Achizitia dezvoltatorului si investitorului de proiecte logistice P3 de catre GIC, unul dintre cele mai puternice fonduri de investitii din Asia, va conduce la un nou val de investitii in sectorul industrial, inclusiv pe piata din Romania, acolo unde in ultimii ani asistam la o dezvoltare intr-un ritm extrem de alert, venit ca urmare a interesului tot mai mare al companiilor straine pentru a-si extinde operatiunile si in Romania.

Fondul suveran al statului Singapore a anuntat la inceputul acestei saptamani achizitia dezvoltatorului european P3, in schimbul a 2,4 miliarde de euro, in cea mai mare tranzactie de profil de pe finalul acestui an. Achizitia P3, companie cu prezenta importanta si pe plan local, va avea un impact puternic si in Romania, acolo unde grupul P3 se afla in plin proces de expansiune, pe una dintre cele mai dinamice piete de investitii si dezvoltari din tot sectorul imobiliar.

Cu un plan clar de dezvoltare la nivel local, P3 Logistic Parks a ajuns la jumatatea acestui an la un stoc propriu de peste 300.000 mp de spatii logistice in Romania, in P3 Bucharest, cel mai mare proiect logistic din Romania.

La inceputul anului 2015, P3 a achizitionat parcul din zona de Vest a Capitalei de la CA Immobilien Anlagen AG (CA Immo), intr-una dintre cele mai mari tranzactii logistice incheiate pe piata industriala din Romania de anul trecut, iar in prezent, P3 detine 11 depozite in proiectul P3 Bucharest, situat in imediata vecinatate a Capitalei, la kilometrul 13 de pe autostrada A1, in partea de vest a orasului Bucuresti.

“Orice intrare a unui mare jucator intr-o piata creste atractivitatea acesteia si cu siguranta vom asista la o influenta pozitiva in tot sectorul industrial. GIC va deveni un jucator important in Romania atat prin continuarea planurilor de extindere a parcului existent, dar si prin investitii in noi locatii, tinand cont de trendul ascendent al pietei, Achizitia unui proiect premium – atat din punct de vedere al calitatii proiectului, cat si cel al chiriasilor le ofera un avantaj competitiv considerabil, GIC preluand totodata un business foarte bine pus la punct si generator de venituri”, a declarat Cristina Pop (foto mai jos), director al departamentului Industrial din cadrul companiei de consultanta JLL pentru Wall-Street PRO.

In opinia sa, intrarea GIC in Romania confirma inca o data atractivitatea pietei locale si capacitatea acesteia de a oferi oportunitati de investitii.

“Este foarte posibil ca si alti jucatori internationali de acelasi calibru sa le urmeze exemplul, avand in vedere ca piata industriala si de logistica a fost cea mai lichida in ultima perioada. Ar putea totusi sa apara o problema cu privire la disponibilitatea spre vanzare a altor proiecte de acelasi calibru cu cel preluat de catre GIC prin achizitia P3”, a mai spus Cristina Pop.

Specialistul in sectorul industrial apreciaza ca in ciuda lipsei proiectelor disponibile spre vanzare, achizitia P3 Bucharest reprezinta o ancora de intrare pe piata romaneasca a GIC ce ar putea crea o serie de noi investitii la nivel local.

“Achizitiile din ultimii ani facute atat de CTP, dar si Logicor au vizat in mod special poiectele cu posibilitate de extindere prin existenta unui portofoliu generos de terenuri. Tinand cont de rata de neocupare scazuta din Bucuresti, diferenta dintre dezvoltatori va fi facuta de timpul de livrare a spatiilor noi in conditiile in care cererea a atins in acest an cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Disponibilitatea imediata este factorul decisiv pentru securizarea unui client, cu atat mai mult cu cat pe piata nu am vazut dezvoltari mari speculative, proprietarii preferand sa fie rezervati cu privire la dezvoltarile pentru care nu au securizate pre-contracte de inchiriere”, a mai adaugat Cristina Pop.

Cum raspunde concurenta: CTP demareaza constructia unui nou depozit in care investeste 35 mil. euro

CTP, cel mai mare proprietar si dezvoltator de proiecte logistice din Romania, a demarat constructia unui nou spatiu de depozitare, care se va intinde pe o suprafata de 60.000 mp si care ar necesita un efort investitional de aproximativ 35 de milioane de euro.

Oficialii CTP continua astfel planul de expansiune demarat si anuntat in Romania, spre planul grupului de a ajunge la 1 milion de metri patrati de spatii

Dezvoltarea proiectului anuntat de CTP va fi o dezvoltarea speculativa, fara a avea in prealabil un chirias anuntat.

”Constructia speculativa a acestei cladiri este generata de cererea mare de pe piata pentru spatii logistice. Noua cerere de spatii industriale va continua sa vina mai ales din partea companiilor auto, multe dintre cele existente au trecut deja prin diverse stadii de extindere in 2016. Prin urmare, trebuie sa ne asteptam la noi intrari si miscari dinamice si din partea altor companii. Lanturile de retail vor continua sa investeasca in dezvoltare, in consecinta ar putea genera noi extinderi in regiunile de logistica deja consacrate. Presiunea generata de rata mica de neocupare ar putea conduce la un nou stoc de spatii industriale si la chirii usor mai ridicate in 2017”, spune Marian Orzu, director de dezvoltare in cadrul CTP.

CTP a investit pana in prezent in Romania peste 250 milioane de euro, intr-un portofoliu de peste 500.000 mp de spatii logistice si tinteste dublarea suprafetei in doi ani.

JLL: Este potential pentru 3 mil. mp de spatii industriale in urmatorii ani

Conform datelor JLL, stocul actual de proiecte logistice din Romania se situeaza in jurul valorii de 2,3 milioane metri patrati, insa exista potential pentru o dezvoltare sanatoasa in urmatorii ani.

“In cazul in care piata isi pastreaza trendul actual, este posibil sa ajunga in 2-3 la o valoare apropiata de 3 milioane metri patrati. Cresterea va veni in mare parte de la companiile de retail, FMCG (industria bunurilor de larg consum – n.red.) si ecommerce pe parte de logistica, dar si productie, Romania fiind una dintre cele mai atractive tari din Europa Centrala si de Est”, a conchis Cristina Pop.

Anul 2016 se va incheia cu un total de 340.000 mp de livrari la nivel national, dintre care 196.000 mp doar in Bucuresti si in apropierea Capitalei

Piata locala a dezvoltatorilor de proiecte industriale este impartita in prezent de mai multi jucatori internationali, printre care CTP, P3, Logicor (Blackstone) sau Globalworth.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri