu in celelalte zile.

Actiunile Petrom au inchis vineri la un nivel de 0,2365/titlu, ceea ce inseamna ca micii investitori care beneficiaza de discount-ul maxim ar putea obtine titlurile SNP la un pret cu aproape 2% mai bun decat in piata, daca ar cumpara in oferta.

“Oferta pare interesanta si pentru micii investitori, prin prisma discounturilor oferite, care ar duce pretul la un nivel chiar mai redus decat piata. Ma astept ca transa de retail sa fie suprasubscrisa”, a concluzionat Alin Brendea.

Foto: Radu Bercan/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri