Exista mai mult de 100 de misiunie diplomatice straine, care au sediul in Bucuresti, iar majoritatea dintre acestea prefera sa inchirieze, mai intotdeauna, vile cu o arhitectura deosebita si facilitati potrivite pentru sediile de ambasade si consulate sau chiar pentru locuinta ambasadorilor. De regula, aceste contracte sunt pe termen mediu si lung, ceea ce inseamna ca o misiune diplomatica poate reprezenta un chirias perfect pentru proprietarul unei astfel de vile. Cu toate acestea, tot mai multi ambasadori prefera sa locuiasca in ultima perioada in case de tip penthouse, potrivit unui raport al Knight Frank consultat de wall-street.ro.

Cu toate acestea, in cazul unor tari nivelul de securitate pentru personalul ambasadelor si consultelor a devenit extrem de important si, ca urmare, si-au dezvoltat propriul sediu pentru a isi satisface nevoile specifce (de exemplu, Ambasada Statelor Unite). Dar, sediile majoritatii acestor misiuni diplomatice straine se afla in vile obisnuite si numai in numar limitat sunt situate in caldiri cu spatii de birouri (de exemplu, Ambasada Olandei in Hermes Business Campus, Ambasada Japoniei in America House, Ambasada Africii de Sud in Union Business Center si Ambasada Argentinei in Union International Center).

Printre principalele caracteristici de care o vila sau o cladire ar trebui sa dispuna pentru a se incadra ca sediu de ambasada sau consulat pentru o misiune diplomatica straina se numara:

  • Localizarea cladirii trebuie sa fie intr-o zona rezidentiala premium cu vizibilitate ridicata, in proximitatea autoritatilor locale si a altor misiuni diplomaticesi cu acces facil catre aeroport;
  • Sa fie situata, in principal, in Centrul sau Nordul Bucurestiului cu accent pe patru zone: Aviatorilor - Kiseleff, Dorobanti, Herastrau - Nordului si Primaverii precum si in zona centrala formata din urmatoarele artere: Romana, Universitatii, Unirii;
  • Suprafata medie a cladirii ar trebui sa fie de 650-1.000 mp, cu toate ca exista si solicitari mai mici, in intervalul de 200-300 mp;
  • Design arhitectural impresionant si finisaje frumoase;
  • Configuratii de sali si cemere adecvate, pentru a raspunde cerintelor pentru organizarea de receptii si conferinte cu sute de persoane si spatiu suficient de birouri pentru angajati;
  • Gradini largi, potrivite pentru organizarea de evenimente si receptii.

In ceea ce priveste amplasarea, mai mult de jumatate dintre misiunile diplomatice straine prezente in Romania au ales zona de Centru Nord pentru sediu, in timp ce aproape 40% au preferat partea centrala a orasului. Cele patru zone, enumerate mai sus, din Centru - Nord sunt considerate drept locatii rezidentiale "premium", si, de asemenea, potrivite pentru locuintele ambasadorilor pe langa birourile acestora.

Dintre cele patru zone, Aviatorilor - Kiseleff are cea mai mare pondere si gazduieste un sfert din numarul total al misiunilor diplomatice straine prezente la Bucuresti, dar in urma zonei centrale la nivelul Capitalei. Durata minima de inchiriere pentru care ambasadele si consulatele se pot angaja este, de regula, de 5 ani, similar cu cel al companiilor multinationale. Nu doar termenul contractual este similar, dar, de asemenea, si perioada necesara pentru semnarea unei tranzactii de inchiriere, variind in mare masura de la 6, pana la 12 luni. Bugetul lunar alocat de catre misiunile diplomatice pentru inchirierea sediului acestora variaza intre 7.500 si 15.000 de euro, in functie de locatie, marime si facilitati, se arata in raportul Knight Frank.

Locuintele ambasadorilor

Cei mai multi ambasadori isi au resedinta in vile de lux, situate in cartiere rezidentiale premium, cum ar fi Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti si Herastrau. Vilele trebuie sa dispuna de spatii considerabile pentru living, sali de masa, cu o explozie de farmec si ambianta. De asemenea, acestea ar trebui sa dispuna de facilitati de locuit moderne, care sa le transforme in locuri excepționale, atat pentru locuit, cat si de divertisment pentru oaspetii.

Locuintele de tip penthouse au devenit, de asemenea, o alternativa apreciata de ambasadorii in locul vilelor vechi si impresionante. Zonele din Capitala preferate sunt aceleasi ca si cele de mai sus. O trasatura distinctiva cautat, in special, in cazul locuintelor de tip penthouse sunt terasele extrem de largi. Desi, majoritatea ambasadorilor au resedinta intr-o proprietate separata de sediul ambasadei, exista si cazuri cand cele doua sunt situate in aceeasi cladire. Bugetele lunare de inchiriere alocate pentru resedintele ambasadorilor sunt printre cele mai generoase din piata, fiind similare cu cele ale managerilor de top in multinationale si variind intre 5.000 si 8.000 euro.

Interval de chirii pentru vile (euro / luna)
Primaverii 3.000 7.500
Aviatorilor - Kiseleff 3.500 7.500
Herastrau - Soseaua Nordului 2.500 3.500
Pipera - Baneasa 1.500 3.700
Dorobanti 2.000 4.500
Floreasca - Aviatiei 1.700 2.500
Centru 1.500 2.500
Cotroceni 1.800 2.500

Sursa foto: Bill Perry / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri