Pus la zid pe motiv ca ar fi omul multinationalelor din asigurari, Misu Negritoiu, inca presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a fost acuzat, de asemenea, intr-o recenta sedinta a Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Parlament ca, prin falimentarea societatilor Astra Asigurari si Carpatica Asig, ar fi distrus intentionat capitalul romanesc. Mai mult, presedintele comisiei, Mihai Tudose, din partea PSD, i-a solicitat, totodata, demisia. Seful ASF nu se loveste insa pentru prima data de aceste lucruri. Rand pe rand, transportatorii rutieri, dar si alta societate de asigurari din Romania l-au acuzat in trecut de "masuri restrictive si represive" spre a diminua pana la desfiintare activitatea companiilor de asigurare / reasigurare cu capital romanesc, in favoarea explicita a celor cu capital strain. Sa vedem, astfel, ce capital a distrus Misu Negritoiu.

Companiile de asigurari, atat cu capital romanesc cat si cele straine, sunt nemultumite de plafonarea tarifelor pe RCA, in timp ce brokerii de asigurari acuza faptul ca li s-au redus comisioanele, in consecinta. Daca ati urmarit titlurile stirilor din ultima perioada, veti observa ca, pe de alta parte, transportatorii rutieri, nu sunt nici acum multumiti, dupa ce tarifele politelor RCA adresate lor au fost limitate in jurul a 7.500 de lei, desi in unele cazuri, sumele au fost reduse de pana la doua sau chiar de trei ori. De ce? Pentru ca Astra Asigurari, companie cu capital romanesc si "perla asigurarilor", asa cum o numea Dan Adamescu, practica tarife RCA pentru transportatori la jumatatea plafonului mentionat. Carpatica Asig nu sarea nici ea prea departe.

Transportatorii au dreptate, insa, intr-o privinta. Este de neconceput pentru un business-plan sa platesti dublu sau triplu in numai cateva luni pentru polita de asigurare RCA, doar pentru ca asiguratorul tau "preferat" a intrat in faliment. Acum, este cunoscut faptul in piata de asigurari ca Astra Asigurari avea o felie mare, daca nu foarte mare din plaja de clienti transportatori rutieri pe RCA. Vom vedea insa si cum reusea Astra Asigurari sa isi acopere costurile cu rezervele si eventual cu reasigurarea in urma subscrierii acestor polite RCA.

Si totul a inceput cu programul de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review) derulat de ASF la finele anului trecut, in acel moment Astra Asigurari aflandu-se deja in redresare financiara din 2014, masura dispusa anterior numirii lui Misu Negritoiu la conducerea ASF. La 1 aprilie 2014, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte al ASF, iar autoritatea a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari in luna februarie a aceluiasi an. Dar, majorarea de capital de 425 milioane de lei de care avea nevoie Astra Asigurari a esuat, la un an si jumatate distanta. Nu a existat nici un investitor capabil din punct de vedere financiar sa preia societatea cu probleme, iar actionarii au tras constant de timp.

Decizia ASF nr. 999 din 26 mai 2015 privind completarea art. 4 din Decizia nr. 42/2014 cu privire la deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la Astra Asigurari arata urmatoarea situatie de fapt:

  • in cursul anului 2014, perioada in care s-a aflat in redresare financiara, Astra Asigurari a subscris semnificativ polite RCA (61% din total subscrieri si cu o crestere de 15% fata de 2013) si polite de asigurare CASCO (15% din total subscrieri si cu scadere de 27% fata de 2013), clase de asigurare cu nivel ridicat al daunalitatii, expuneri pentru care Astra Asigurari nu detinea active lichide pentru a le sustine;
  • Astra Asigurari nu dispunea de un program de reasigurare pentru asigurari de garantii, necesarul de lichiditate curent al societatii nu permitea asumarea de riscuri pentru acest tip de polite;
  • deterioarea semnificativa a coeficientului de lichiditate la data de 31 decembrie 2014 aferent activitatii de asigurari generale fata de momentul deschiderii procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, sub limita prevazuta la art. 6 din Normele privind activele admise sa acopere rezervele tehnice brute pentru activitatea de asigurari generale, dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute, precum si coeficientul de lichiditate, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui CSA nr. 9/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • deteriorarea semnificativa a valorii marjei de solvabilitate disponibile la data de 31 decembrie 2014 fata de momentul deschiderii procesului de redresare financiara prin administrare speciala, aceasta inregistrandu-se sub valoarea marjei de solvabilitate minima aferenta activitatii de asigurari generale la data de 31 decembrie 2014, nefiind in conformitate cu art. 2 alin. (1) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate pentru asigurari generale, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui CSA nr. 3/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ulterior, pe baza unui raport KPMG, administratorul special al Astra Asigurari desemnat de ASF, autoritatea a constatat ca sunt intrunite toate conditiile legale care definesc starea de insolventa: incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti; scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima prevazuta de reglementarile legale in vigoare pentru fondul de siguranta; imposibilitatea restabilirii situatiei financiare in cadrul procedurii de redresare financiara.

Mai aflam din raportul KPMG, ca la 30 iunie 2015, societatea Astra Asigurari inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 milioane de lei. Punct!

Cat despre Carpatica Asig, int-adevar, aceasta a intrat in procedura de redresare financiara in mandatul lui Misu Negritoiu in 16 aprilie 2015, dar societatea era deja macinata de scandaluri de coruptie, iar conducerea acesteia anchetata de DNA, inca din ianuarie 2014. Ulterior, exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor a evidentiat ca societatea Carpatica Asig avea capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei, la finele lunii iunie 2014.

Totusi, in luna august 2015 societatea Carpatica a propus ASF un set de masuri, pe langa cele aferente procedurii de redresare financiara, care vizau: varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei; incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie din 2015; atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta. Dar, aceste masuri nu au fost indeplinite, iar ASF a decis sa aplice procedura de rezolutie in cazul Carpatica Asig.

In final, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig si declansarea procedurii de faliment, pe 28 iulie 2016, in baza concluziile raportului de audit financiar pe 2015 intocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum si cu Raportul de indeplinire de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a mandatului de administrator temporar. Toate acestea evidentiau deteriorarea accentuata a indicatorilor financiari ai societatii, conform situatiilor inregistrate la 31 decembrie 2015, si respectiv la 30 iunie 2016, astfel:

  • la 31 decembrie 2015, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzator de 690,4 mil. lei (conform cerintelor regimului Solvabilitate I), un coeficient de lichiditate de 0,31 si o marja de solvabilitate de minus 612,9 mil. lei;
  • la 30 iunie 2016, situatia financiara a societatii s-a mentinut in teritoriul negativ, Carpatica Asig inregistrand capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 si o marja de solvabilitate de minus 615 milioane de lei.

Potrivit cerintelor regimului Solvabilitate II, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, necesarul de capital minim (MCR) era de 101,2 milioane de lei, iar necesarul de capital de solvabilitate (SCR) se ridica la 285 milioane de lei, rezultand o nevoie totala de aport de capital in suma de circa 900 de milioane de lei. In aceste conditii, analizand raportul de evaluare Deloitte, datele privind situatia societatii, precum si evaluarile efectuate in cadrul Planului de rezolutie elaborat de ASF, autoritatea a constatat ca niciunul dintre cele trei instrumente de rezolutie prevazute de Legea nr. 246/2015 nu era aplicabil in cazul Carpatica Asig prin prisma obiectivului de minimizare a impactului asupra fondurilor de protectie, singura solutie viabila fiind declansarea procedurii de insolventa.

Asadar, oricat de multe defecte ar avea Misu Negritoiu si oricat de multe decizii gresite ar fi luat la conducerea ASF, informatiile financiare ale celor doua companii, Astra Asigurari si Carpatica Asig, releva ca acestea au falimentat mai degraba din lacomia actionarilor si a sistemului clientelar care s-a perindat pe la ASF, respectiv CSA, de-a lungul timpului. Un control amanuntit ar fi evidentiat mult mai din timp problemele financiare cu care se confruntau cele de doua societati de asigurari, iar masuri de redresare timpurii ar fi evitat eventual falimentul. "Eu sunt expert in restructurari, reorganizari, fuziuni, consolidari", spunea Misu Negritoiu, intr-un interviu recent. Poate aceasta a fost si cea mai nepotrivita deprindere a sa in relatia cu piata de asigurari RCA, care-i va "semna" curand, cel mai probabil, demisia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri