Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut per ansamblu 1,7% in luna octombrie fiind, astfel singura piata din regiune care a inchis pe minus in acest interval de timp. Coincidenta sau nu, doar piata romaneasca si Bursa din New York au scazut luna trecuta, in conditiile in care in ambele tari sunt programate alegeri la finalul acestui an.

BET-XT, indicele care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 25 de actiuni pe de Bursa de Valori Bucuresti, a scazut cu 1,7% in octombrie, o evolutie aproape identica (-1,8%) fiind notata si in cazul BET, indicele celor mai lichide zece actiuni, cu exceptia SIF-urilor si a Fondul Proprietatea.

Brokerii subliniaza ca scaderea puternica a actiunilor Petrom (SNP) din ultimele saptamani a reprezentat principalul motiv pentru evolutia negativa a indicilor, apropierea alegerilor legislative trecand in plan secundar.

“Nu cred alegerile si iminenta campanie electorala au facut ca BVB sa inchida octombrie cu o evolutie opusa celorlalte piete din regiune. As pune evolutia negativa mai degraba pe seama scaderii Petrom, venita ca urmare a tranzactiei facuta de Fondul Proprietatea. In piata se astepta ca pretul ofertei sa fie circa 5% mai bun decat cel anuntat, fapt care a tras in jos mai mult actiunile companiei petroliere”, mentioneaza Octavian Dragolea, seful sucursalei din Bucuresti a casei de brokeraj IFB Finwest.

Fondul Proprietatea a vandut in octombrie 6,4% din actiunile Petrom la un pret de 0,21 lei/titlu, sub cel la care acestea se tranzactionau pe bursa. In aceste conditii, compania petroliera a inchis luna trecuta cu o scadere totala de 7,5%, fapt care a influentat puternic evolutia principalilor indici ai BVB, in care Petrom are o pondere importanta.

“Sunt optimist in privina acestui final de an pe BVB. Optimismul vine din logica: toate pietele de actiuni au crescut, insa numai la noi bursa ‘balteste’, iar asta in conditiile in care evolutia economiei este in continuare una buna. Daca in trecut se putea observa o corelatie usoara intre bursa si alegeri, acum nu cred ca va fi cazul”, considera Dragolea.

Istoria alegerilor anterioare din Romania arata ca rezultatul acestora rareori are o influenta pe termen lung asupra pietei de capital, unde investitorii prefera sa acorde atentie mai mare evolutiei economiei locale si contextului international.

Tarile unde se desfasoara alegeri, singurele cu scaderi pe burse in acest final de an

In contrast cu bursa romaneasca, toate pietele din regiune (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Croatia, Austria) au crescut in ultimele patru saptamani. Bursa din Budapesta a avut cea mai buna evolutie, cu un plus de 7,7%, urmata de cea din Praga, unde PX, principalul indice, a urcat cu 6,7%.

Burse regiune
Indice
Evolutie in octombrie
Ungaria BUX +7,7%
Cehia PX +6,7%
Polonia WIG 20 +6,1%
Bulgaria SOFIX +5,3%
Austria ATX +2,8%
Croatia CROBEX +0,8%
Romania BET-XT -1,7%
Burse dezvoltate Indice Evolutie in octombrie
Germania DAX +1,4%
Franta
CAC 40 +1,3%
Marea Britanie FTSE 100 +0,8%
SUA S&P 500 -1,9%

De altfel, chiar si pietele puternic dezvoltate din vestul Europei au castigat pana la 1,4% in octombrie. Exceptiile au fost bursele din Romania si SUA – doua tari unde sunt programate scrutine electorale in acest final de an.

In SUA, americanii vor fi chemati la urne saptamana viitoare (8 noiembrie), cand acestia isi vor alege presedintele. Candidatul republican Donald Trump este privit cu scepticism de analisti, alegerea acestuia urmand sa genereze valuri in pietele financiare, in vreme ce castigarea alegerilor de catre Hilary Clinton nu este asteptata sa aiba un impact semnificativ asupra burselor.

In Romania, alegerile legislative vor avea loc pe 11 decembrie. Una dintre putinele asteptari ale investitorilor este aceea ca formatiunea care va castiga scrutinul sa continue programul de privatizari prin intermediul bursei, Hidroelectrica fiind prima pe lista. Cel putin la nivel declarativ, anumiti lideri PSD au incercat recent sa isi arate sustinerea fata de piata de capital romaneasca, vorbind despre eliminarea impozitului pe dividende si importanta listarilor pe bursa.

“Daca Hidroelectrica va fi in sfarsit listata pe Bursa de Valori Bucuresti, atunci probabil vom vedea o revenire a lichiditatii. Nici faptul ca am fost recent promovati de FTSE pe short-list-ul pentru emergente nu a generat o crestere semnificativa a investitiilor pe BVB, iar asta pentru ca strainii nu au in ce actiuni romanesti sa bage bani in momentul de fata”, a concluzionat brokerul IFB Finwest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri