Investitorii straini ar fi in prezent dispusi sa accepte dobanzi negative pentru a imprumuta bani Romaniei, reiese din cotatiile de pe piata secundara ale obligatiunilor emise de Ministerul Finantelor Publice. Randamentele sunt in teritoriu negativ pentru aproape toate statele din zona euro si chiar si pentru unele tari europene din afara uniunii monetare, ca urmare a deciziei Bancii Centrale Europene (BCE) de a introduce o rata negativa la facilitatea de depozit. Romania nu vrea insa sa imprumute bani la dobanzi negative, intrucat nu se potriveste cu strategia de finantare a statului.

Pentru obligatiunile emise de Romania pe piata internationala si scadente in 18 iunie 2018, randamentul mid (intre pretul cerut si cel oferit) este sub zero.

"Offer este in teritoriu negativ pentru 2018, la -0,1%. Bid este la +0,02%, cel mai bun. Si mid-ul este in teritoriu negativ. Randamentul mid al pietei este in teritoriu negativ de la inceputul lunii august", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Luni aproape de mijlocul zilei, mid se situa la -0,077%, potrivit datelor Bloomberg. Pentru economiile puternice din zona euro, randamentele sunt si mai accentuat in teritoriu negativ.

"Daca ne uitam la 2 ani, Franta este -0,62%, Germania este -0,66%, chiar si Italia este -0,08%, Spania este -0,21%. Am sa ma opresc aici. Decat sa-ti ia statul german din buzunar 0,7%, mai bine iti ia statul roman 0,1%", a afirmat economistul sef al ING Bank Romania.

Aceste costuri de finantare pentru statele din zona euro sunt o consecinta a trecerii Bancii Centrale Europene la dobanzi negative pentru facilitatea de depozit. In plus, BCE deruleaza si un program de achizitie de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro pentru a sustine economia.

De ce ar plati investitorii dobanzi negative ca sa imprumute guvernele

Investitorii cumpara obligatiuni cu randamente negative pentru a-si echilibra portofoliul conform politicii investitionale, dar si cu speranta ca ar putea obtine castiguri ulterioare in cazul in care costurile de imprumut coboara si mai mult.

"Sunt investitori care cumpara acum si cred ca vor vinde mai scump. Cumpara la -0,1% si vand la -0,5%. Si au facut 40 de puncte de baza profit. Aia care au cumparat Germania la -0,1%, iar acum Germania este la -0,6%, au facut 50 de puncte de baza. Inmultit cu 3 ani, rezulta un procent si jumatate. Este o teorie economica intoarsa pe dos, dar se pot face bani si din asta", a spus Dascalu.

In teorie, Romania s-ar putea imprumuta la dobanzi negative

"Daca iese cu ceva pana in scadenta aia din 2018 (18.06.2018), atunci da. La modul teoretic. Daca aia este cotata mid in teritoriu negativ, daca iese cu ceva mai scurt, gen un an, va fi negativ. (…) Daca iese fix cu asta (obligatiunile scadente in iunie 2018) va trebui sa ofere un mic premium, pentru ca e extrasupply", a afirmat el.

Ministerul Finantelor are, insa, o strategie care nu prevede imprumuturi de pe pietele externe la dobanzi negative si se concentreaza pe cresterea maturitatii pentru datoriile statului.

"Este diferenta de strategie. Strategia lor este sa creasca sursele de finantare pe piata interna si sa mai creasca si durata. Durata mare obtii doar pe pietele externe. Ei profita acum de dobanzile mici pentru a iesi cu durata cat mai lunga pe extern. Nevoile de durata nu sunt acomodate la fel de bine pe piata interna, unde, printre altele, fondurile de pensii sunt la inceput", a explicat economistul.

Chiar daca nu imprumuta bani la dobanzi negative, Romania beneficiaza si ea de ieftinirea banilor.

"(Romania, n.r.) profita. Nu se uita la dobanzi negative, dar imprumuta pe termen mai lung la dobanzile astea foarte joase. Si extind durata, asta este foarte important. Pe piata locala, durata medie este undeva la 3 ani si jumatate, cam acolo poti sa imprumuti. Nu vrei sa ai varfuri de plata pe 3 ani si jumatate. Vrei sa ai si tu ceva pe termen lung", a declarat Dascalu.

Sursa foto: NAPA/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri