Fondul Proprietatea (FP) a depasit o limitare prevazuta in Declaratia de Politica Investitionala dupa recenta oferta de vanzare a actiunilor Petrom (SNP), fapt care va impiedica FP sa mai faca alte vanzari de actiuni listate la finalul acestui an sau in 2017, atat timp cat statul roman nu aduce pe bursa Hidroelectrica.

In Declaratia de Politica Investitionala a Fondului una dintre limitele investitionale aplicabile este ca Fondul sa mentina cel putin 20% din activele investite in actiuni listate, unitati de fond OPCVM sau alte scheme privind unitatile de fond de plasament colectiv si valori mobiliare nou emise.

La sfarsitul primului semestru din 2016, FP avea 26,6% din activul total in actiuni ale unor companii listate si 61,9% in actiuni neadmise la tranzactionare pe o bursa. Restul de 11,5% era reprezentat de depozitele bancare si alte active din portofoliu.

Fondul Proprietatea a vandut insa luna aceasta un pachet de 6,4% din actiunile Petrom (care reprezenta 7,3% din activul total al Fondului), astfel ca in prezent FP mai are aproximativ 19,3% din active in actiuni listate (potrivit calculelor Wall-Street realizate in functie de datele de la semestru). Reprezentantii Fondului spun insa ca aceasta cifra nu a scazut niciodata sub nivelul de 20%.

"Am dori sa clarificam faptul ca Fondul Proprietatea a mentinut permanent valoarea actiunilor listate peste pragul de 20% din activele totale. Monitorizam in mod continuu toate limitarile investitionale ale Fondului Proprietatea pentru a ne asigura ca acestea sunt respectate corespunzator", au mentionat oficialii FP. Acestia adauga faptul ca vor anunta cifra exacta in raportul pe T3, care va fi publicat pe 15 noiembrie.

In aceste conditii Fondul se afla in imposibilitatea de a face noi vanzari de actiuni listate, asa cum si-a obisnuit actionarii in ultimii ani prin tranzactiile de la Romgaz, Petrom, Azomures, Conpet sau Transgaz. Printre pachetele de actiuni pe care FP nu le mai poate vinde se afla cele de la BRD, Nuclearelectrica, Alro, Conpet, Banca Transilvania sau Petrom (pachet pe care insa exista oricum in prezent o perioada de lock-up de 360 de zile).

Vanzarea de active, urmata de reducerea capitalului social subscris prin reducerea valorii nominale a actiunilor si de distributiile de cash catre actionari, a fost una dintre principalele masuri aplicate de administratorul FP in ultimii ani pentru reducerea discountului fata de VUAN la care Fondul se tranzactioneaza.

Principala noastra strategie pentru a corecta aceasta problema este reprezentata de listarea unor companii din portofoliu, Hidroelectrica fiind astfel prima pe lista din moment ce reprezinta o parte importanta din activele Fondul Proprietatea

Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea

Listarea unor companii din portofoliul Fondului ar face ca procentul detinerilor in actiuni admise la tranzactionare pe o piata reglementata sa creasca. Hidroelectrica este prima avuta in vedere, dat fiind faptul ca reprezinta si cea mai mare detinere din portofoliul Fondul Proprietatea.

Listarea pe bursa a companiilor de stat au fost insa mereu un subiect sensibil pentru partidele politice romanesti, un scenariu potrivit caruia Hidroelectrica nu va fi listata nici anul viitor pe Bursa de Valori Bucuresti nefiind complet imposibil. Producatorul de energie trebuia sa ajunga pe BVB inca din 2012, insa cele doua procese de insolventa prin care a trecut, dar si alegerile care urmeaza sa aiba loc la finalul acestui an, au dus la amanarea repetata a IPO-ului.

O solutie simpla pentru rezolvarea acestei situatii ar fi si ca Fondul sa faca noi achizitii de actiuni ale unor companii listate, lucru care nu s-a mai intamplat din 2011, de cand fondul american de hedging Elliott Associates a inceput sa puna presiune pe administratorii de la Franklin Templeton. Acest scenariu pare insa destul de putin probabil, mai ales avand in vedere ca Greg Konieczny, managerul FP, a declarat in repetate randuri ca Fondul nu va relua achizitiile de actiuni (altele decat rascumpararile de titluri FP), atat timp cat discount-ul se mentine peste tinta de 15%.

In aceste conditii, vanzarile de la Fondul Proprietatea raman blocate cel putin in urmatoarele luni si mai ales daca reprezentantii Guvernului nu decid sa demareze procesul de listare pe BVB al Hidroelectrica, sau al Companiei Nationale a Sarii – Salrom.

Actiunile Fondul Proprietatea se tranzactionau miercuri pe bursa la un pret de 0,805 lei/titlu. Avand in vedere aceasta cotatie, societatea este evaluata la 8,82 miliarde lei.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri