Fondul Proprietatea (FP) ar fi de acord sa vanda direct statului roman pachetul, sau o parte din pachetul de 49% pe care il detine la Compania Nationala a Sarii – Salrom, in conditiile in care cele doua parti s-ar intelege asupra pretului negociat, un posibil IPO intrand astfel sub semnul intrebarii. Greg Konieczny, managerul FP, vorbeste intr-un interviu despre aceasta tranzactie, oferta Petrom si promisiunile de privatizari ale politicienilor inaintea alegerilor.

Greg Konieczny este managerul Fondul Proprietatea si vicepresedinte executiv in cadrul Templeton Emerging Markets Group. Fondul Proprietatea are active de 12 miliarde lei (2,6 miliarde euro) si este administrat de catre Franklin Templeton.

Wall-Street.ro: Avand in vedere ca adesea depindenti de factorul politic cand vine vorba despre privatizarea unor companii pe care le aveti in portofoliu, ce formatiune politica credeti ca ar fi “benefica” pietei – in contextul alegerilor de la finalul anului?

Greg Konieczny: Pentru noi nu exista diferente intre partide, iar pentru economia Romaniei si directia tarii, rezultatul acestor alegeri nu ar trebui sa aiba importanta. Sunt multe discutii acum despre privatizari si exista voci care merg impotriva Guvernului pe aceasta tema.

Este “la moda” sa fii mai nationalist in aceasta privinta, dar nu cred ca problema IPO-urilor la companiile de stat trebuie discutata in campania electorala. Este ceva rau pentru ca politicienii in campanie electorala vor spune mereu ceea ce oamenii vor sa auda. Imi aduc aminte ca acum cativa ani am fost la o prezentare a lui Mihail Gorbaciov, intr-o perioada in care in SUA se desfasurau alegeri, iar acesta a fost intrebat ce parere are despre desfasurarea scrutinului. Raspunsul lui Gorbaciov fost ca in timpul razboiului rece, Regan l-a sunat intr-o perioada electorala americana si l-a rugat “sa nu bage in seama orice va declara in urmatoarele doua luni”. Revenind, nu cred ca exista alta cale pentru Romania sa creasca si sa se dezvolte fara o piata de capital functionala.

Franklin Templeton discuta in prezent cu diversi potentiali clienti internationali care vor sa isi investeasca banii printr-un fond dedicat pe Romania. Vorbim de clienti mari, pentru care plasamentul minim este de 250 mil. dolari. Le-am spus ca este prea mult pentru piata de capital romaneasca

WS: Acum cativa ani ati mentionat ca Fondul Proprietatea va exista si in viitor, insa va avea dimensiuni mai reduse. Dupa recentele vanzari de active si reduceri ale capitalului, a ajuns FP la o dimensiune suficient de mica?

Greg Konieczny: Problema este ca piata de capital locala nu a crescut in acest timp. Vorbim de rulaje de 3-4 mil. euro pe zi pe Bursa de Valori Bucuresti iar noi avem active de 2,6 mld. euro; cum putem sa investim acesti bani in conditiile unor asemenea volume?

Un alt exemplu in acest sens este ca Franklin Templeton discuta in prezent cu diversi potentiali clienti internationali care vor sa isi investeasca banii printr-un fond dedicat pe Romania. Vorbim de clienti mari, pentru care plasamentul minim este de 250 mil. dolari. Le-am spus ca este prea mult pentru piata de capital romaneasca. Nu avem cum sa investim asemenea sume, asta este realitatea.

Pentru ca au existat discutii despre faptul ca am lichida Fondul Proprietatea, daca ne uitam la evolutia activului net al FP din 2010 si pana in prezent, vom vedea ca acesta a scazut cu doar 3% pe an, pana la 12 mld. lei. Nu as zice ca aceasta este o lichidare si nu ne consideram “lichidatori”.

Nu stiu daca acest trend de scadere a activului cu 3% pe an va continua. Incercam sa si marim valoarea activelor existente luand diferite masuri, asa cum este cazul ofertei de la Petrom. Compania este listata, dar practic nu se tranzactioneaza pe bursa: in ultimul an, de exemplu, pe BVB s-a tranzactionat 18% din capitalizarea FP, in comparatie cu doar 1,5% din capitalizarea Petrom – diferenta este foarte mare, iar evaluarea pe bursa a SNP sufera din acest motiv. Acesta este si scopul ofertei pe care o facem la Petrom – vrem sa devina o companie listata in adevaratul sens al cuvantului.

WS: Cum evolueaza oferta de vanzare pe care Fondul Proprietatea o face in prezent la Petrom?

Greg Konieczny: Oferta arata bine, contextul de piata a fost unul pozitiv si exista interes pentru aceasta. Nu pot comenta asupra felului in care au evoluat pana acum subscrierile pe transa alocata investitorilor institutionali.

Daca ne uitam la evolutia activului net al FP din 2010 si pana in prezent, vom vedea ca acesta a scazut cu doar 3% pe an, pana la 12 mld. lei. Nu as zice ca aceasta este o lichidare si nu ne consideram “lichidatori”

WS: Presupunand ca veti vinde integral pachetul de actiuni Petrom scos acum in piata, ce planuri aveti pentru restul titlurilor SNP pe care le detineti?

Greg Konieczny: Ne-am angajat la o perioada de lock-up de 360 de zile dupa oferta (n.red. perioada in care FP nu va mai vinde alte actiuni Petrom), asadar anul viitor nu va exista o alta vanzare.

De asemenea, FP are o restrictie investitionala potrivit careia trebuie sa aiba cel putin 20% din active in actiuni ale unor companii listate, iar dupa actuala oferta de la Petrom ne vom apropia foarte mult de acest nivel.

WS: Asadar ati putea sa fiti “fortati” sa cumparati actiuni listate pentru a va mentine pentru aceasta limita?

Greg Konieczny: Principala noastra strategie pentru a corecta aceasta problema este reprezentata de listarea unor companii din portofoliu, Hidroelectrica fiind astfel prima pe lista din moment ce reprezinta o parte importanta din activele Fondul Proprietatea.

De mentionat ca aceasta restrictie se adauga limitarii care nu ne permite sa vindem mai mult de 20% din active intr-un singur an, limitare pe care vrem o marim la 30% in urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor.

Fondul Proprietatea are o restrictie investitionala potrivit careia trebuie sa aiba cel putin 20% din active in actiuni ale unor companii listate, iar dupa actuala oferta de la Petrom ne vom apropia foarte mult de acest nivel

WS: Sunteti dezamagit ca vindeti acum Petrom cu 40% mai putin decat ati fi incasat acum doi ani, cand v-ati anuntat intentia initiala de a vinde?

Greg Konieczny: Uneori, cand vorbim de o asemenea tranzactie, pentru care trebuie obtinute si o serie de aprobari [pentru prospect, etc], nu totul depinde de noi. Anunturile unor asemenea tranzactii se fac cu foarte putin timp inaintea deal-ului efectiv, iar initial chiar am vrut sa vindem intr-un moment [care intre timp s-a dovedit a fi] potrivit.

WS: Finantele au publicat recent un Memorandum in care se mentioneaza ca ar putea inlocui listarea Salrom cu o achizitie directa a pachetului pe care FP il detine la companie. Stiati de aceasta intentie a Guvernului?

Greg Konieczny: Discutam cu Guvernul si ne-a fost mentionata aceasta optiune anterior. Avand insa in vedere ca ne aflam intr-o perioada electorala, nu cred totusi ca este un moment prea bun pentru aprobarea unui asemenea memorandum. Spun asta deoarece documentul devine un subiect de discutie al unor politicieni care nu au cunostinte foarte bune bune despre piata de capital si IPO-uri. Unele declaratii sunt total in afara contextului si arata ca nu stiu despre ce vorbesc.

WS: Ati fi de acord ca Fondul Proprietatea sa isi vanda direct catre statul roman pachetul de actiuni de la Salrom, renuntand astfel la ideea listarii pe bursa a companiei?

Greg Konieczny: Pentru noi totul depinde de pret; am fi de acord, daca ne-am intelege asupra pretului. Am vrut sa facem acest IPO deoarece credem ca in acest fel ne putem asigura cea mai buna evaluare a companiei. Ne intereseaza de asemenea si cresterea pietei de capital romanesti astfel, desi uneori ne simtim ca suntem singurii interesati de acest lucru, ceea ce este putin frustrant.

WS: In ce masura mai considerati oportuna listarea FP la Londra avand in vedere ca listarea GDR-urilor nu a avut un efect pozitiv sustinut asupra discount-ului fata de VAN la care Fondul se tranzactioneaza (fapt remarcat si intr-un raport recent al Comitetului Reprezentantilor Fondul Proprietatea) ?

Greg Konieczny: Este adevarat ca discount-ul a fost de circa 30% in ultimii doi ani, ceea ce este frustrant pentru noi, si ceea ce inseamna ca afirmatia [din raportul Comitetului Reprezentantilor] este adevarata. Totusi, intrebarea este care ar fi fost discount-ul acum fara listarea la Londra? Poate ar fi fost mai mare de atat. Listarea la Londra s-a facut insa in primul rand pentru atragerea unui numar mai mare de investitori la Fondul Proprietatea, ceea ce s-a intamplat. A fost o mutare buna? Da, desigur. S-a micsorat discount-ul astfel? Nu, dar nici nu stim la cat ar fi ajuns daca nu am fi facut listarea.

Este ceva pozitiv ca Romania sa fie promovata de FTSE la statutul de piata emergenta, dar decizia MSCI ramane cea care conteaza. MSCI face regulile jocului in pietele emergente si de frontiera.

WS: FTSE a anuntat includerea Romaniei pe lista scurta a pietele emergente. Este o stire importanta pentru investitorii internationali care se uita la Romania, sau ne bucuram prea devreme?

Greg Konieczny: In primul rand vreau sa spun ca sustinem promovarea Romaniei in categoria pietelor emergente. Trebuie mentionat insa ca FTSE nu este indicele urmarit la scara larga, MSCI fiind cea care face regulile jocului in pietele emergente si de frontiera. Din pacate Romania este inca departe de respectivele criterii cantitative [MSCI]. IPO-ul Hidroelectrica trebuie sa aiba loc pentru ca Romania sa fie macar luata in calcul in vederea promovarii la statutul de piata emergenta.

Este ceva pozitiv ca Romania sa fie promovata de FTSE la statutul de piata emergenta, dar decizia MSCI ramane cea care conteaza.

In ceea ce priveste criteriile calitative pe care Romania trebuie sa le indeplineasca, vreau sa dau ca exemplu unul dintre dintre actionarii nostri mari din SUA, care au expunere pe FP prin intermediul GDR-urilor, si care acum doua saptamani ne-a spus ca durat 6 luni de zile pentru a-si deschide conturile in Romania. Proiectul privind eliminarea celor opt bariere sistematice din piata de capital romaneasca este foarte bun, dar mai sunt foarte multe de facut in continuare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri