BNR a luat la finele lunii septembrie decizia de a reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 12% la 10%. Astfel, rezervele constituite de banci la BNR incepand cu luna octombrie sunt cu aproximativ 500 milioane de euro mai mici. In trecut, Ministerul Finantelor a iesit pe piata interna cu obligatiuni in euro si a imprumutat sumele de bani disponibilizate de reducerea rezervelor de catre BNR, insa desi in piata existau asteptari ca statul sa procedeze similar si de aceasta data, executia bugetara ramasa cu mult in urma planului si perspectivele ca deficitul bugetar sa fie semnificativ sub asteptari au limitat interesul Finantelor. Interesul mic in Romania pentru credite in valuta nu lasa bancilor prea multe optiuni, principala varianta fiind ca banii sa fie folositi pentru a plati anticipat din liniile de finantare luate de la bancile mama.

"Probabil au sondat piata, au vazut ca nu este cerere si nu au mai facut-o. Nu cred ca o mai fac (in acest an, n.r.). Istoria arata ca de fiecare data cand BNR a taiat rezervele la valuta, Ministerul Finantelor a iesit pe piata cu emisiune. (Cu acesti bani, n.r.) se platesc anticipat linii de finantare. Creditare in valuta nu prea mai este, pentru ca sunt criterii mult mai stricte, care implica cerinte de capital mult mai mari si costuri mai ridicate (decat la cea in lei, n.r.)", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Potrivit acestuia, decizia BNR de la finele lunii septembrie a eliberat bancilor din Romania in total aproximativ 500 milioane de euro.

Reducerea rezervelor minime obligatorii la valuta a mai fost corelata si in trecut cu iesiri ale Ministerului Finantelo in piata interna. BNR si Ministerul Finantelor au procedat similar si in trecut, cel mai recent la inceputul anului. BNR a redus rata RMO la valuta de la 14% la 12% in ianuarie, iar in februarie statul a imprumutat de pe piata locala 500 milioane euro. Statul a mai luat si in martie 275 milioane euro tot din piata locala.

Ministerul Finantelor nu vrea banii

Explicatia pentru lipsa de interes a statului este ca Guvernul nu mai are nevoie de prea multi bani pana la finele anului. Astfel, potrivit calendarului de imprumut publicat de Finante, pentru luna noiembrie, statul vrea sa atraga 3,3 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni, dupa 3,9 miliarde de lei in octombrie. Suma planificata pentru noiembrie este cea mai redusa din acest an, in contextul in care Guvernul dispune de lichiditati substantiale si este tot mai increzator ca se va incadra lejer in tinta de deficit bugetar pentru anul in curs, de 2,8-2,9%. Planul de imprumut pentru noiembrie nu prevede vanzarea de obligatiuni in euro pe piata interna.

La finele lunii septembrie, deficitul bugetar se situa la 0,5%, dupa ce Ministerul Finantelor a imprumutat bani conform planului, dar cheltuielile nu au tinut pasul, in principal din cauza investitiilor prea mici.

"Finantele au foarte mult cash pe care nu stiu daca il vor putea cheltui sau nu pe final de an, astfel ca nu avea sens sa se imprumute. Daca te uiti in strategia lor de management al datoriei, ei vor sa aiba un echilibru intre datoria in valuta si cea in lei. Cand emit in valuta vor sa emita pe termen mai lung. (…) Pe piata interna pe valuta nu pot sa emita la termene mai lungi, asa ca probabil vor accesa piata externa cand vor avea nevoie", a afirmat Ciprian Dascalu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri