Lucia Morariu, proprietarea companiei de turism Eximtur, sustine ca nu mai are planuri de extindere in tara, decat eventual prin deschiderea de francize, intrucat viitorul este online, iar agentiile de strada, clasice, vor disparea.

In prezent, 20% din vanzarile agentiilor de turism Eximtur provin de pe urma online-ului. Acest lucru nu inseamna ca turistii rezerva si platesc exclusiv online, ci ca incep cumparaturile de vacante pe Internet.

"Clientul face o cerere prin intermediul site-ului, cererea este prelucrata de un agent si pana la urma el devine turist clasic. Romanii nu prea se inghesuie inca la plata cu cardul de la distanta, pentru ca se intampla multe fraude si nu au incredere. Si atunci prefera sa plateasca intr-un cont", explica proprietara Eximtur. Mai exact, romanii inca merg in agentia de turism, in proportie destul de mare, de 60%, pentru a plati pachetele de vacanta.

Desi procentul celor care merg in agentie este inca mare, totusi acesta este in scadere si se va ajunge in punctul in care agentiile de turism vor disparea.

O sa plusam toti pe online pentru ca nu avem incotro. Sigur ca o sa dispara ceea ce inseamna agentie de strada, clasica. Mai tii agentii in centru (n.r.: orasului), chiar daca lucreaza foarte mult in online, pentru ca este si o chestie de imagine. Si daca este in centru si este si spatiul meu, de ce as inchide-o? Nu exista online 100%. Indiferent ce motoare de cautare ai implementa, trebuie sa ai si oameni in spate care sa incarce, sa raspunda, sa deserveasca. Online-ul este deservit de echipe, sigur, cu costuri mai mici pentru ca nu mai ai costuri de retea.

- Lucia Morariu -

Astfel, in conditiile in care online-ul este viitorul si in turism, proprietara Eximtur spune ca nu va mai deschide puncte de lucru in tara. "Nu avem in plan pentru ca nu este sustenabil. Pana la urma oamenii daca sunt foarte buni si sunt dedicati pot sa lucreze si de acasa", subliniaza antreprenoarea.

Totusi, Lucia Morariu spune ca este dispusa sa deschida agentii Eximtur sub forma de franciza pentru ca "francizele completeaza partea de vacante, care este importanta, si ajuta la volume". Desi nu are puncte de lucru, nici proprii, nici sub franciza, in mai multe orase din tara, printre care Bacau si Ramnicu Valcea, antreprenoarea spune ca mai deschide francize decat daca sunt indeplinite mai multe conditii: potentialii francizati sa depuna garantii de 25.000 euro, sa garanteze cu scrisoare de garantie bancara, cash, depozit in banca sau imobil si sa fie priceputi in a-si urmari veniturile reale si tine sub control costurile. "Altfel nu mai dau franciza la nimeni pentru ca este riscant. Si asa este riscant pentru ca iti foloseste numele", puncteaza Morariu.

Antreprenoarea are 48 de locatii Eximtur in principalele orase din tara, din care 10 sunt in regim de franciza. Dintre ultimele, sapte sunt stabile, in special in Medias, Iasi si Alba-Iulia.

Cum francizele sunt cu semne de intrebare si nu reprezinta o miza importanta, Lucia Morariu spune ca si anul viitor va miza pe turismul de business, care generaza 70% din cifra de afaceri estimata la 45-46 milioane euro (2016), pentru ca "daca acesta nu creste, nu poate sa creasca nici firma", concluzioneaza antreprenoarea din turism. Citeste si de ce pariaza sefa Eximtur pe destinatiile accesibile cu masina.

Sursa foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri