Cotatiile futures avand ca suport rata dobanzii Fed indica in prezent o probabilitate de aproape 80% pentru o majorare a dobanzii bancii centrale americane in decembrie. Politicile divergente ale celor doua mari banci centrale, Fed si BCE, influenteaza in mod diferit Romania. In timp ce Fed este cea mai puternica banca centrala din lume, BCE are o importanta foarte mare pentru Romania prin prisma relatiilor comerciale pe care le avem cu zona euro. Actualul program de cumparare de obligatiuni, in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, ar trebui sa se incheie in martie, insa banca centrala a semnalat ca programul nu se va opri brusc, ci achizitiile ar urma sa scada ca valoare treptat pe parcursul mai multor luni.

"Desi din punct de vedere comercial Romania este foarte conectata cu Europa si in mod normal mai dependenta de politica monetara a BCE, in momentul de fata este influentata puternic de deciziile ambelor banci centrale, date fiind amenintarile si tendintele comune pentru principalele economii ale lumii. Influenta este simtita pe toate canalele. Concret, in contextul actual exista cativa factori (incetinirea comertului global, preturile scazute ale petrolului si ale produselor alimentare) care ameninta cresterile economice si tintele de inflatie ale tuturor principalelor economii la nivel global, imprimand tendinta de mentinere a conditiilor monetare laxe", a declarat Anca Aron, economist senior la UniCredit Bank.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont