Autoritatile stau pe banii pe care ar fi trebuit sa-i plateasca in mod normal catre furnizori si pentru investitii, iar amanarea acestor plati pe final de an, in cea mai mare parte luna decembrie, va creste substantial lichiditatea sistemului bancar intr-un moment in care bancile au deja foarte multi bani, iar dobanzile sunt la un nivel extrem de scazut. Pe final de de an, statul ar trebui sa faca plati care se apropie de 20 de miliarde de lei, peste cele curente.

In timp ce statul acopera cheltuielile curente, cum ar fi pensii si salarii, multe plati care sunt legate de furnizori, investitii si asa mai departe nu au fost facute. Situatia nu este diferita fata de anii anteriori, regula in Romania, la fel ca in alte state din regiune, fiind ca Guvernul sa nu respecte planul de executie bugetara asumat.

Astfel, la finele lunii august, deficitul bugetar se situa la 0,4% din PIB (3,1 miliarde de lei), in timp ce tinta pentru intreg anul este de 2,9%. La jumatatea anului, deficitul bugetar se situa la 0,5%, comparativ cu un deficit programat de 1,9%.

"Greu de spus cand intra banii in economie. (…) De obicei grosu a intrat in decembrie. De obicei", a declarat economistul sef al ING Bank, Ciprian Dascalu.

Platile pe final de an vor conduce la o crestere puternica a lichiditatii, insa bancile, la fel ca pe finalul anului trecut, au deja sume foarte mari de bani pe care din lipsa unei solutii mai bune le plaseaza la facilitatea de depozit a BNR. Dobanzile la depozitele atrase de la populatie sunt, in acest context, la niveluri extrem de scazute.

"(Efectul ar fi, n.r.) sporirea lichiditatii in piata monetara, care si asa are un surplus de lichiditate. Daca in platile care se vor face se regasesc si niste plati care trebuie sa fie facute mai departe catre furnizori externi va exista si o presiuni de depreciere", a afirmat Ciprian Dascalu.

Lichiditatea suplimentara nu va avea un impact major in dobanzi, intrucat aceasta sunt foarte scazute. Lichiditatea plasata de banci la facilitatea BNR a crescut de la 7,1 miliarde de lei in decembrie 2015 la 19,8 miliarde de lei in ianuarie, din cauza platilor facute de stat pe final de an. In septembrie anul acesta, ultima luna pentru care sunt date disponibile, bancile comerciale aveau la facilitatea BNR 8,2 miliarde de lei.

"Nu prea are unde, pentru ca toata lumea merge la 0,25% la BNR. Deja surplusul de lichiditate este undeva spre 10 miliarde de lei plasat zilnic la BNR. Va fi probabil mai mult, cum a fost in ianuarie anul trecut, peste 19 miliarde de lei. Bancile au plasat la BNR peste 19 miliarde de lei, ca urmare a unei executii bugetare neuniforme pe parcursul anului. Probabil amplitudinea pe care o va avea si anul acesta”, a spus economistul sef al ING Bank.

Sursa foto: Florin Gabriel/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri