Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) trebuie sa motiveze admiterea a doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate de banci la legea darii in plata, insa orice exceptii accepta CCR, acestea nu ar trebui sa afecteze procesele de dare in plata aflate in derulare, a declarat Marius Vicentiu Coltuc, unul dintre avocatii consacrati in procesele impotriva bancilor. Avocatul a afirmat insa ca in continuare se asteapta "la ce este mai rau".

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat ca CCR a admis marti doua sesizari privind exceptia de neconstitutionalitate, in timp ce altele au fost respinse. Potrivit acestuia, au fost admise exceptiile ridicate privind sintagma "precum si din devalorizarea bunurilor imobile" si cea referitoare la posibilitatea aplicarii la contractelor in derulare doar in masura in care se verifica si conditiile referitoare la "existenta impreviziunii", lucru pe care va trebui sa il decida instanta.

"Am admis, de asemenea, exceptia de neconstitutionalitate si am constatat ca prevederile art. 11 teza I, raportate la art. 3, teza II, art. 4, art. 7 si art. 8 din legea 77 sunt constitutionale in masura in care instanta judecatoreasca verifica conditiile referitoare la existenta impreviziunii. Fac precizarea ca aceasta posibilitate nu o aveau instantele sesizate de banci sau de parti si de aici incolo instantele de judecata vor trebui sa aiba in vedere toate implicatiile teoriei impreviziunii, si cu privire la riscuri si la proportionalitate si la celelalte aspecte", a spus Valer Dorneanu.

CCR a avut marti in lucru 25 de dosare, iar pentru 8 a amanat pronuntarea pentru 27 octombrie (joi). In pronuntarea de joi se vor regasi multe dintre concluziile adoptate marti, a spus presedintele CCR. Curtea a primit 700 de cauze de la banci sau de la debitori, dintre care pentru 581 este abia in faza de rapoarte.

"Doua sunt admise, dar deocamdata suntem in ceata cu totul. Trebuie motivata, ca acum facem numai supozitii. Trebuie sa identificam exceptia din cele luate in discutie astazi si sa vedem exact ce s-a solicitat. Problema este ca nu e motivat absolut deloc si acum sunt simple discutii. (…) Motivarea cred ca o sa fie cu totul, nu cred ca vor da pana nu le vor judeca si pe celelalte", a spus Coltuc.

Martea neagra pentru datornicii cu probleme la plata

"Din punctul meu de vedere o sa fie ceva urat. Astazi a fost oricum martea neagra pentru consumatori, cu partea de conversie (a creditelor luate in franci elvetieni, n.r.) si cu partea asta de dare in plata (...). Ma astept la ce este mai rau. Daca are 12 articole, sa zicem 10 cat de cat cu continut, daca sunt 2 declarate (neconstitutionale, n.r.) si mai sunt 3-4 (ulterior, n.r.), deja nu mai este lege. Nu o mai putem numi lege”, a afirmat avocatul.

Reprezentantii bancilor au pledat in fata Curtii Constitutionale pentru declararea ca neconstitutionala a Legii darii in plata, pe motiv ca prevederile acesteia actioneaza retroactiv, suprima drepturi consacrate in Constitutie si impune vointa unilaterala a debitorilor, fara ca aceste situatii sa fi putut fi prevazute la momentul incheierii contractelor.

Impreviziunea in Codul civil

"Impreviziune avem noi in dosarele respective … ar trebui sa se aplice sau nu … sunt mai multe discutii, mai multe teorii. In Codul civil cel nou este prevazuta ca si teorie in mod expres, inainte nu era. Asta era o discutie inainte de intrarea Codului, de 2011", a potrivit acestuia.

Astept o pozitie oficiala. (…) Trebuie sa fie ceva oficial si sa fie motivat, ca altfel sunt supozitii

- Marius Coltuc -

Pentru ca debitorii sa poata continua notificarile de dare in plata, este necesar ca articolul 4 din lege sa ramana in picioare.

"Nimeni nu spune care articol a fost declarat sau care articole au fost declarate neconstitutionale. La o prima vedere ar fi articolul 8 constitutional. Probleme ar mai fi la 7 … Din punctul meu de vedere pragul (de 250.000 de euro, n.r.) ar fi neconstitutional. Au facut cum au facut spaniolii si inclusiv in Spania a fost declarat neconstitutional. Acum sa vedem daca o lege ciuntita mai produce efecte sau nu. La noi este suficient sa ramana articolul 4, unde sunt conditiile. Daca alea raman in picioare, atunci putem notifica in continuare, dupa care sunt discutiile pentru ce contracte de credit, inainte de intrarea Codului civil in vigoare, dupa intrare, daca retroactiveaza sau nu, probleme din acestea”, a spus avocatul.

Decizia actuala a CCR nu ar trebui sa aiba efect retroactiv pentru procesele de dare in plata aflate deja in derulare, insa in practica judecatorii s-ar putea sa o ia in calcul.

"Nu retroactiveaza decizia (CCR, n.r.), dar in practica se intampla sa se uite. Sunt judecatori si daca cei de la Curtea Constitutionala au zis ca legea este cum este … prefera sa admita contestatia bancii decat sa inceapa sa interpreteze. Daca incepi sa interpretezi s-ar putea sa intri peste decizia Curtii Constitutionale si atunci esti sanctionat tu ca magistrat. Se prefera varianta cea mai simpla: hai sa le admitem contestatia. Mie de asta imi este cel mai frica, in practica vorbesc", a declarat Marius Coltuc.

Pana in prezent au fost depuse 4.600-4.700 de notificari.

In teorie suna frumos ca nu retroactiveaza decizia Curtii Constitutionale, deci nu ar trebui sa influenteze cu nimic aceste procese, dar …

- Marius Coltuc -

Conform Constitutiei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri