Proiectele de birouri din Bucuresti au cunoscut o dezvoltare fara precedent in ultimii ani, in timp ce orasele de provincie nu au reusit sa tina pasul, lucru care a condus la o discrepanta uriasa intre modul in care arata azi Capitala din punctul de vedere al atragerii companiilor straine si orasele secundare, insa tot acest decalaj se va echilibra in anii urmatori, crede Silviu Savin, partener in cadrul dezvoltatorului proiectului Coresi Business Park din Brasov, unul dintre cele mai ambitioase proiecte de birouri din centrul tarii.

In ciuda investitiilor concentrate in Capitala, marile companii straine, dar si business-uri autohtone in cautare de extindere si relocare, au inceput sa caute sa isi diversifice activitatea spre marile orase din Romania – asa cum este cazul Clujului, Iasiului si, mai nou, Brasovului.

“Brasovul a fost si este in continuare unul dintre motoarele economice ale Romaniei, fiind unul din primele cinci judete, dupa valoarea exporturilor. Astazi - ca si inainte de 1989, de altfel - cea mai mare parte sunt exporturile industriale, generate de mari producatori straini localizati in Brasov, asa cum este cazul Ina Schaeffler, Autoliv, Continental sau Airbus, precum si multi altii. Cred ca, in urmatorii cinci ani, ponderea domeniului IT si a serviciilor va creste substantial”, spune Silviu Savin (foto cover), intr-un interviu pentru wall-street.ro.

O diferenta frapanta intre dezvoltarile de birouri din Bucuresti si cele din alte orase

In opinia sa, exista o discrepanta uriasa intre dezvoltarile de birouri din Bucuresti si cele din provincie, dar acest lucru se va schimba pe parcursul anilor urmatori.

“Ceea ce caracterizeaza inca piata birourilor este diferenta frapanta dintre Bucuresti si provincie. In Capitala, dezvoltatorii au reactionat foarte repede la cresterea cererii din 2014-2015 astfel incat piata pare, in prezent, suprasaturata de proiecte. In provincie, cererea de birouri de calitate este in continuare in relativ echilibru cu oferta. (…) Vedem o crestere a cererii de spatii de birouri din partea mai multor tipologii de companii straine, fiind vorba despre firme prezente deja pe piata locala care se extind semnificativ ca numar de angajati si implicit ca suprafata de birouri necesara. Cererea vine de asemenea de la firme care au deja un sediu in Bucuresti si doresc sa se extinda in provincie. In functie de specificul activitatii, ele prefer Clujul, Iasiul sau Brasovul”, a mai precizat Silviu Savin.

Dezvoltatorul Coresi Business Park din Brasov, proiect care a absorbit pana in prezent investitii de 30 de milioane de euro si care va ajunge sa dispuna de peste 100.000 mp de spatii in urmatorii ani, sustine ca sunt tot mai multe companii straine care vin pentru prima data in Romania si aleg Brasovul din motive strategice, cum ar fi forta de munca specializata sau apropierea de client.

“Desi aceasta ultima categorie este relativ restransa, odata ce operatiunile sunt stabilite, ea prezinta un mare potential de crestere a suprafetelor inchiriate”, a mai adaugat Silviu Savin.

Potrivit datelor managerului Coresi Business Park, in prezent, companiile de software si inginerie au o pondere aproape egala intre chiriasii proiectului din Brasov cu cele de outsourcing (BPO) si centrele de servicii (SSC), iar tendinta lor este de crestere.

“Fenomenul se remarca atat in cazul chiriasilor noi, cum este cazul companiilor iQuest si Tata Technologies, cat si al celor care activeaza deja in cadrul Coresi Business Park si care isi extind activitatea, cum este cazul IBM. Din punct de vedere economic, acest fenomen se reflecta pozitiv in valoarea adaugata pe care companiile o genereaza, dar si in atragerea de personal calificat, bine platit. Intre absolventii facultatilor din Brasov, o tendinta din ce in ce mai pronuntata este aceea de a ramane in oras dupa terminarea studiilor, semn ca oportunitatile de angajare cresc”, a mai spus Silviu Savin.

Ascenta Management: Urmeaza schimbari dramatice in dezvoltarea regiunilor din tara

Dupa ce Bucurestiul a absorbit cea mai mare parte a investitiilor in domeniul imobiliar, celelalte regiuni ale tarii se pregatesc sa recupereze decalajul suferit in ultimii ani, iar proiecte din ce in ce mai complexe apar pe harta tarii.

“Vom vedea schimbari dramatice in privinta potentialului de dezvoltare al diferitelor regiuni din tara. Zona de Vest a Romaniei va continua sa atraga cea mai mare parte din investitiile care au nevoie de birouri. In conditiile in care nu se extinde reteaua de autostrazi, Zona de Vest isi pastreaza avantajul major pentru productia industriala. Centrele universitare mari – Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi – sunt orasele care au antrenat de asemenea investitiile si o vor face in continuare”, este convins Silviu Savin.

Ascenta Management vrea sa ajunga la peste 100.000 mp de birouri in Romania

Coresi Business Park din Brasov, unul dintre cele mai ambitioase proiecte de afaceri din centrul tarii, a finalizat prima cladire din faza a II-a a proiectului si tinteste sa ajunga la 100.000 mp de spatii de birouri de clasa A in Romania.

Citeste si:

    Prima faza a Coresi Business Park cuprinde aproximativ 26.000 mp construiti de spatii de birouri neconventionale, cu elemente arhitecturale industriale. Cladirile restaurate si transformate ofera toate facilitatile de clasa A si inregistreaza un grad de ocupare de 100% pentru spatiile de birouri restaurate si 100% grad de retentie a chiriasilor, majoritatea trecand deja printr-un proces de expansiune.

    Parcul de afaceri a fost dezvoltat pe fosta platforma industriala Tractorul din Brasov si gazduieste chiriasi internationali precum CGS, Raiffeisen, IBM, Tata Technologies, companii ce ocupa suprafete intre 3.000 si 5.000 mp. Coresi Business Park este o parte integranta a noului cartier Coresi, ce constituie una dintre cele mai ample initiative de regenerare urbana din Romania.

    Ascenta Management, dezvoltatorul parcului de afaceri Coresi Business Park, planifica un ritm constant al livrarilor de noi spatii de birouri, urmand ca in urmatorii 8-10 ani, prin constructia a 10 cladiri noi de birouri, sa atinga o suprafata totala de 100.000 mp construiti in Brasov.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri