Statul se imprumuta ieftin in prezent, iar situatia se va mentine in urmatoarele 3-4 trimestre, potrivit analistilor Erste Group. Dobanzile mici pentru Romania sunt determinate de lichiditatile ample introduse de Banca Centrala Europeana (BCE) in sistemul financiar cu scopul de a stimula economia zonei euro si sunt influentate intr-o masura mai redusa de lipsa de disciplina in privinta deficitului bugetar.

"Randamentele obligatiunilor Romaniei sunt la niveluri mai scazute decat cele sugerate de riscurile fiscale si cele privind inflatia, sustinute de lichiditatea ampla furnizata de BCE. Vedem randamentele la 10 ani aproape de nivelurile actuale pentru urmatoarele 3-4 trimestre, iar apoi pe un trend ascendent", potrivit unei analize a grupului austriac.

Randamentul obligatiunilor la 10 ani ar urma sa coboare usor de la aproape 3% in prezent la 2,85% in trimestrul al patrulea al anului in curs si sa stagneze la acest nivel in urmatoarele trei trimestre.

Costurile la care se finanteaza statul se afla in prezent la niveluri foarte reduse, desi deficitul bugetar este estimat sa creasca de cateva ori, de la 0,8% anul trecut. Reducerile de taxe si majorarea unor cheltuieli, in special cu salariile din sectorul public, ar urma sa impinga deficitul in acest an spre 3%.

Ministerul Finantelor estimeaza pentru anul in curs cheltuieli mai mari decat veniturile cu 2,9% din PIB, insa procentajul ar putea fi mai mic in contextul nerealizarii unor investitii.

Erste se asteapta ca statul sa tina deficitul la 2,9% anul acesta si la 3% in urmatorii doi ani, insa unii economisti avertizeaza ca masurile adoptate in scop electoral incepand cu a doua jumatate a anului trecut risca sa impinga anul urmator acest indicator peste pragul de 3%, limita maxima acceptata de UE.

Costurile de imprumut pe termen lung sunt mai sensibile la actiunile BCE, in timp ce finantarea pe termen mai scurt vine in principal de la bancile din Romania si este determinata de conditiile de lichiditate din piata locala.

"Nu excludem perioade mai scurte de randamente mai reduse in viitorul apropiat, dar este putin probabil ca randamentele sa continue sa scada pe baza sustenabila", noteaza analistii Erste.

Declaratiile recente ale presedintelui BCE, Mario Draghi, sugereaza ca programul de relaxare cantitativa derulat de banca centrala “probabil” nu se va incheia brusc, alimentand astfel asteptarile ca masurile luate de BCE pentru economia zonei euro, care sustin indirect si costurile de imprumut din Europa Centrala si de Est, vor continua si dupa luna martie, termenul asumat in prezent de banca. BCE cumpara masiv obligatiuni ale statelor din zona euro, in timp ce dobanda aplicata bancilor care stocheaza lichiditati la BCE este negativa, de -0,4%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri