In 2012, cand avea doar 26 de ani, Stefan Mandachi lansa in Suceava primul sau restaurant fast-food, cu gust de Grecia, o noutate pe piata de fast-food din Romania. Acum, tanarul antreprenor are 26 de restaurante proprii si in franciza si un mare vis: sa duca fast-food-ul "made in RO" in afara granitei, la vecinii unguri, in Occident, America sau chiar Emirate.

Spartan, brandul creat de Stefan Mandachi, este cel mai mare lant de restaurante de carne rotisata din tara, cu afaceri estimate la 11 milioane de euro la nivel de grup in 2016. Desi restaurantele sale nu se afla inca in toate orasele mari, cum ar fi Sibiu sau Constanta - unde va deschide anul viitor, antreprenorul spune ca zona de fast-food este "foarte bine dezvoltata" in Romania comparativ cu multe tari europene, asa ca urmatorul pas este sa se extinda in afara.

M-am intalnit cu Stefan Mandachi cu cateva ore inainte sa se imbarce intr-un zbor catre Dubai, o piata pe care o vizeaza pentru deschiderea de restaurante in regim de franciza. Dar nu este singura. Antreprenorul spune ca, dupa Dubai, va fi plecat timp de doua luni de zile in America, pentru a testa piata. Pana acolo, insa, el arunca un ochi peste granita.

"Speram la anul sa deschidem o locatie in strainatate. Ungaria sau Austria ar fi urmatorul pas, pentru ca piata din Romania este epuizata", spune Stefan Mandachi. El precizeaza ca avut cereri pentru deschiderea de restaurante in regim de franciza din tarile in care traiesc cei mai multi romani, Italia, Spania, Anglia, Germania si Franta, insa nu a concretizat inca nimic.

Cum ramane cu America? Proprietarul Spartan spune ca piata americana se aseamana cu piata din Romania in ce priveste dezvoltarea afacerilor cu carne rotisata si o ia in calcul pentru extindere, chiar daca "sistemul nu este perfect".

Si acolo tot asa improvizeaza oamenii. Sunt vreo doua lanturi de restaurante, in rest burgerii domina acolo piata. Sunt vreo 40.000 de burgherii. Acum o sa merg si o sa studiez ce fenomene se intampla acolo. Daca o sa gasesc un partener stabil, daca o sa gasim un spatiu bun, merg fara probleme, pentru ca sistemul este, nu perfect, dar foarte bun. In America pot deschide oriunde, in orice oras, cu mentiunea ca trebuie sa avem un management foarte bun. Francizatul sau managerul trebuie sa fie foarte bine pregatit.

- Stefan Mandachi -

Daca ar deschide in America, ar deschide un restaurant stradal pentru ca acolo miza este pe strada, si nu in mall-uri, cum se intampla in Romania. Pe scurt, un restaurant stradal inseamna investitii mai mari. "Acolo se merge foarte mult pe locatii stradale. O locatie stradala este mai scumpa. Cred ca in America ar fi cu 50-60% mai scump sa deschizi o afacere decat in Romania", spune antreprenorul, precizand ca deschiderea unui local Spartan in Romania costa in jur de 80.000 de euro.

"Insa daca prinde la public, va fi revolutie si eu nu vad niciun element care sa imi spuna ca nu ar prinde. Clar ca ar fi o afacere foarte buna in America si nu numai, si in Europa, si in Emirate", a continuat sa spuna Mandachi.

Sunt si foarte multi clienti cu bani si este normal sa functioneze.

Emirate?! "Se respecta foarte mult procedurile din america. Sunt si foarte multi clienti cu bani si este normal sa functioneze. Sunt tentat sa deschid, nu au birocratie, dar au niste reguli care sunt mai rigide. Ar trebui sa fie niste investitori de la ei de acolo. Daca ar fi in sistem de franciza, as fi interesat", spune antreprenorul de ce ar vrea in Emirate, mai precis in Dubai.

Pana atunci, insa, Stefan Mandachi vrea sa deschida restaurante in toate mall-urile din Bucuresti, dar asteapta sa se elibereze spatii in AFI Palace Cotroceni, Promenada, Baneasa, Vitan, Plaza, centre in care Spartan nu se afla. Dar cand o locatie la strada in Capitala? "Deocamdata focalizam pe mall-uri. Avem mai multa experienta pe mall-uri, la o locatie stradala investitia este mai mare si trebuie mai mult timp pana cand aduci clientul in locatia ta. Mall-ul, fiind un magnet de trafic, ne ajuta si pe noi... clientul are de unde alege", spune Mandachi, potrivit caruia o investitie la strada ar fi 120.000 euro, spre deosebire de 80.000 euro in mall.

Totusi, o investitie la strada este in plan in Timisoara, unde Stefan Mandachi vrea sa deschida alaturi de francizatul de acolo "un restaurant tipic american, cu parcare proprie". "Dar este un proiect care o sa se dezvolte la inceputul anului viitor", tine sa precizeze antreprenorul. El spune ca viitorul restaurant stradal va fi "cat un McDonald's", cu 60 de locuri inauntru. Pana atunci, insa, viitorul local Spartan va fi deschis in Veranda, cel mai nou mall din Capitala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri