Andrew Prelea conduce operatiunile Vast Resources in Romania si a fost implicat in diverse afaceri aici, inca din primii ani de dupa revolutie. Considera ca tara noastra este una dintre mai interesante destinatii de investitii si vede multe oportunitati. Insa, nu contesta faptul ca sunt multe schimbari majore de facut la nivelul intregii societati, daca vrem cu adevarat sa trecem printr-o reforma.

Discutia luptei anti-coruptie este una veche si continua, chiar daca in ultimii ani s-au facut progrese, inca este loc de mai bine. Antreprenorul australian de origine romana vede o reteta cu mai multe ingrediente in aceasta lupta.

“Daca vrei sa elimini coruptia, trebuie bifate mai multe aspecte. In primul rand, politicienii trebuie platiti corespunzator, altfel nicio persoana inteligenta si care nu este foarte bogata nu isi va asuma o pozitie publica. Apoi, e important sa avem o legislatie clara a lobbyului in Romania si, nu in ultimul in rand, ar trebui sa nu fie urmariti pentru orice miscare, astfel incat sa se sperie si sa nu isi mai asume nicio decizie”, a declarat Prelea.

Schimbari majore trebuie facut la nivelul intregii societati, pornind de la elemente esentiala precum sanatatea sau educatia. Antreprenorul remarca un paradox specific local: avem printre cei mai buni medici din lume si cele mai proaste spitale din lume. “Cred ca pentru straini avem printre cele mai ieftine servicii medicale, desi pentru nivelul de salarizare din tara sunt inca scumpe”.

Guvernantii ar trebui sa fie foarte atenti la toate lucrurile de baza pentru oameni, care trebuie sa simta ca cineva are grija de ei: educatie, sanatate, sistemul de taxare, salarii. “Trebuie sa reconstruim societatea de la baza”, mai spune Andrew Prelea.

Politica in business – un mix periculos

Antreprenorul spune ca nu a fost niciodata implicat in politica, desi I s-a cerut de aproape toate partidele. In opinia sa, mixul de politica in afaceri este unul periculos, dupa ce in ultimii 20 de ani a vazut extaz si agonie in businessurile cu conexiuni politice.

“In acest moment, in politica este o vanatoare de vrajitoare. Sunt inca multe probleme, nu exista continuitate, schimbam ministrii si premieri pe banda rulanta. Nu vreau sa fac parte din asa ceva – este o retea pentru dezastru sau pentru inchisoare”, spune antreprenorul, cu un zambet prin care incearca sa indulceasca afirmatia.

Omul de afaceri este dezamagit de guvernul tehnocrat, care, din punctul sau de vedere, nu a implementat nimic major, in ciuda tuturor asteptarilor. De cealalta parte, intelege totusi rationamentul care a stat la baza lipsei de asumare – faptul ca sunt cu un mandat limitat si le este frica sa ia o decizie.

“Am ajuns in extrema in care nu se intampla nimic, de la deciziile luate pentru beneficiul unora. Este mult mai rau sa nu faci nimic, decat sa faci ceva cu dedicatie. Costa tara mai mult”

Andrew Prelea, Vast Resources

Acesta spune ca a fost pentru prima data in 20 de ani cand nu a gasit nicio cale de dialog cu niciun ministru sau secretar de stat, desi pana acum reusea sa faca acest lucru, fiind reprezentant al unor investitii semnificative in Romania. Aceasta atitudine opreste investitiile si creeaza o perceptie negativa asupra Romania, mai spune Prelea.

“Sper ca alegerile sa transeze un aspect important: nu conteaza cine vine la putere, important este sa se aleaga un castigator puternic, majoritar. Nu poti crea politici sanatoase, nu poti face schimbari fara stabilitate. Trebuie sa fie un guvern clar, ferm, nu sa incepem iar cu aliante. Mai ales ca inca avem o problema politica: la fiecare 4 ani se schimba totul. Ar fi foarte bine ca institutiile sa fie apolitice”, a mai declarat oficialul Vast Resources.

3 lucruri pe care le iubeste la Romania:

  • Oameni prietenosi
  • Este una dintre cele mai frumoase tari din lume
  • Oportunitati nelimitate

3 lucruri pe care le uraste la Romania

  • Mostenirile trecutului
  • Birocratia si dificultatea in lucrul cu unele institutii
  • Faptul ca politicienii nu se gandesc la investitorii straini

Discutia se incheie, insa, intr-o nota optimista. Cel care nu poate sta departe de Romania, in ciuda tuturor piedicilor, spune ca este convins ca schimbarea este inevitabila. “Am vazut puterea oamenilor la alegerile prezidentiale sau la evenimentele de dupa tragedia de la Colectiv. Este clar ca atat timp cand suntem relaxati si in zona de confort, nu ne mobilizam. Dar atunci cand ajungem la o limita, avem forta sa schimbam ceva”, conchide Andrew Prelea.

Sursa foto cover: m3ron/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri