Producatorul de motoare si echipamente electrice AAGES Targu-Mures vrea sa vanda pe bursa un pachet de 25% din companie, care este evaluat in prezent la 2,55 mil. euro. Tranzactia se va face in piata AeRO, administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Compania are o capitalizare estimata de 45,7 mil. lei (10,2 mil. euro), obtinuta prin metoda de evaluare DCF (Discounted Cash Flows).

“Pachetul initial scos in piata va reprezenta 25% din actiunile AAGES. Ulterior, este posibil sa mai fie vandut pe bursa, printr-un deal, un pachet de 20% din companie, catre doi parteneri din afara tarii care ar putea sa aduca comenzi suplimentare. Aceasta a doua tranzactie depinde insa de un acord comercial”, a declarat Virgil Zahan, director general Goldring, casa de brokeraj care intermediaza listarea pe bursa a producatorului din Targu Mures.

AAGES proiecteaza si produce instalatii de incalzire prin inductie pentru o gama larga de aplicatii. Incalzirea prin inductie este folosita in special in industria metalurgica, pentru prelucrarea la cald a metalelor sau pentru topirea acestora.

AAGES a fost infiintata in 1990 din initiativa unui grup de cercetatori care in anii ’80 si-au desfasurat activitatea in cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA Bucuresti, filiala Targu Mures.

Indicator 2013
2014
2015
Cifra de afaceri neta 17,8 17,4 26,6
Profit net 0,5 4,2 4,1
Capitaluri proprii 10,8 13,3 16,1


Cifrele din tabel sunt exprimate in milioane lei

Listarea se va face pentru a asigura exit-ul partial al unor actionari, precum si pentru diversificarea surselor de finantare

“Actionarii actuali ai firmei doresc sa dispuna de lichiditate si in acelasi timp sa beneficieze de avantajele unei firme listate pe BVB. Intrucat peste 80 % din cifra de afaceri provine din export, a fi listata pe bursa este un suport de credibilitate pe piata. Avand in vedere faptul ca sunt in curs de discutii cu doua firme de specialitate de a avea o colaborare largita cu AAGES, bursa poate fi o sursa de finantare a lucrarilor de dezvoltare, care pana in prezent au fost sustinute in exclusivitate din resurse proprii, respectiv de credite bancare”, spune Molnar Gabor, administrator AAGES.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, cel mai mare actionar al companiei este AAGES Headinvest (firma controlata de nucleul de cercetatori care au infiintat societatea), care detine 54,99% din actiuni. Restul titlurilor sunt impartite intre alte 10 persoane fizice, Molnar Gabor controland cel mai important pachet (17,55%).

Aproape jumatate din profit, distribuit sub forma de dividende

AAGES a avut un profit net de 4,1 mil. lei in 2015, reprezentand o scadere de 2,5% fata de anul precedent, in vreme ce afacerile s-au marit cu 52,9%, pana la 26,6 mil. lei.

Marja neta a rezultatului operational, calculata la cifra de afaceri, a crescut de la 6% in 2013, la 16% in 2014 pentru a ajunge in 2015 la 18.1%.

Potrivit reprezentantilor companiei, AAGES va distribui 40% din profitul net din 2016 sub forma de dividende.

„Contactele realizate in ultimii doi ani cu firmele prin care este posibila vanzarea produselor noastre pe piete noi pot duce la extinderea geografica a pietei de desfacere, cu orientare spre tari ca India, China, Iran, Rusia, Polonia. Obiectivele firmei pe anii urmatori sunt stabilizarea cifrei de afaceri la un nivel potrivit dimensiunilor firmei, atat din punct de vedere al dotarilor, cat si a resurselor uname, iar pe de alta parte imbunatatirea eficientei activitatii pentru a creste rentabilitatea, respectiv a marjei de profit”, mentioneaza Molnar Gabor.

Cei mai importanti clienti ai societatii provin din Germania. Acestia integreaza produsele AAGES in instalatiile pe care le realizeaza pentru terti sau le vand mai departe ca atare, sub marca proprie. Niciuna dintre aceste firme nu are o pondere mai mare de 15% din afacerile AAGES.

Citeste si:
Cum poți face bani în timp ce dormi
Cum poți face bani în timp ce...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri