Sistemul public de sanatate din Romania este asemanator celui grecesc din punct de vedere al subfinantarii si a lipsei unui management eficient, spune Vassilis Apostolopoulos, CEO-ul Athens Medical Group, compania-mama care detine pe plan local operatorul de servicii medicale private Medsana. Astfel, Apostoloupoulos considera ca sectorul privat de sanatate din Romania va creste considerabil in urmatorii ani cu scopul de a oferi servicii, infrastructura si asigurari medicale private corespunzatoare.

Vassilis Apostolopoulos a explicat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, cum se aseamana cele doua sisteme de sanatate si care crede ca va fi parcursul sanatatii in Romania, bazandu-se pe experienta din Grecia. Potrivit acestuia, lipsa de finantare si cea a unui management eficient conduc la servicii medicale de calitate indoielnica si alte practici nefericite, precum platile informale sau, altfel spus, mita si spaga.

“In Grecia, aceste cazuri erau mult mai accentuate in 1984, atunci cand grupul nostru a luat nastere, cu scopul de a oferi o alternativa medicala privata de calitate”, spune CEO-ul Athens Medical Group. Acesta se afla la conducerea companiei din 2003, preluand functia de la tatal si fondatorul companiei.

Tot in acea perioada Grecia se confrunta cu acelasi exod de cadre medicale pe care Romania il experimenteaza in prezent. Omul de afaceri considera insa ca acest exod s-a dovedit a fi un lucru favorabil din moment ce doctorii, scoliti in afara granitelor, la institutii prestigioase din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Germania, s-au reintors in Grecia pentru a-si folosi pe plan local expertiza medicala pe care pacientii o cautau in alte tari, eliminand astfel acest flux de migrare al pacientilor.

“Cred cu tarie ca acelasi tipar se va repeta in Romania, cu sectorul privat de sanatate crescand considerabil pentru a oferi pacientilor conditii corespunzatoare, infrastructura si asigurari medicale private. Uitandu-ma la acest sector, cred ca potentialul sau de crestere este substantial, deoarece cota sa de piata se situeaza in prezent la 25%, aproximativ jumatate din media europeana, care oscileaza in prezent la aproximativ 50%”, declara Apostolopoulos.

Cresterea sectorului privat de sanatate nu poate avea loc fara anumite implicatii, mai considera omul de afaceri grec, precum finantari suplimentare din surse aditionale, cum se intampla in alte tari europene, precum si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate tratand in mod egal sistemele public si privat, dar si cresterea puterii de cumparare a populatiei si, cel mai important, prin dezvoltarea asigurarilor medicale private obligatorii, care in prezent sunt inexistente.

Serviciile medicale private implica costuri mari care nu pot fi platite prin intermediul plicului cu banii, cum se intampla in prezent in Romania.

Vassilis Apostolopoulos

Pe de alta parte, o diferenta majora intre cele doua industrii de sanatate o reprezinta competitia atipica din Romania, din moment ce aceasta este reprezentata de fonduri de investitii si nu de operatori strategici, precum grupul pe care omul de afaceri il detine. “Aceste companii au investit masiv intr-o piata mica, care si-a atins limita, din cauza motivelor pe care le-am mentionat anterior- ducand astfel la o inflatie a institutiilor medicale care nu pot oferi ingrijire medicala de calitate din cauza deficientei de personal medical instruit si calificat”, spune Apostolopoulos.

De asemenea, omul de afaceri considera ca numarul operatorilor medicali privati s-ar putea dubla in urmatorii cinci ani, cu conditia totusi ca majoritatea populatiei sa isi poata permite costurile. “Semnele sunt incurajatoare, economia romaneasca este in crestere, iar asigurarile medicale private incep sa apara. Medsana si Athens Medical Group cred in Romania, drept dovada stau investitiile pe care le-am realizat si pe care vom continua sa le facem in decursul anilor urmatori”, a mai spus Apostolopoulos.

Luna trecuta, Medsana a investit 600.000 de euro intr-o clinica de medicina materno-fetala si fertilizare in vitro, parte a unei colaborari intre Athens Medical Group si Genesis Athens, alt operator medical privat din Grecia. Medsana a ajuns astfel la patru clinici pe plan local, numar pe care grecii vor sa-l dubleze in urmatorii trei ani, dupa cum declara Apostolopoulos intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In Grecia, Athens Medical Group detine opt spitale, cu o capacitate de 1.200 de paturi, in care grupul elen a investit 130 milioane euro.

Grupul Medsana a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro, iar pentru 2016, grecii estimeaza o crestere de cel putin 20%. Strategia grupului elen vizeaza dublarea atat a cifrei de afaceri, cat si a numarului de clinici in urmatorii trei ani.

De asemenea, pentrul anul viitor grecii planuiesc sa deschida o alta clinica in Romania, specializata de asemenea pe servicii medicale nisate. Locatia vizata este Bucuresti, dar nu exclud nici varianta provinciei, desi admit ca in afara capitalei au dificultati in a gasi personalul medical si colaboratorii doriti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri