Incasarile la bugetul statului din impozit pe profit au crescut in primele noua luni ale anului cu 12,3%, un ritm de trei ori mai rapid fata de avansul inregistrat de suma colectata de stat din impozitul pe salarii si venit (3,8%), potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice. Avansul sumelor colectate din profitul companiilor este justificat de cresterea economica, afirma economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Pe de alta parte, pentru incasarile din salarii explicatia este una de natura tehnica, intrucat masa salariala din economie a urcat cu aproxiamtiv 15%.

"Principala explicatie pentru impozitul pe profit este, daca incercam sa explicam rata de crestere destul de mare, clar peste cresterea economica, … era de anticipat sa se intample astfel. Este cunoscut si estimarile empirice arata ca elasticitatea impozitului pe profit la baza macroeconomica, la evolutia activitatii economice, este una mare. De regula marea majoritate a categoriilor de venituri sau a principalelor venituri din buget au o elasticitate unitara la activitatea economica. Creste activitatea economica cu o unitate, ar trebui sa avem si aici o crestere similara. La impozitul pe profit elasticitatea este mai mare, in jur de 2", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Economia a crescut in trimestrul al doilea, fata de perioada similara a anului anterior, cu 6% (pe serie bruta), in timp ce la nivelul primului semestru, PIB a crescut anual cu 5,2%.

Un ritm de crestere in jur de 12% este justificat pentru colectarea de impozit din profitul firmelor, intrucat castigurile acestora ar trebui sa inregistreze un ritm de crestere de doua ori mai accelerat decat cel al PIB.

Decalajul in ceea ce priveste incasarile din salarii este determinat de baza de raportare de anul trecut, majorata dupa ce in 2015 s-au platit mai multe miliarde de lei datorate de stat bugetarilor in baza unor hotarari judecatoresti care restabileau anumite drepturi de natura salariala.

"In ceea ce priveste incasarile din impozitul pe salarii si venit, cresterea pare mica raportat la cresterile de salarii si la numarul de salariati. Ultimele cifre de la INS … cred ca peste 14% a fost cresterea salariului mediu, la care mai adaugam evident si cresterea numarului de salariati. Deci probabil discutam de o crestere de peste 15% a masei salariale. Ar fi fost de anticipat sa avem o crestere similara (a incasarilor din impozit, n.r.)", a afirmat Ionut Dumitru.

Potrivit datelor anuntate de INS, in luna august, raportat la aceeasi luna a anului anterior, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,5%.

"Explicatia pentru care avem o evolutie mai slaba decat ar sugera-o cresterea masei salariale sau cresterea salariului mediu mai degraba, este legata de faptul ca anul trecut in prima parte a anului s-au platit foarte multe hotarari judecatoresti. Adica baza de raportare de anul trecut este foarte mare pentru ca in prima parte a anului trecut s-au platit foarte multe hotarari judecatoresti, cateva miliarde daca nu ma insel, care au dus la cresterea (masei salariale, n.r.) mai mult decat ar fi sugerat evolutia economica la momentul respectiv", a spus economistul.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri