Desi ponderea alocarilor in depozite bancare a contributiilor acumulate in sistemul de pensii private este de numai 8%, faptul ca aceasta pondere s-a dublat, constituie, totusi, un semnal cu privire la asteptarile mai conservatoare ale administratorilor de pensii private. La 30 iunie 2016, ponderea cea mai mare in structura portofoliilor fondurilor de pensii private era in continuare detinuta de titlurile de stat cu 65,40%. Celelalte instrumente au inregistrat urmatoarele ponderi: actiuni 17,40%, depozite bancare 7,51%, obligatiuni corporative 3,95%, titluri de participare 3,67% si obligatiunile municipale 1,40%.

"Cred ca cresterea alocarii fondurilor de pensii pe depozite bancare este legata in primul rand de cresterea impredictibilitatii mediului financiar si politic intern si mai ales extern. De altfel, fondurile de pensii din Romania nu sunt o exceptie in raport cu atitudinea investitorilor institutionali din pietele dezvoltate care in ultima perioada au dezinvestit si si-au crescut semnificativ detinerile de cash. Aceasta decizie este legata de temerile legate de o eventuala scadere a burselor, care justifica parcare banilor la dobanzile extrem de scazut oferite de banci. Astfel, in contextul inflatiei extrem de scazute si a riscurilor in crestere obiectivul tactic numarul 1 devine conservarea valorii fondului si abia apoi inmultirea banilor", spune Radu Craciun (foto).

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont