O mare parte a ofertei de credite are la baza indicii Robor la 3 luni si Robor la 6 luni, la care se adauga marja bancii. In cazul creditelor ipotecare, cele mai multe banci dau imprumuturi luand ca referinta Robor la 3 luni, insa sunt si institutii de credit care utilizeaza dobanda calculata in functie de Robor la 6 luni. Robor este dobanda la care se imprumuta bancile intre ele in piata interbancara.

In conditii normale, Robor la 6 luni este mai mare decat cel pentru 3 luni, iar acesta este unul dintre aspectele de care o persoana trebuie sa tina cont cand acceseaza un imprumut. Cum va evolua diferenta dintre cele doua in urmatorii ani va influenta, de asemenea, costurile cu plata ratelor.

In prezent, Robor la 3 luni se situeaza la 0,69%, iar Robor la 6 luni la 0,93%, ambele rate fiind foarte aproape de minimele istorice. La acestea se adauga marja bancii, fixa pe parcursul returnarii creditului. Creditele bazate pe Robor la 6 luni devin atractive daca marja este suficient de mica in comparatie cu cele care folosesc Robor la 3 luni.

Alegerea unui credit in functie de indicatorul la 6 luni ar putea prezenta un avantaj, in principal pentru creditele ipotecare, in contextul in care diferenta dintre cele doua rate s-ar putea diminua pe termn lung.

"Diferenta de 0,2-0,3 puncte procentuale intre Robor la 6 luni si Robor la 3 luni din prezent ar putea sa se ingusteze usor la 0,1-0,2 puncte procentuale pe un orizont mediu si lung de timp, pe masura imbunatatirii mecanismului de transmisie a politicii monetare. O ingustare a coridorului simetric pentru dobanda la facilitatea de credit si cea la facilitatea de depozit a BNR este un factor ce ar putea contribui la diminuarea acestei diferente", a declarat pentru wall-street.ro analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.

Cei doi indicatori ai costului banilor din piata interbancara au inregistrat oscilatii puternice in ultimii ani, mai ales in perioada in care criza financiara internationala a afectat puternic Romania.

Astfel, in anumite perioade de la finalul lui 2008 si din 2009, Robor la 3 luni a fost chiar mai ridicat decat cel la 6 luni, situatie anormala, determinata de criza economica si teama bancilor de a-si imprumuta una alteia bani.

"Aceasta este o situatie mai putin frecventa in care curba randamentelor este inversata, cu randamente mai mici pentru plasamentele pe termen lung", afirma Eugen Sinca.

BCR se asteapta ca Robor sa creasca, putand ajunge pana la 1,5% pentru 3 luni si pana la 1,6% pentru 6 luni in 2020. Exista insa riscul ca aceasta crestere sa fie mai rapida sau chiar mai puternica.

"Estimarea noastra indica o crestere usoara a dobanzii Robor la 3 luni de la 0,7% in 2016-2017 la 1-1,5% in 2020. Riscul este ca aceasta crestere sa fie mai pronuntata si / sau sa ne manifeste mai repede. Robor la 6 luni ar putea sa creasca de la 0,9% in 2016-2017 la 1,2-1,6% in 2020, cu riscuri similare de inregistrare a unei cresteri mai rapide", a declarat analistul-sef al BCR.

Sursa foto: LUMPANG MOONMUANG/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri