Cifrele 9 si 11 par sa fie reprezentantive in istoria Statelor Unite ale Americii. Dupa ce 9/11 a ramas ziua in care lumea s-a schimbat complet, se pare ca 11/9 este ziua in care o lume intreaga a fost socata de rezultatul alegerilor. Donald Trump este al 45-lea presedinte al SUA si, de astazi, totul pare atfel. Zilele acestea, subiectul Trump este, cu siguranta, cel mai important. Intre timp, insa, Comisia Europeana a revizuit in crestere prognoza pentru economia Romaniei iar profitul gigantului Petrom a suferit scaderi. Citeste o sinteza a celor mai importante stiri si evenimente ale momentului.

Donald Trump devine al 45-lea presedinte american

Donald Trump a castigat alegerile din SUA, cu 276 de electori, in timp ce Hillary Clinton a obtinut doar 218 electori. Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii a facut primele declaratii dupa victoria din alegeri, discursul acestuia fiind mult mai moderat in comparatie cu afirmatiile taioase pe care candidatul republican obsinuia sa le faca in timpul campaniei electorale.

“Vreau sa transmit comunitatii globale ca desi vom pune mereu interesele SUA pe primul loc, vom avea o relatie corecta cu toata lumea, cu toata lumea! Cu toti oamenii si cu toate natiunile. Vom incerca sa ajungem la puncte de vedere comune, nu la ostilitate; parteneriate, nu conflicte”, a declarat Donald Trump in discursul sau de acceptare a victoriei.

Noul presedinte american a afirmat ca contracandidata democarata Hilary Clinton l-a sunat pentru a-si recunoaste infrangerea din alegeri. Discursul moderat al lui Trump a generat o revenire in pietele financiare, reactii fiind vizibile si la Bucuresti.

Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea

Democrata Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea in alegerile prezidentiale si a declarat ca urmatorul presedinte al Statelor Unite va fi Donald Trump. Desi a castigat votul popular, fostul secretar de stat a precizat ca respecta complet principiul constitutional al unei tranzitii de putere pasnice si recunoaste rezultatele acestor alegeri prezidentiale.

”Va multumesc tuturor, va multumesc ca sunteti aici. Stiu ca acesta nu este rezultatul pe care l-am dorit si imi pare rau pentru asta, dar ma simt mandra si plina de recunostinta pentru aceasta campanie si pentru tot ce am reusit sa construim impreuna. Voi reprezentati ce are mai bun America. Unul dintre cele mai bune momente din viata mea a fost sa fiu candidata voastra”, a precizat fostul secretar de stat in fata angajatiilor campaniei democrate.

Euro a crescut. Pietele financiare si-au revenit din soc

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,5100 lei, in crestere usoara fata de cotatia precedenta, pe fondul deprecierii generale a activelor dupa victoria lui Donald Truml la alegerile prezidentiale din SUA.

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA a avut efectele asteptate initial pe pietele financiare, care au scazut puternic, insa pana la finalul zilei de miercuri situatia s-a calmat surprinzator de mult, totul aratand mai degraba ca o zi cu scaderi normale pe burse. In acest context, analistii cred tot mai mult in repetarea situatiei din cazul Brexit-ului.

In SUA, indicele S&P 500 pierduse 5% in piata futures in dimineata zilei de miercuri, atunci cand victoria lui Trump devenea evidenta. Evolutii similare se inregistrau si in Europa, unde indicele Stoxx 600 inregistra un declin de 3,8% in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii burselor europene.

Bursa din Moscova inregistra, miercuri, cea mai mare crestere din luna iunie, in urma speculatiilor ca presedintele ales al SUA, Donald Trump, va imbunatati relatiile cu Moscova, punand capat sanctiunilor care au blocat redresarea economica. Trump a semnalat disponibilitatea de a imbunatati relatiile bilaterale ale Statelor Unite cu presedintele rus Vladimir Putin, tensionate de cand Rusia a anexat Crimeea, in 2014.

Cum va influenta victoria lui Donald Trump relatiile SUA cu restul lumii

Victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA a starnit deja o serie de controverse si ingrijorari. Apar semne de intrebare in ceea ce priveste evolutia relatiilor economice si diplomatice dintre SUA si alte tari, avand in vedere lipsa de experienta politica a noului presedinte si retorica agresiva a acestuia in timpul campaniei electorale.

Tarile expuse la fluxurile de capital in dolari (America Latina, Asia) s-ar putea confrunta, pe termen scurt, cu deprecierea propriilor monede. In cazul manifestarii unor politici protectioniste in SUA in domeniul circulatiei fortei de munca sau cel comercial, tarile care ar putea fi afectate sunt cele care exporta pe piata americana mai mult decat importa, sau tarile apropiate din punct de vedere geografic, a declarat Florin Eugen Sinca, analist sef al BCR.

Probabilitatea ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa majoreze dobanda in luna decembrie este in prezent mai redusa decat anterior victoriei lui Donald Trump, din cauza incertitudinilor de pe pietele finaciare.

Comisia Europeana a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei

Comisia Europeana a imbunatatit miercuri estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2016 cu 1 punct procentual, la 5,2%, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene, in care se arata ca avansul este sustinut de relaxarea fiscala si cresterea salariilor.

In urmatorii doi ani, Comisia prognozeaza ca avansul PIB va incetini la 3,9% in 2017 si la 3,6% in 2018.

FMI a imbunatatit la randul sau, in octombrie, estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2016 cu 0,8 puncte procentuale, la 5%, iar pentru 2017 anticipeaza un avans mai ridicat cu 0,2 puncte, la 3,8%, potrivit editiei de toamna a raportului World Economic Outlook (WEO) al institutiei financiare.

Petrom raporteaza la 9 luni un profit net in scadere

OMV Petrom a raportat pentru primele 9 luni din an un profit net de 878 milioane lei, in scadere cu 11% fata de rezultatul inregistrat in perioada similara din 2015, in contextul scaderii vanzarilor cu 14%, ca urmare a preturilor mai mici la titei, care nu au reusit sa compenseze cererea mai mare.

"In contextul preturilor scazute la titei si gaze naturale si al marjelor de rafinare semnificativ mai mici in comparatie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienta operationala si au generat rezultate bune. In T3/16, am continuat prioritizarea investitiilor si managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus intr-un flux de trezorerie extins de 1,1 mld lei. Atentia noastra constanta asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimarii privind investitiile pentru 2016, de la 0,7 mld euro la 0,6 mld euro (-30% fata de anul anterior)", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom.

Sursa foto: nopporn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri