Profitul Hidroelectrica va creste cu pana la 30% anul acesta dupa o serie de schimbari in politica contabila ce vor duce la reevaluarea unor active detinute de companie si presupunand ca societatea de stat nu se va confrunta cu situatii neprevazute, potrivit oficialilor Fondul Proprietatea (FP) - al doilea cel mai mare actionar al Hidroelectrica, dupa statul roman.

Durata de utilizare reziduala a activelor celui mai mare producator de energie din Romania a fost marita, urmand astfel politicile practicate de alte companii europene similare. Ca rezultat, profitul net este asteptat sa urce cu 20 – 30%.

“Am colaborat cu auditorii si cu Hidroelectrica in vederea imbunatatirii politicii contabile. Practic, societatea avea un timp foarte scurt pentru deprecierea activelor, mult mai redus decat alte companii din domeniu, iar ceea ce s-a intamplat a fost extinderea duratei de viata a acestor active pentru alinierea la standardele internationale. Modificarea a fost deja efectuata, iar astfel, pentru anul acesta costurile legate de deprecierea activelor ar trebui sa se reduca, generand astfel o crestere a profitului, presupunand, bineinteles, ca restul veniturilor inregistrate de Hidroelectrica se vor mentine constante”, a explicat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica se indreapta deja cu pasi mari spre estimarea de crestere a profitului cu 20-30%, dupa ce in primele noua luni din 2016 compania a inregistrat un profit brut de 1,13 miliarde lei, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. La nivelul intregului an 2015, compania de stat a avut un castig net de 899,4 milioane lei, in scadere cu 4,5%.

Fondul si-a reevaluat in iunie detinerea de la Hidroelectrica, valoarea totala a pachetului de aproape 20% detinut din titlurile producatorului de energie fiind estimata la 3,26 miliarde lei, in crestere cu 23% fata de nivelul de 2,65 miliarde lei estimat la finalul primului trimestru din 2016.

Reevaluarea a venit insa si in contextul in care Hidroelectrica a iesit din insolventa la finalul lunii iunie. Compania s-a aflat in procedura de reorganizare judiciara din februarie 2014, pentru a doua oara in ultimii ani. Anterior, Hidroelectrica a fost in insolventa si in intervalul iunie 2012 – iunie 2013. Potrivit Euro Insol, administratorul judiciar, cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale cu traderii de energie (asa-numitii “baieti destepti”), care au adus Hidroelectrica prejudicii de 1,1 miliarde euro.

Hidroelectrica era asteptata sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an, dupa iesirea din insolventa, avand sanse sa devina cel mai mare IPO din istoria pietei de capital locale. Listarea a fost insa amanata, motivul oficial fiind timpul insuficient pentru finalizarea procedurilor necesare IPO-ului. Cel mai probabil insa, listarea a fost amanata din cauza faptului ca actualul Guvern nu a vrut sa isi asume o tranzactie de o asemenea dimensiune in pragul alegerilor din decembrie.

Statul vrea sa vanda pe bursa un pachet de 15% din actiunile producatorului de energie, la care se adauga un pachet de 5% din detinerea Fondul Proprietatea si alte 3,74% actiuni reprezentand drepturile de subscriere ale FP care ar urma sa provina din majorarea de capital Hidroelectrica. In luna iunie, Fondul Proprietatea evalua in propriul portofoliu o actiune Hidroelectrica la 36,57 lei. Avand in vedere aceasta estimare si luand in calcul totate cele trei pachete mentionate mai sus, valoarea teoretica a IPO-ului Hidroelectrica ar putea ajunge la 3,89 miliarde lei (862 milioane euro).

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri