Copiii nostri, asa-zisa generatie "millennials", se afla la varsta la care incep sa se gandeasca la alegeri de viitor, iar antreprenoriatul reprezinta cu siguranta una dintre cele mai importante optiuni. Antreprenoriatul constituie, tototdata, pentru tineri de astazi o modalitate de a lua contact cu elemente de educatie financiara, apreciaza Emilia Bunea, CEO, Metropolitan Life.

"Urmarim cu foarte mare atentie ceea ce se intampla pe zona de antreprenoriat din Romania, desi s-ar putea spune ca nu se leaga direct de segmentul nostru principal de interes, si anume corporate. Sunt doua motive pentru care interactionam si ne intereseaza partea de antreprenoriat: o data pentru ca sunt clientii nostri sau viitorii nostri clienti si genul de oferta pe care o avem trebuie sa le raspunda nevoilor lor. Avem produse de grup, de companie, care sunt facute special pentru companii mici / antreprenori si in al doilea rand, deoarece sunt resursa cu care trebuie sa lucram tot mai des pentru a oferi o experienta completa clientilor", spune Emilia Bunea (foto).

In opinia sa, modelul in care un proprietar de firma lucreaza doar tu cu angajatii sai este deja depasit. "In momentul in care vorbim despre outsourcing, partea cu care poti lucra cel mai creativ, deoarece discutam de inovatie, este partea de antreprenoriat. Urmaresc in mod foarte atent ceea ce se intampla pe partea de antrepenoriat, de la ceea ce numim start-up si inclusiv feedback. In Romania, vad o accelerare foarte frumoasa pe segmentul start-up, in Bucuresti, in Cluj, dar incep sa se miste lucrurile foarte bine si in Iasi sau Timisoara. Exista un numar foarte mare de initiative, mai ales in IT&C si apar deja din ce in ce mai multe acceleratoare de afaceri", considera managerul Metropolitan Life.

In acelasi timp, Emilia Bunea nu considera ca mediul de afaceri in care aceste start-up-uri cauta sa se dezvolte ar fi unul "toxic". "Bineinteles, nu este niciodata un ideal, dar nu m-as numara printre criticii acerbi ai mediului de afaceri din Romania, in ceea ce priveste obstacolele pentru companiile mici, in special. Este, de exemplu, un atuu faptul ca exista acest impozit redus pe profit, faptul ca pana acum nu au fost reglementari extrem de stricte pentru majoritatea business-urilor, faptul ca avem infrastrutura cu Internet de mare viteza s.a.m.d.. Toate acestea reprezinta factori care favorizeaza mediul de afaceri. Dar, desigur, o predictbilitate mai mare a fiscalitatii si mai putina birocratie nu ar dauna, ci din contra".

Emilia Bunea: Trebuie sa fim atenti la nou supraincalzire a eonomiei

"Ne bucuram de cresterea Produsului Intern Brut in Romania, fata de alte state europen, dar daca te uiti mai atent o sa vezi ca este alimentata de consum si riscam din nou o supraincalzire. Aici este punctul unde ar trebui intervenit. Ceea ce trebuie facut consta in mutarea anumitor fonduri destinate consumului catre investitii, atat cele mari, cat si destinatiile de investitii si economii ale populatiei. Dar, pentru a face populatia sa investeasca sau sa economiseasca in contextul unor randamente scazute trebuie sa existe si un impuls. Este necesar ceva ce numai Guvernul poate face", spune Emilia Bunea.

Ea adauga ca, mai ales la nivelul populatiei, trebuie stimulata educatia financiara. "In Turcia, de exemplu, avand o populatie foarte mare si constientizand aceasta problema, la fiecare lira pusa deoparte de populatie intr-un produs de pensie sau asigurare, statul pune, de asemenea, un procent. Acest poate fi un model de urmat".

Avansul PIB va reprezenta si unul dintre "motoarele" cresterii pietei de asigurari de viata in acest an, mai spune managerul Metropolitan Life. "Este imposibil sa ramai pe loc, in timp ce toate pietele inainteaza. Dar, nu se va misca atat cat trebuie. Gradul redus de penetrare in PIB ne tine pe loc, daca nu avem un impuls. Este foarte important sa existe un precedent in acest sens. Piata de asigurari de viata nu explodeaza pe termen scurt. Asadar, nu vom vedea o crestere foarte mare. Va fi insa una redusa generata de cresterea economiei, a creditelor, desi cu un recul dat de Legea Darii in Plata si general de cresterea educatiei populatiei si ac onstientizarii nevoii de asigurare. Ce ar putea totusi sa insemne o oportunitate, ar fi incurajarea economisirii populatiei din partea Guvernului", conchide Emilia Bunea.

Sursa foto: Razvan Baltaretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri