Romania ar putea avea in acest an cel mai puternic avans economic din UE, insa anul urmator cresterea va incetini probabil puternic, sacrificata pentru tinerea deficitului bugetar sub control, estimeaza analistii grupului austriac Erste. Astfel, dupa un avans de 4,5% anul acesta, anul urmator PIB va urca doar cu 3,2%. Deficitul bugetar va ramane in jurul limitei de 3% pentru anii urmatori. Brexit-ul (decizia Marii Britanii de a iesi din UE) si instabilitatea politica din Turcia ar putea afecta, de asemenea, economia anul urmator.

"Cu o evolutie economica peste asteptari in a doua jumatate din 2016, Romania ar putea avea cel mai puternic avans economic din UE in acest an. Consideram ca economia locala va continua sa fie sustinuta de o combinatie de factori interni si externi. Zona euro, principalul partener comercial si in materie de investitii al Romaniei, se mentine bine, in pofida Brexit, in timp ce consumul privat ar trebui sa ramana cheia cresterii economice. Totusi, eventuale masuri pentru pastrarea deficitului bugetar sub control in 2017 ar putea afecta cresterea economica de anul urmator", afirma analistii Erste intr-un raport.

Controlul deficitului bugetar in limita de 3% permisa de UE este esentiala pentru pastrarea increderii investitorilor.

Pentru 2016, deficitul ar urma sa respecte tinta asumata de Guvern, de 2,9%, in timp ce in 2017 si 2018 aceasta ar urma sa ramana in aceeasi zona, la 3%.

Ritmul cresterii economice va incetini insa cu aproximativ o treime, de la 4,5%, cat estimeaza Erste pentru 2016, la 3,2% anul urmator, in timp ce prognoza pentru 2018 este de 3,3%.

"In urma publicarii ultimelor statistici privind PIB, am decis sa revizuim in sens pozitiv estimarea de crestere economica pentru anul acesta, la 4,5%, de la 4,1%. In acelasi timp, vedem acum o probabilitate mai ridicata ca ritmul de crestere sa incetineasca mai rapid anul urmator, cand politica fiscala ar putea sa sustina in mai mica masura cresterea, in timp ce riscuri externe, precum Brexit si instabilitatea politica din Turcia, al saselea partener comercial al Romaniei, ar putea afecta, de asemenea, cresterea PIB din 2017", potrivit raportului Erste.

Banca avertizeaza ca in lipsa unor masuri adecvate, deficitul bugetar ar creste anul urmator si in 2017.

"Principalele riscuri interne la adresa scenariului nostru de baza sunt determinate de faptul ca este un an electoral si de masurile populiste care il insotesc", noteaza analistii grupului austriac.

Cursul poate urca pana la 4,6 lei/euro. BNR sta pe pozitii

"Deocamdata ne mentinem estimarea ca (BNR, n.r.) nu va aduce modificari in privinta dobanzii de politica monetara pana la finele acestui an si anul urmator. Prima majorare de 0,25 puncte procentuale este anticipata sa aiba loc in primul trimestru din 2018", noteaza Erste.

Cursul de schimb va fluctua pe termen mediu intre 4,4 lei/euro si 4,6 lei/euro.

"Cursul este estimat la 4,4-4,6 lei/euro in lunile ramase din acest an, dar si anul urmator. Totusi, episoade de volatilitate nu sunt excluse, mai ales dupa ce Marea Britanie activeaza articolul 50, pentru a initia procedura formala a iesirii din UE. Incertitudinile legate de tensiunile politice raman o alta sursa majora de riscuri pentru aceasta perspectiva", potrivit grupului austriac.

Sursa foto: Who is Danny/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri