Dobanzile pe termene mai scurte din piata interbancara au crescut saptamana trecuta, in contextul in care pentru banci a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii la BNR, iar Guvernul a incasat sume mari in contul impozitelor pentru trimestrul al treilea, dar tine fonduri importante la banca centrala dupa ce a imprumutat din piata financiara conform planului, dar nu a cheltuit banii din cauza investitiilor sub cele bugetate, in special pe proiecte cu fonduri UE.

Din datele publicate de Ministerul Finantelor referitoare la executia bugetara reiese ca Guvernul ar tine la BNR peste 10 miliarde de lei, bani care nu au fost cheltuiti, in special din cauza investitiilor sub plan. Ministerul Finantelor a anuntat un deficit bugetar de 0,49% din PIB (3,7 miliarde de lei) dupa primele noua luni, fata de o tinta 2,3%. Diferenta intre deficitul realizat si tinta a fost imprumutata de Ministerul Finantelor, care isi stabileste de la inceputul anului calendarul de imprumut conform in linie cu estimarea privind executia bugetara.

Aceasta situatie, coroborata cu plata impozitelor pentru trimestrul al treilea, a condus saptamana trecuta la o crestere semnificativa a dobanzilor pe termen scurt in piata interbancara. Rata overnight a urcat intr-o saptamana cu aproape jumatate, de la 0,44% pe 21 noiembrie la 0,63% pe 28 noiembrie. Bancile nu se asteapta, insa, ca aceasta situatie sa fie una de durata, astfel ca dobanzile pentru termene mai lungi au inregistrat variatii mai reduse, Robor la 3 luni de la 0,7% la 0,73%, iar cel la 6 luni de la 0,94% la 0,95%.

"Ratele Robor au fost supuse unei presiuni de crestere saptamana trecuta, probabil ca urmare a faptului ca luni este data la care incepe o noua perioada pentru rezervele minime, situatie cuplata cu plati sezoniere ridicate la bugetul de stat. Desi s-au observat cresteri pe toata curba, amploarea a fost mai ridicata la maturitatile mai scurte (segmentul overnight-1 luna), unde cresterile cumulate fata de saptamana anterioara s-au situat la 12-19 puncte de baza in momentul maxim, atins miercuri. Presiunea a inceput sa se reduca de joi, indicand ca acest trend ar putea fi unul temporar", afirma, intr-o nota catre investitori si analisti, Anca Aron, economist senior la UniCredit Bank.

Situatia a fost exacerbata de faptul ca statul a imprumutat bani pentru finantarea deficitului bugetar, dar nu a facut cheltuielile conform planului, astfel incat banii sa reintre in piata.

"Si pe fondul faptului ca avem deficit sub tinta. Pentru diferentialul asta Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat. S-a imprumutat liniar si tine banii la BNR. S-a imprumutat ca si cum ar fi fost la noua luni trei sferturi (din deficitul bugetar, n.r.) facut si s-a facut cat s-a facut. Daca iar fac grosul deficitului … daca fac 2% din PIB sau cam pe acolo in decembrie, in ianuarie ne trezim iar cu dobanzile in pamant. Cam tot pe acolo. Daca te uiti pe dobanzi … (nu se poate, n.r.) mai jos de 0,25% atata timp cat BNR nu taie acel 0,25% …", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Pe termene mai lungi, miscarile dobanzilor au fost marginale, urmand ca eventuale schimbari sa aiba loc abia de anul urmator, cand se vor clarifica multe incertitudini de care depind deciziile BNR.

"(Pe termen mai lung, n.r.) depinde si de ce va face BNR, pentru ca ar trebui sa inceapa anul cu destul de multe certitudini dintre incertitudinile pe care le citeaza ei: alegerile vor fi trecut, probabil vom avea si guvern, vom avea si mai mare claritate privind politica fiscala, vor fi trecut si alegerile din Statele Unite si referendumul din Italia, va fi fost si decizia Fed din decembrie, cand va creste sau nu va creste in functie de alegerile din State, va fi si BCE din decembrie, unde toata lumea asteapta sa vada ce se intampla. Cam toate astea or sa devina certitudini prin ianuarie", a spus Ciprian Dascalu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri