Dobanzile creditelelor populatiei vor ramane la niveluri scazute si anul urmator, in contextul in care indicele Robor la 3 luni (referinta pentru cea mai mare parte a imprumuturilor luate de populatie) este estimat sa se mentina aproape de nivelul actual, minim istoric, potrivit analistilor grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Mentinerea dobanzilor este favorizata de lichiditatea "abundenta" din sistemul bancar, dar si de revenirea "anemica" a inflatiei, estimata la 1,2% pentru anul urmator. Analistii BCR nu vad insa prea mult spatiu pentru noi scaderi si avertizeaza ca populatia trebuie sa se pregateasca pentru majorarea dobanzilor incepand din 2018.

"Robor la 3 luni este estimat sa stagneze la 0,7% in urmatoarele cateva trimestre, in timp ce prima majorare cu 0,25 puncte procentuale a ratei cheie a BNR, la 2%, ar putea avea loc abia la inceputul anului 2018", se arata intr-un raport al Erste Group.

Robor la 3 luni se situeaza in prezent la 0,69%, iar Erste prognozeaza ca referinta se va situa la 0,65% in urmatoarele trimestre, pana in trimestrul al treilea din 2017.

"Dobanzile interbancare s-ar putea mentine la niveluri foarte scazute in urmatoarele trimestre in conditiile lichiditatii abundente din piata. Sumele medii zilnice depozitate de banci la BNR la facilitatea de depozit au fost duble in septembrie fata de august (8,2 miliarde lei fata de 4,3 miliarde lei) si exista o tendinta de apropiere de nivelurile de 10-12 miliarde lei din prima parte a anului", a declarat pentru wall-street.ro analistul BCR Eugen Sinca.

Lichiditatea din sistemul bancar ar putea creste si mai mult in ultimele luni din 2016, cand bancherii se asteapta ca Ministerul Finatelor sa injecteze in piata sume mari de bani, aferente cheltuielilor amanate pe final de an.

Guvernul are o tinta de deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash si de 2,95% din PIB dupa standardul european ESA pentru intregul an. Dupa primele opt luni, deficitul bugetar s-a situat la 0,42% din PIB.

La efectul lichiditatii se adauga si cel al inflatiei, care desi anul urmator ar urma sa revina in teritoriu pozitiv, se va situa la un nivel redus. Astfel, BCR estimeaza o inflatie medie de -1,6% anul acesta si de 1,2% pentru 2017.

"Cresterea inflatiei din 2017 va fi una modesta, iar BNR a semnalat deja ca nu exista un risc de supraincalzire a economiei, ceea ce ne face sa ne gandim la o prima majorare a dobanzii de politica monetara abia la inceputul lui 2018. O ingustare a coridorului simetric de dobanzi pentru facilitatile permanente oferite de BNR institutiilor de credit este posibila inainte de majorarea dobanzii de politica monetara, iar aceasta ar intari transmisia politicii monetare", a afirmat Eugen Sinca.

Cresterea dobanzii interbancare si, implicit, a dobanzilor pentru populatie ar putea avea loc abia din 2018, insa in functie de majorarea ratei cheie.

"Dobanzile interbancare ar putea sa creasca din 2018, in pas cu intarirea politicii monetare. Oricum, dobanzile din prezent sunt la minime istorice si privind in perspectiva este greu de presupus ca mai exista loc semnificativ de reducere. Astfel, se manifesta un risc de rata a dobanzii pe termen mediu si lung pentru cei cu credite in moneda nationala ce ar trebui gestionat corespunzator", potrivit analistului BCR.

Sursa foto: studioarz/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri