Peste o saptamana vor avea loc alegerile prezidentiale in SUA, in finala din 8 noiembrie urmand sa se confrunte canditatul republican Donald Trump si democrata Hilary Clinton. Trump este in general privit cu scepticism de analisti, alegerea acestuia fiind asteptata sa tulbure pietele financiare, in vreme ce castigarea alegerilor de catre Hilary Clinton ar genera un impact moderat asupra burselor, singurele efecte mai pronuntate urmand sa aiba loc in piata obligatiunilor.

Hilary Clinton

  • Cresterea cheltuielilor cu infrastructura
  • Putine modificari de taxe, cu exceptia celor aplicate americanilor foarte bogati
  • Promovarea surselor de energie regenerabila
  • In general, efecte mai putin vizibile asupra pietelor de capital

Cele mai importante puncte din programul lui Hilary Clinton vizeaza o crestere a bugetului de infrastructura, stimulente pentru incurajarea eficientizarii energetice si extinderea capacitatii de productie a energiei regenerabile. De asemenea, Hilary Clinton nu sustine actuala forma a Acordului de Parteneriat Trans-Pacific, unul dintre putinele aspecte cu privire la care ambii candidati la fotoliul de presedinte sunt de acord.

Infrastructura

Clinton vrea sa demareze un program de investitii in infrastructura la scara larga. Acesta include constructia de sosele, poduri, retele de internet broadband, precum si modernizarea surselor de energie. SUA ar urma sa cheltuiasca astfel 275 mld. dolari pe proiectele de infrastructura in urmatorii cinci ani. La aceasta suma ar urma sa se adauge investitii private de 250 mld. de dolari, care ar duce cifra totala la 525 mld. dolari, adica 3% din actualul PIB.

“Daca aceste programe s-ar implementa, este de asteptat un efect notabil asupra activitatii economice. Pe termen lung, imbunatatirea infrastructurii ar trebui sa duca la o crestere a productivitatii economice”, mentioneaza analistii Erste Group.

Taxe

Hilary Clinton are in plan marirea taxelor pentru cei mai bogati americani (de la varful piramidei veniturilor - top 1%) si o reducere modesta a taxelor pentru persoanele cu venituri medii sau scazute. Candidata vrea sa introduca o taxa suplimentara de 4% asupra veniturilor ce depasesc 5 mil. dolari anual si sa taxeze cu cel putin 30% persoanele care au venituri anuale de peste 1 mil. dolari. Programul acesteia nu prevede nicio modificare a taxelor asupra corporatiilor.

Energie

In sectorul energetic, Clinton se va concentra pe sursele regenerabile si pe imbunatatirea eficientei energetice.

Cea mai ambitioasa tinta din programul acesteia prevede ca in 10 ani SUA sa poata produce din surse regenerabile suficienta energie pentru alimentarea tuturor gospodariilor din SUA. Productia de energie solara ar urma astfel sa urce de sapte ori, pana la 140 GW in 2020.

Nu in utlimul rand, Clinton vrea sa reduca subventiile pentru industria de petrol si gaze naturale.

“O victorie la alegeri a lui Hilary Clinton ar trebui sa aiba doar efecte moderate asupra pietelor financiare. Totusi, daca democratii reusesc sa obtina majoritatea atat in Senat, cat si in Camera Reprezentantilor, probabilitatea unei reactii negative in piata obligatiunilor va creste. Motivul este reprezentat de faptul ca vobim de o crestere relativ mare a cheltuielilor cu infrastructura in urmatorii cinci ani, fapt care ar stimula si mai mult economia si care totodata ar amplifica riscurile inflationiste. Chiar si asa insa, o reactie imediata si de amploare in piata obligatiunilor este putin probabila. Daca insa democratii vor obtine si o majoritate clara in Congres, am putea asista totusi la o reactie mai puternica in piata obligatiunilor”, au concluzionat analistii Erste Group.

Donald Trump

  • Politica de relatii comerciale izolationista
  • Reduceri masive de taxe atat pentru companii, cat si pentru angajati
  • Crestere semnificativa a datoriei publice SUA
  • Reactii negative in piata titlurilor de stat

Cele mai importante propuneri din programul economic al lui Donald Trump fac referire la o serie de reduceri masive de taxe, o crestere a datoriei publice americane si stabilirea unor bariere comerciale, care vor afecta in special China si Mexic.

Relatii comerciale

Trump vrea sa desemneze China ca fiind o “tara care manipuleaza cursul valutar”. Acest statut poate fi acordat de catre Guvernul american unei tari care indeplineste o serie de criterii si care isi schimba cursul valutar pentru a fi avantajata in relatiile comerciale cu SUA. Donald Trump vrea de asemenea sa actioneze in judecata China, atat la tribunalele americane, cat si la Organizatia Mondiala a Comertului.

In privinta relatiei cu Mexicul, candidatul republican vrea sa retraga SUA din Acordul de Parteneriat Trans-Pacific (acord inca neratificat) si sa renegocieze tratatele NAFTA (Acordul Nord-American de Comert Liber).

Taxe

Taxele sunt un alt subiect important abordat in programul lui Donald Trump. Potrivit acestuia, nivelul maxim al taxelor pe veniturile dintr-o gospodarie ar urma sa scada de la 39,6% la 33%, in vreme ce taxa pe profitul companiilor ar urma sa fie redusa de la 38% la 15%.

“Programul lui Trump ar trebui sa aduca reduceri masive de taxe, care probabil ar sustine activitatea economica pe termen scurt (chiar si in afara SUA). In acelasi timp, 50% din aceste reduceri de taxe ar avantaja persoanele de la varful piramidei veniturilor (top 1%), iar 78% iar afecta pe cei care au venituri ce se incadreaza in top 20%. In aceste conditii, efectele asupra consumului ar fi relativ mici raportate la cresterea datoriei publice (n.red. cauzata de scaderea taxelor)”, afirma analisti Erste Group.

Masurile planuite de Donald Trump ar mari datoria publica a SUA cu inca 4,3 trilioane de dolari pana in 2026, potrivit Comisiei pentru un Buget Federal Responsabil (Committee for a Responsible Federal Budget).

“Alegerea lui Donald Trump ca presedinte ar tulbura pietele, indiferent de ceea se va intampla ulterior la alegerile din Congres. Victoria acestuia ar duce cel mai probabil la incertitudine si speculatii cu privire la iesirile de capital din SUA, fapt care ar avea un impact negativ asupra dolarului si titlurilor de stat americane. Efectele ar putea sa fie amplificate daca republicanii ar ajunge sa controleze ambele camere din Congres, insa, chiar si intr-un asemenea scenariu, lui Trump ii va fi probabil dificil sa obtina majoritatile de care va avea nevoie pentru masurile pe care si le propune. Atat cresterea datoriei publice, cat si riscurile inflationiste pe care acest lucru il implica ar pune o presiune suplimentara asupra pretului obligatiunilor”, spun analistii Erste.

Foto: Alphacoders.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri