NN Investment Partners va lansa in noiembrie trei noi fonduri de investitii mixte, prin intermediul carora vrea sa atraga in urmatorii patru ani circa 2 mld. lei de la romanii persoane fizice care cauta solutii de economisire mai bune decat depozitele bancare tradationale, spune Milan Prusan, managing director NN Investment Partners (Bucuresti).

NN Investment Partners are in portofoliu cel mai mare fond de actiuni din Romania si este al cincilea cel mai mare administrator de fonduri din tara, cu active de 2 miliarde lei, intr-un top condus de Erste AM si Raiffeisen AM.

Wall-Street.ro: Cati clienti aveti in prezent si cum a evoluat cifra in ultimul an?

Milan Prusan: Fondurile NN sunt vandute in Romania prin intermediul NN Asigurari de Viata, care promoveaza catre clienti programele unit linked (asigurari de viata cu o componenta investitionala), si prin care se vinde practic o asigurare cu expunere pe un fond mutual, precum si prin canalul bancar ING Bank, cel care promoveaza direct fondurile mutuale, fara o componenta de asigurare atasata.

Prin canalul bancar am ajuns la peste 10.000 de investitori anul acesta, cu aproximativ 50% mai mult decat anul trecut. Circa 70% dintre acestia au ales fondurile cu strategii locale, in vreme ce restul au ales fondurile globale din portofoliul NN Investment Partners.

La inceputul lunii noiembrie dorim sa lansam trei fonduri de investitii mixte, dedicate pietei din Romania. Sumele investite in aceste fonduri ar trebui sa vina din piata de economisire

WS: Veti lansa alte noi fonduri in urmatorii ani?

Milan Prusan: La inceputul lunii noiembrie dorim sa lansam trei fonduri de investitii mixte, dedicate pietei din Romania, care vor fi distribuite exclusiv prin reteaua ING Bank.

Sumele investite in aceste fonduri ar trebui sa vina din piata de economisire. Vrem sa sustinem astfel clientii in demersul lor de a-si construi portofolii pe termen mediu si lung, si sa adresam aceasta nevoie de economisire, avand in vedere si faptul ca exista clienti dezamagiti de cotatiile pe care le primesc in prezent pentru produsele de economisire clasice. Fondurile vor urmari cresterea sustinuta, acestea fiind construite in linie cu profilul investitorului roman, pentru care stabilitatea este foarte importanta.

Strategia este sa atragem sume noi in aceste fonduri, nu vrem sa mutam banii deja existenti in fondurile administrate de noi, ci mai degraba mizam pe oferirea unor produse complementare celor existente.

Ne asteptam ca cele trei fonduri sa le depaseasca (ca active) pe cele actuale. Practic, ar insemna ca in urmatorii ani sa egalam ceea ce am facut in ultimii opt ani in Romania, respectiv o dublare a activelor pana in 2020.

Incepem de la zero cu noile produse, dar credem ca putem acapara 5% din piata locala de fonduri mutuale (n.red. in prezent, echivalentul a 2 mld. lei), pana in 2020, cu aceste trei noi strategii investitionale.

WS: In ce vor investi cele trei fonduri si carui tip de client se vor adresa?

Milan Prusan: Cele trei fonduri vor investi in active romanesti si active globale. Va fi o expunere clara determinata pe Romania, insa va exista si o expunere globala.

Ne vom concentra mai mult pe zona de retail - persoane fizice. Vrem sa distrugem mitul potrivit caruia fondurile mutuale sunt adresate doar clientilor bogati, sau clientilor careu au un apetit fata de risc foarte ridicat. Pe zona de private banking vom ramane in continuare cu plansa mai extinsa de 25 de fonduri de investiti, destinata investitorilor mai experimentati, ce doresc sa beneficieze de o paleta diversa de oportunitati investitionale.

WS: Cum arata profilul standard al investitorului roman in fonduri mutuale?

Milan Prusan: Observam mentinerea unui profil conservator, dar nu neaparat din perspectiva tipului de instrumente alese in portofoliu, ci mai degraba din perspectiva abordarii sale fata de risc. Practic, investitorul roman nu constientizeaza foarte clar care sunt riscurile la care se expune, iar atunci cand vorbesc despre o investitie intr-un fond mutual, multi investitori intreaba “dar cat pot sa pierd?” sau “pot sa pierd toti banii?”.

Perceptia investitorului roman este ca daca investeste in fonduri mutuale si nu alege administratorul potrivit, sau piata potrivita, poate sa piarda toti banii, ori fondurile mutuale, prin felul in care sunt administrate, monitorizate si reglementate, au menirea de a impiedica un nivel foarte ridicat de volatilitate intr-un context de piata nefavorabil, acesta fiind si lucrul pe care incercam sa il promovam.

Investitorul roman are un profil conservator, prefera instrumentele cu venit fix considerand ca au un nivel de stabilitate ridicat si are incredere in statul roman care prezinta rezultate economice solide. In acelasi timp insa pierde cumva din vedere anumite oportunitati care sunt la nivel global si care sunt benefice pe termen mediu si lung.

WS: Cat timp isi tine in medie un roman banii intr-un fond de investiti?

Milan Prusan: Investitorul roman are in medie au un orizont de investitie de 2-3 ani, insa ne dorim ca acesta sa creasca.

Problema este ca de multe ori investitorul roman isi incaseaza la inceputul lunii salariul, isi acopera datoriile, apoi incepe si consuma, pentru ca, abia la final, daca a ramas ceva, respectiva suma se transforma in bani economisiti. Poate lucrurile ar trebui sa inceapa invers

WS: Incercati, prin intermediul bancii, sa impingeti clientii cu depozite ING Bank spre fondurile mutuale?

Milan Prusan: Da, insa nu as spune “sa ii impingem”, ci mai degraba sa le prezentam optiunea investitiei in fonduri. Nu este o relatie prin care se doreste o mutare masiva a depozitelor catre fondurilor mutuale, ci un demers prin care se diversifica portofoliile. Este clar ca piata de economisire din Romania nu e foarte “ofertanta” in momentul de fata. Totusi, in contextul in care inflatia va creste, automat valoarea efectiva a banilor se va reduce, lucru care va fi simtit de persoanele care economisesc acum. Vrem sa prevenim acest lucru si sa avem clienti care au deja in portofoliu un instrument care sa performeze bine chiar si intr-un context de dobanzi scazute.

WS: Cum i-ai recomanda unei persoane cu venituri medii, de 30 de ani, sa isi plaseze banii in vederea economisirii?

Milan Prusan: Pentru pensie, i-as recomanda sa aiba o pensie privata facultativa, unde chiar daca vorbim de o contributie mica, cresterea acumulata in timp se simte bine in valoarea portofoliului, iar pentru economisirea pe termen scurt si mediu (2 ani), i-as recomanda sa economiseasca prin fonduri mutuale, bineinteles cu o mica parte din bani in cash, pentru urgente.

Problema este ca de multe ori investitorul roman isi incaseaza la inceputul lunii salariul, isi acopera datoriile, apoi incepe si consuma, pentru ca, abia la final, daca a ramas ceva, respectiva suma se transforma in bani economisiti. Poate lucrurile ar trebui sa inceapa invers: la inceputul lunii sa iti platesti datoriile, sa pui niste bani deoparte pentru economii, iar abia apoi sa iti incepi cheltuielile.

WS: La ce castiguri se asteapta clientul roman atunci cand vine sa investeasca intr-un fond mutual?

Milan Prusan: In primul rand clientul compara de obicei randamentul fondurilor cu cea mai buna dobanda bancara oferita in prezent la dezpozite la termen. Urmeaza clientii mai sofisticati, in general de private banking, care isi propun sa aiba un randament mai mare decat cel generat in prezent de un titlu de stat romanesc.

Avem si clienti care vor sa aiba un randament de 5-10% pe an, dar ar dori sa isi asume un risc de 1-2%, ceea ce piata financiara in momentul de fata nu prea ofera. Este foarte important ca un client sa inteleaga ce riscuri trebuie sa isi asume in raport cu randamentul asteptat.

WS: BVB a fost inclusa recent de FTSE pe lista scurta a pietelor ce pot obtine statutul de piata emergenta. Care vor fi efectele acestei decizii asupra pietei de capital locale?

Milan Prusan: Decizia FTSE reprezinta un semnal foarte bun pentru BVB deoarece ajuta piata locala din perspectiva vizibilitatii la nivel european si chiar global. Nu m-as hazarda sa spun ca upgrade-ul final va veni peste doar un an, pentru ca nu poti elimina atat de usor riscul de tara, dar si alte riscuri, precum cele sociale sau politice. Romania trebuie sa depaseasca insa acest statut de “Cenusareasa a Europei”, pentru ca are in prezent un potential pe care mai trebuie doar sa il demonstreze.

Foto: Romolo Tavani / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri