Rusii de la Renaissance Capital anticipeaza un al doilea ciclu major de cresteri pentru Fondul Proprietatea (FP), in conditiile in care, pe langa obisnuitele masuri luate de administratori pentru reducerea discountului la tranzactionare, listarea Hidroelectrica de anul viitor ar putea determina in final o a treia distributie de cash pentru actionarii FP.

Analistii Renaissance au o recomandare de “buy” (“cumparare”) pentru actiunile Fondul Proprietatea si au stabilit un pret tinta de 0,93 lei/actiune, cu 16,2% mai mult decat cel la care titlurile se tranzactionau luni pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Am evaluat FP folosindu-ne metodologia SoTP (n.red. tip de analiza prin care o compania este evaluata pe baza entitatilor din cadrul acesteia sau detinute de aceasta). In cazul Hidroelectrica, am folosit o evaluare comparativa cu alte companii din domeniu si metodologia DCF, aplicand totodata un discount de IPO de 15%. (…) Astfel, anticipam un pret de 0,93 lei/actiune, ceea ce implica un potential de crestere de 16% fata de cotatiile actuale”, mentioneaza analistii rusi.

Cum evalueaza Renaissance detinerile nelistate din portofoliul FP

Evaluare Renaissance
Evaluare FP Diferenta
Hidroelectrica
2.758 3.269 -511
CN Aeroporturi Bucuresti 776 632 143
Enel Distributie Banat 499 624 -125
Enel Distributie Muntenia 364 455 -91
Engie Romania 357 446 -89

Cifrele din tabel sunt exprimate in milioane lei

Pe langa obisnuitele distributii de cash pe care Fondul le face catre actionari, Renaissance se asteapta si la o “surpriza pozitiva” inaintea listarii Hidroelectrica, companie cu rezerve de lichiditati de peste 1,6 mld. lei (355 mil. euro).

Avand in vedere ca Hidroelectrica are o capacitate ridicata de generare a unui flux de numerar liber, precum si faptul ca societatea dispune de rezerve mari de lichiditati, credem ca aceasta ar putea sa acorde un dividend special inainte IPO. Managementul FP a mentionat ca o asemenea propune a fost trimisa anterior Guvernului”, spun analistii Renaissance.

Acestia considera ca distributia ar duce la intrarea unei sume considerabile de bani in conturile FP, daca ar avea loc. “Presupunand ca Hidroelectrica ar distribui toate lichiditatile pe care le are in prezent, Fondul Proprietatea ar incasa 300 mil. lei, care, in final, ar duce la o distributie de 0,03 lei/titlu pentru fiecare actionar al FP. In caz contrar, randamentul [estimat] al distributiilor pe care Fondul le va face in 2017 va fi de 12,5%, unul oricum atractiv”.

Fondul Proprietatea a anuntat deja ca in 2017 va face obisnuita distributie de cash, de 0,05 lei/actiune, precum si o distributie suplimentara, de 0,05 lei/actiune, aprobata de actionari saptamana trecuta. Daca la acestea s-ar adauga o a treia distributie, de 0,03 lei/actiune, randamentul total ar ajunge sa depaseasca 16% anul viitor.

Renaissance: Discountul de tranzactionare al FP se va reduce la 10%

Principalul obiectiv al Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea, este reducerea la sub 15% a discountului fata de activul net unitar. Renaissance crede ca aceasta tinta poate sa fie atinsa si chiar depasita in viitor.

“Discount-ul actual, de circa 31%, este inca ridicat in comparatie cu alte fonduri de investitii inchise. Media discount-ului fata de VAN este de 10%, luand in calcul fondurile din pietele emergente si de frontiera. Pe masura ce portofoliul FP devina mai transparent ca urmare a listarilor, ne asteptam ca discount-ul sa se alinieze la valorile globale”, mentioneaza analistii.

Acestia dau ca exemplu doua companii de tip holding din Turcia: Koc Holding (KCHOL) si Sabanci Holding (SAHOL). Koc Holding se tranzactioneaza la un discount de circa 5%, care a scazut de la 30% in ultimii ani, ca urmare a unui bilant pozitiv si a unui portofoliu de companii bine administrare. KCHOL este vazuta de investitori ca un fond inchis de investitii cu expunere pe Turcia.

De cealalta parte, SAHOL se confrunta cu un discount mai mare, de circa 35%, cauzat de un portofoliu mai putin diversificat, precum si de o serie de stiri negative venite de la subsidiare.

“Pentru noi, cazul FP este similar celui de la Koc Holding, bazat pe o imbunatatire a situatiei fundamentale din companiile aflate in portofoliu (Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta, Salrom), sau pe vanzarile de active (companiile de distributie de energie si Romgaz)”, concluzioneaza analistii Renaissance.

Actiunile Fondul Proprietatea au inchis sedinta de tranzactionare de luni la un pret de 0,799 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 8,76 mld. lei (1,95 mld. euro).

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri