Cu un stoc actual de 2,7 milioane de metri patrati de spatii de birouri clasa A si B, Bucurestiul va inregistra pana la finalul acestui an un record de livrari estimat la 370.000 mp, o crestere de aproximativ 500% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an de zile, dar estimarile specialistilor arata ca interesul pentru Capitala in urmatoarele 12 luni va scadea, in timp ce orasele secundare vor cunoaste dezvoltari impresionante.

Potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara JLL (Jones Lang LaSalle), pana la la finalul acestui an, la nivelul pietei din afara Bucurestiului vor fi livrati 95.000 mp de spatii de birouri noi, cu o crestere de 5%, ceea ce va urca stocul total de birouri din provincie la aproximativ 750.000 mp.

“Iasiul a ajuns pe locul 2 in topul celor mai mari livrari de spatii de birouri, luand fata orasului Cluj Napoca, dar si Timisoarei. Companii precum Amazon sau Unicredit au ridicat Iasiul foarte mult. Anul viitor, Timisoara va avea cele mai multe livrari si va trece pe locul 2 in top, peste 40.000 mp urmand sa fie livrati in orasul de pe Bega. (…) Chiriasii din Bucuresti se uita tot mai mult la alte orase, pentru dezvoltari in zonele secundare”, a declarat Marius Scuta (foto mai jos), national director si responsabil al departamentului Office din cadrul JLL

In opinia specialistului JLL, Iasiul ramane orasul cu cel mai mare potential pe termen mediu. “Sunt multe universitati, exista o forta de munca bine pregatita si nu este atat de aglomerat cum este Clujul. Iasiul are foarte mare potential sa absoarba noi investitii in dezvoltari de birouri”, a mai declarat Marius Scuta, care apreciaza ca in topul cresterii vizibiilitatii se afla si Brasovul, cu un potential foarte mare de dezvoltare.

“Chiriasii din Bucuresti se uita foarte atent si la alte orase, pentru dezvoltari in orasele secundare. Este o tendinta pe care o vom observa din ce in ce mai mult in anii urmatori”, se asteapta reprezentantul JLL, care spune ca Romania ofera o atractivitate mai mare decat tari precum Cehia sau Polonia, unde costurile si chiriile sunt mult mai mari decat la noi.

Centre universitare cu real potential de angajare: Clujul, Brasovul, Iasiul si Timisoara au mai multi studenti decat Bucurestiul

Pietele de birouri din Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov vor continua sa se dezvolte, atata timp cat exista cerere noua, iar clientii existenti vor continua sa creasca, crede, la randul sau, Madalina Cojocaru (foto mai jos), partner pe segmentul Office Agency in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

“Exista potential de dezvoltare si in orase precum Craiova, Sibiu, Galati, Arad si Oradea, insa Clujul, Timisoara, Iasi si Brasov vor ramane cele mai importante zone dupa Bucuresti din perspectiva cererii existente. (…) Pe langa faptul ca cele patru orase au cea mai mare populatie, sunt si cele mai puternice centre universitare dupa Bucuresti. Numarul cumulat al studentilor din Cluj, Timisoara, Iasi si Brasov este chiar mai mare decat al celor din Bucuresti, desi populatia totala a acestor orase este cu 40% mai scazuta decat cea a Capitalei. Sunt o serie de companii mari, multinationale, care au deja un track record pozitiv in aceste orase, ceea ce reprezinta cel mai bun argument pentru atragerea altor investitori aflati in cautare de angajati calificati la preturi competitive”, a declarat Madalina Cojocaru.

Despre o dezvoltare a oraselor precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov vorbesc si specialistii de la Colliers International, una dintre cele mai mari companii de consultanta imobilara la nivel local, dar sustin ca nu se poate vorbi despre un boom in industrie, ci descriu situatia actuala din piata drept o crestere sanatoasa, in care oferta este sustinuta de cererea la nivel national.

„In toate marile orase secundare din Romania exista un volum ridicat de proiecte viitoare, astfel incat in 18-24 luni ar trebui sa fie livrati pe piata aproximativ 200.000 mp de spatii de birouri de clasa A. Aceste noi livrari acopera Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov, orase care au deja o mare cerere din partea companiilor si o rata de neocupare redusa. Pe masura ce apar presiuni legate de disponibilitatea fortei de munca si a costurilor cu salariile, atentia investitorilor incepe sa se indrepte catre o serie de alte orase, in principal cele care dispun de universitati, precum Craiova, Oradea, Targu Mures, Bacau si Galati. Din pacate, stocul de cladiri de calitate ridicata este deficitar in aceste orase”, a precizat Ramona Marusac (foto sus), associate director Office Agency, in cadrul Colliers International.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri