Actiunile europene sunt asteptate sa aiba un ultim trimestru slab, cu scaderi care sa ajunga la 5%, insa piata romaneasca ramane atractiva in conditiile unor perspective bune de crestere ale profitului inregistrat de companiile listate, potrivit analistilor Erste Group, proprietarul BCR. Leul este asteptat sa sufere o depreciere usoara fata de euro pana la finalul lui 2017, dolarul se va intari, iar aurul se indreapta spre nivelul de 1.280 de dolari.

“Revenirea economica din SUA este moderata, dar solida. Ne asteptam la o crestere a dobanzii cheie [de catre Fed] in decembrie si la o marire a dobanzilor la titlurile de stat, odata cu revenirea inflatiei. Banca Centrala Europeana va continua sa implementeze pentru moment programul de expansiune monetara. Achizitiile de obligatiuni facute de aceasta mentine randamentele scazute la titlurile de stat si la obligatiunile corporative cu investment grade”, mentioneaza analistii Erste intr-un raport adresat investitorilor.

Estimari pesimiste pentru marile burse europene. SUA ramane lider la cresteri

Austriecii isi mentin recomandarea de “suprapondere” (“overweight”) in cazul pietelor de capital din Europa Centrala si de Est (ECE) si subliniaza ca societatile listate pe bursa romaneasca au cele mai bune cresteri ale profitului, chiar daca acestea incep sa piarda din viteza.

Suntem optimisti in privinta pietei [romanesti], cu un focus sporit pe companiile reglementate de utilitati care platesc dividende. Ungaria ramane destul de scumpa, iar Cehia ar trebui sa fie principalul motor al ECE, oferind un echilibru intre crestere si evaluari atractive, in combinatie cu anumite calitati defensive”, spun analistii Erste.

Asteptarile sunt insa mai pesimiste la nivelul intregului continent, unde principalii indici sunt asteptati sa scada cu pana la 5% in T4. Problemele din sistemul bancar european si profiturile slabe ale companiilor sunt principalii factori care motiveaza aceasta estimare. Actiunile europene se tranzactioneaza la un indicator P/B de 1,6 si un ROE de 8,3%, in comparatie cu un ROE de 12,8% inregistrat in SUA.

In cazul actiunilor de pe Bursa din New York, Erste ancitipeaza o evolutie pozitiva in intervalul octombrie – decembrie 2016. “Previzionam o performanta pozitiva pentru indicele S&P 500 in T4, cu o crestere cuprinsa intre 0 si 5%. Indicii din SUA ar trebui sa ramana mai putini volatili decat cei europeni”, mentioneaza analistii austrieci, care adauga totodata ca evaluarile companiilor din piata americana raman la un nivel “corect”, in conditiile dobanzilor mici si avand in vedere perspectivele de crestere ale profitului.

Valutele si aurul in ultimul trimestru

Erste anticipeaza un curs de 4,51 lei/euro in ultimul trimestru din acest an si mentinerea unui nivel similar (4,5 lei/euro) in prima parte a anului 2017. BNR a anuntat miercuri un curs de 4,4961 lei/euro, astfel ca estimarea Erste pentru T4 indica o crestere de 0,3% in urmatoarele luni.


Nivel actual
T4 2016 (e) T1 2017 (e) T2 2017 (e)
EUR/RON 4,49 4,51 4,5 4,5
EUR/USD 1,09 1,1 1,12 1,14
EUR/CHF 1,08 1,11 1,11 1,12
Uncie Aur (dolari) 1.258 1.280 1.320 1.360

Estimari Erste Group

Alti analisti din piata romaneasca au insa estimari mult mai optimiste pentru leu in T4. ING, de exemplu, are in prezent o estimare de 4,4 pentru cursul leu/eur la finalul anului 2016.

In cazul dolarului american, Erste mizeaza o intarire a acestuia in conditiile in care dobanda cheie din SUA este asteptata sa creasca in decembrie. “Nu ne asteptam insa la o miscare de amploare, avand in vedere ca asteptarile vor fi doar moderat ajustate, iar valuta americana este deja evaluata foarte sus”.

Austriecii cred ca Fed va mari de mai multe ori dobanda cheie in 2017, o evolutie care nu este in prezent inclusa in preturile din piata. “Per ansamblu ne asteptam ca in urmatorul an EUR/USD sa se tranzactioneze in partea superioara a intervalului 1.05 – 1.15”. Perechea EUR/USD se tranzactiona joi la un nivel de 1,1.

Revenirea aurului din 2016 a incetat in cel de-al treilea trimestru al anului, cand metalul pretios s-a devalorizat cu 0,5%. Totusi, la nivelul intregului an, aurul isi mentine o crestere de 20%.

“Ne asteptam ca aurul sa aiba o evolutie laterala in T4, dar cu volatilitate mai mare. Estimam ca uncia de aur se va tranzactiona in intervalul de 1.250 – 1.310 dolari”, se mentioneaza in raportul Erste. Metalul se tranzactiona joi la un pret de 1.258 dolari/uncie pe pietele internationale.

Cel mai important factor care a determinat evolutia foarte buna de anul acesta a aurului a fost cresterea cererii, care a ajuns la 1.064 tone in primul semestru, potrivit World Gold Council. Cerea a fost astfel mai mare decat cea din S1 2019, cand a fost inregistrat recordul istoric la acest capitol (917 tone).

Dobanzile foarte reduse, sau uneori negative, ale titlurilor de stat au reprezentat un alt element pozitiv pentru piata aurului. “Riscul pentru investitorii in acest metal este reprezentat de o crestere a randamentelor la obligatiuni. Avand in vedere revenirea puternica inregistrata deja in acest an, potentialul de crestere al aurului in T4 ramane unul limitat”, concluzioneaza analistii Erste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri