"Sedinta de la Comisia Economica a Camerei Deputatilor a fost destul de neobisnuita. De astfel, aceasta comisie nu m-a solicitat niciodata in cei doi ani si jumatate de mandat, in nici un fel. Era clar ca nu voiau raspunsuri la intrebari, ci doar sa ma execute. Probabil ar fi meritat, la un moment dat, sa parasesc discutiile din Comisie, dar pana la urma am stat din respect pentru toti parlamentarii, a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un interviu.

Presedintele ASF a fost audiat saptamana trecuta in cadrul Comisiei Economice din Camera Deputatilor, in urma protestelor de strada ale transportatorilor rutieri, nemultumiti de nivelul tarifelor RCA, motiv pentru care lui Misu Negritoiu i s-a reprosat ca a pierdut piata de asigurari de sub control si ca ar fi depasit de situatie. Mai mult, seful Comisiei Economice, deputatul PSD Mihai Tudose i-a solicitat inclusiv demisia presedintelui ASF si a anuntat ca va da startul procedurilor legale pentru demiterea lui Misu Negritoiu.

Ceea ce s-a si intamplat. Luni, 31 octombrie, patru comisii din Senat si Camera Deputatilor, si-au reunit armele, intr-o sedinta comuna, si au votat in unanimitate revocarea din functie a presedintelui ASF, iar Mihai Tudose a anuntat activarea procedurii de demitere. Propunerea ar urma sa fie votata intr-o sedinta comuna in plen, cel mai probabil saptamana viitoare.

Parlamentarii au votat luni in absenta lui Misu Negritoiu, care a refuzat invitatia si a trimis o scrisoare in care arata ca "revocarea unui membru din conducerea ASF nu este legal posibila, atata timp cat acesta continua sa intruneasca conditiile care au stat la baza numirii sale, orice hotarare in sens contrar fiind abuziva, facuta in frauda legii si, deci, lovita de nulitate".

"A mai fost si astazi (luni - n.r.) o sedinta a celor patru Comisii la care eu am fost convocat joi, dar numai de catre doi presedinti de comisie din cei patru, si carora le-am raspuns vineri ca ar fi bine sa imi dea ceva timp si, mai ales, sa imi dea motivatia audierii ca sa ma pot apara. Se pare ca unele comisii sunt mai grabite decat altele sa ma demita. De fapt, este tot initiativa Comisiei Economice. Astazi cele patru comisii la care eu nu m-am prezentat ar fi votat declansarea revocarii", a declarat Misu Negritoiu.

El a adaugat ca in doi ani si sase luni de mandat, si-a asumat alinierea la normele europene atat a institutiei cat si pietelor supravegheate prin modernizarea legislatiei, stabilizare financiara si dezvoltare. "Acesta a fost si angajamentul meu in Parlament, chiar in fata acestor patru comisii care s-au intalnit si astazi. Problema lor nu tine neaparat de persoana mea, ci de independenta a autoritatii, ca nu mai poate fi influentata. Stiam in buna masura, nu in totalitate, in ce viespar ma bag. Probabil ca era foarte greu pentru mine sau oricine altcineva sa reziste un mandat intreg. la lucrurile care s-au facut si la lumea care a fost deranjata si afectata".

Cele patru comisii au votat luni, in unanimitate, revocarea. Totusi, potrivit Articolului 10 din Ordonanta 93/2015 cu privire la infiintarea si organizarea ASF, Parlamentul ar incalca flagrant legea prin aceasta demitere. Acesta arata, in aliniatul unu, ca revocarea din functie a unui membri al Consiliului ASF se face cand acesta nu mai indeplineste conditiile prevazute la articolul 9 ori daca se face vinovat de comiterea de infractiuni in exercitarea functiei si / sau in legatura cu aceasta. De asemenea, la aliniatul doi mai arata ca niciun membru al Consiliului ASF nu poate fi revocat din functie din alte motive sau prin alta procedura decat cea prevazuta la alin precedent.

Articolul 9 din cadrul aceleiasi Ordonante arata ca membrii ASF trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  1. sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, cu o buna reputatie si pregatire profesionala si o experienta profesionala corespunzatoare in domenii in care A.S.F. are competente;
  2. sa nu fie senatori, deputati sau membri ai vreunui partid politic ori organizatie politica pe perioada exercitarii mandatului si sa nu candideze pentru o astfel de functie;
  3. sa nu exercite o alta profesie sau sa nu ocupe o functie publica ori privata, cu exceptia posibilitatii desfasurarii de activitati didactice, cercetare stiintifica, consultanta, expertiza pentru organismele internationale, cu evitarea conflictului de interese;
  4. sa nu fie membri in consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, directorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de director ori alte functii la persoanele juridice si entitatile cae sunt supuse supravegherii A.S.F. si sa nu detina ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participatie de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in aducarea generala sau in consiliul de administratie a acestora;
  5. sa nu fi facut parte din conducerea unei societati comerciale, care, sub orice forma, si-a incetat activitatea fara a-si respecta obligatiile fata de terti sau care a fost declarata in stare de faliment ca urmare a rezultatelor din perioada in care persoana si-a exercitat mandatul si pentru care aceasta este raspunzatoare;
  6. sa nu aiba cazier judiciar si fiscal;
  7. sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Consiliului de Administratie al BNR.

Drept urmare, Misu Negritoiu, presedintele ASF, indeplineste inca toate conditiile prevazute de lege si daca Parlamentul il demite in plen face un act ilegal iar hotararea ar trebui atacata, asa cum mentioneaza specialistul in asigurari Constantin Nastase, pe blogul sau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri