Cresterea economica se vede tot mai puternic in increderea cu care romanii privesc piata muncii. Asteptarile legate de siguranta locului de munca in urmatoarele 12 luni au ajuns la cel mai bun nivel incepand cu finele anului 2008, cand Romania inregistra inca o crestere economica puternica si se afla intr-o campanie electorala cu multe elemente asemanatoare cu cea din prezent, inclusiv din perspectiva cresterilor salariale. Dupa euforia primilor ani in UE, romanii s-au trezit la realitate in ultimele doua luni din 2008, situatie evidentiata de cresterea puternica a temerilor angajatilor ca si-ar putea pierde locul de munca.

Foarte multi dintre romanii increzatori in octombrie 2008 au ajuns sa se teama in noiembrie ca ar putea ajunge someri intr-un interval de 12 luni. Au urmat cei mai grei ani ai crizei pentru Romania, 2009 si 2010, acordul cu FMI si corectiile dure, inclusiv taieri de salarii si cresteri de taxe.

Opt ani mai tarziu, tot in octombrie si tot in plina campanie electorala marcata de majorari de salarii si promisiuni considerate nesustenabile de catre economisti, un indicator al asteptarilor romanilor ca ar putea ramane fara job in urmatoarele 12 luni se afla la cel mai redus nivel incepand din octombrie 2008, potrivit datelor unui sondaj al Comisiei Europene privind increderea in economie.

Cel mai bun nivel al sigurantei locului de munca a fost consemnat in ianuarie 2007, luna in care Romania devenea membra a Uniunii Europene. Pe parcursul anului 2008, romanii au ramas in continuare optimisti, aproape de referinta de la inceputul lui 2007.

Economia creste, salariile cresc, politicienii promit tot mai mult

Increderea in siguranta locului de munca este o consecinta a evolutiei economiei, dar si a promisiunilor electorale pentru cresteri de venituri si reduceri de taxe. PIB a crescut in trimestrul al doilea cu 6%, fata de acelasi interval din 2015, in timp ce pentru primele sase luni ale anului avansul a fost de 5,2%, potrivit datelor INS.

Romanii au motive sa fie optimisti, numarul de salariati este in crestere, iar salariul mediu net consemna in august un avans de 14,5% fata de aceeasi luna a anului trecut. Totodata, inflatia este negativa, ceea ce inseamna ca preturile sunt (inca) in scadere.

In august, castigul salarial mediu net se situa la 2.076 lei, cu 70% mai ridicat fata de 1.227 lei in august 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri