[INFOGRAFIC] Anul 2016 a adus cresteri salariale: cati bani au intrat in buzunarele romanilor

Anul 2016 arata bine pe piata muncii din Romania, cel putin la o prima vedere asupra cifrelor statisticii oficiale care arata ca salariile angajatilor au crescut in aproape toate domeniile. Astfel, castigatorii, din punct de vedere al procentelor pe care si le-au adaugat la salarii, sunt angajatii din sanatate, invatamant si real estate, in timp ce industria extractiva este singurul sector in care au avut loc scaderi anul acesta.

Astfel, potrivit datelor INS, in primele noua luni ale anului, salariul mediu net a crescut de sase ori si a scazut doar de trei ori, prima reducere avand loc in luna ianuarie, cand in general se inregistreaza scaderi, neexistand primele oferite de angajatori la fiecare final de an.

Daca la inceputul anului castigul salarial mediu net era in valoare de 1.943 de lei, in luna martie a fost depasita valoarea de 2.000 de lei, ajungand la 2.051 de lei, pentru ca in luna septembrie sa se ridice la 2.094 de lei.

Per total, in 2016, salariul mediu net a crescut cu 150 de lei.

De asemenea, in intervalul septembrie 2015-septembrie 2016, romanii si-au adaugat la salariu circa 260 de lei.

Procentual, cele mai mari cresteri salariale in intervalul septembrie 2015 - septembrie 2016, au fost inregistrate in sanatate (30%) si invatamant (26%). Chiar si asa, in aceste domenii, salariile abia reusesc sa depaseasca valoarea de 2.000 de lei. Astfel, castigul salarial din Sanatate a crescut de la 1.594 de lei la 2.076 de lei, in timp ce salariile din invatamant au urcat de la 1.651 de lei la 2.081 de lei.

Top 3 al celor mai importante cresteri salariale in 2016 este incheiat de domeniul real estate, cu un avand de aproximativ 24% pe parcursul unui an, anagajatii din acest sector ajungand sa castige in medie circa 1.930 de lei. Insa este cunoscut faptul ca in domeniul real estate salariatii isi adauga venituri importante din comisioanele pe care le incaseaza.

“Angajatii din acest domeniu castiga sume importante din comisioanele pe care le percep pentru tranzactiile incheiate, iar in piata de real estate s-au vazut miscari importante de la inceputul anului”, a declarat Mirela Marinescu, director executive search in cadrul companiei de recurtare APT.

De altfel, specialistii din real estate vorbesc nu doar despre revenirea acestui sector, ci chiar despre dezvoltare si noi investitii. Mai mult, piata birourilor se pare ca este unul dintre cele mai fierbinti sectoare ale pietei imobiliare, mai ales in ceea ce priveste activitatea desfasurata in ultimul an.

Industria IT, domeniu marcat de cresteri importante in ultimii ani, a ramas in continuare pe crestere, salariile inregistrand un avans de 23% in intervalul septembrie 2015-septembrie 2016. Astfel, angajatii din acest sector castiga printre cele mai mari salarii din economia romaneasca, care depasesc 5.500 de lei.

Un avans important l-a inregistrat in ultimul an si sectorul fabricarii produselor textile, unde cresterile salariale s-au apropiat de 20%, insa, chiar si asa, angajatii din acest domeniu castiga inca sume mici, salariul mediu ridicandu-se la putin peste 1.600 de lei.

“Munca in acest domeniu este una foarte dificila, iar oamenii nu rezista foarte mult intr-un job, astfel ca angajatorii cauta constant oameni. Acest lucru i-a determinat pe unii dintre acestia sa creasca salariile”, a explicat Marinescu.

Salariul de la care pleaca un muncitor necalificat dintr-o fabrica de productie textile, potrivit specialistilor in recrutare, este cel minim pe economie. La acesta se adauga bonusuri de performanta, in functie de numarul de produse livrate, ore suplimentare, precum si sporuri de noapte sau de weekend. Angajatii mai pot beneficia si de tichete de masa sau transport asigurat. In functie de acesta, angajatii pot ajunge la un salariu net cuprins intre 1.100 si 1.700 lei, dar nu sunt multi cei care ajung sa incaseze la finalul lunii mai mult de 1.200 lei.

In ceea ce priveste nivelul de salarizare al personalului calificat, tehnicienii pot castiga pana la 2.100 lei net lunar, iar pentru operatorii de unelte cu comanda numerica (CNC) salariul poate fi si de 2.500 lei, a explicat Cristina Jurconi, manager in cadrul companiei de recrutare Manpower.

Si datele unei analize realizate de Smartree, companie de externalizare a proceselor de HR, arata ca al treilea trimestru al acestui an a adus o crestere a salariilor, dar mai ales a bonusurilor oferite angajatilor din mediul privat.

Astfel, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, salariile au avansat cu circa 8%, iar valoarea bonusurilor s-a majorat cu peste 22%.

„Evolutia salariilor a fost resimtita in toate zonele, indiferent ca vorbim de whitecollars sau de bluecollars. Acest lucru se explica prin concurenta tot mai puternica intre companii pe piata fortei de munca. In acest moment, multi angajatori se confrunta cu foarte mari dificultati in a gasi personalul necesar, in prima faza, si in a-i retine, in a doua faza”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Acest lucru se intampla in special in domeniile IT si retail, care sunt in plin avant in Romania, dar care sunt in situatia de a-si infrana dezvoltarea din cauza lipsei fortei de munca. Aceasta situatie a dat nastere la metoda recrutarii direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus, bineinteles, si la marirea salariilor. La capatul opus, se afla domeniile financiar-bancar, asigurari, in care salariile au crescut cel mai putin.

Domenii in care cresterea nu s-a simtit

Si daca majoritatea sectoarelor au inregistrat cresteri, au fost si domenii in care avansul a fost nesemnificativ, cum este cazul postei si curieratului (+0,98%), fabricarea produselor de cocserie (+1,66%) sau in domeniul producerii tutunului (+1,6%).

De asemenea, industria extractiva a avut de suferit, inregistrand in ultimul an o scadere de 3,4% a salariului mediu. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat pe ramura extractiei carbunelui superior si inferior (-5,4%) si in domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (-2,6%).

Cu toate acestea, salariul mediu net in industria extractiva ramane la un nivel ridicat, depasit 3.700 de lei.

Cum arata topul celor mai mari salarii din Romania

Domeniu de activitate Salariu in lei
Extractia petrolului brut si a gazelor naturale 5737
Tehnologia informatiei 5547
Fabricarea produselor de cocserie 4932
Activitati de servicii anexe extractiei 4868
Transporturi aeriene 4339

“Salariile ar trebui sa creasca mai mult”

Florin Godean, seful Adecco, cea mai mare companie de recrutare din Romania, considera ca inca este loc de cresteri salariale pe piata locala.

"In ultimii ani, salariile au crescut, insa parerea mea este ca nu au crescut suficient si ca ar trebui sa creasca mult mai mult. Salariul minim pe economie este din pacate mult prea uzitat de multi angajatori, care tind sa se raporteze la aceasta valoare, insa piata nu le mai permite acest lucru. De aici apare si problema migratiei fortei de munca de la o companie la alta sau chiar la plecarea din tara", a explicat Godean.

Citeste si:
ALERTĂ: Rezultate COVID false primite de pacienții din București
ALERTĂ: Rezultate COVID false...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri