Zeci de mii de americani au iesit in strada in orasele din Statele Unite pentru a protesta fata de victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca victoria republicanului Trump semnaleaza incheierea unei forme de globalizare.

Proteste in orasele din SUA

Zeci de mii de oameni au iesit in strada in orasele din Statele Unite, pentru a protesta fata de victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza Reuters. Potrivit televiziunilor locale, la Oakand cinci persoane au fost ranite, dupa ce politia a tras cu gaze lacrimogene.

La New York, mii de protestatari s-au strans in Manhattan si s-au indreptat spre Trump Tower, unde locuieste presedintele ales. Alte cateva sute de persoane au scandat “Nu esti presedintele meu!” in parcul Manhattan. Manifestantii au aruncat cu obiecte in jandarmi si au spart vitrina unei farmacii in Oakland, California. Politia a raspuns cu gaze lagrimogene in protestatari, conform News.ro

In Centrul Chicago, aproximativ 1.800 de oameni s-au strans in fata Trump International Hotel and Tower, strigand “Nu Trump! Nu KKK! Nu Statelor Unite rasiste!”. Politia din Chicago a inchis drumurile, pentru a bloca manifestantilor. Nu exista informatii privind violente si arestari.

Victoria lui Trump – incheierea unei forme de globalizare

Victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA semnaleaza incheierea unei forme de globalizare, cel putin in ceea ce priveste Statele Unite, iar un potential impact pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-ar putea transmite prin prisma deciziilor Rezervei Federale a SUA (Fed), daca eventuale masuri de stimulare a economiei adoptate de noua administratie vor determina banca centrala americana sa intarzie cresterea dobanzii de politica monetara, a declarat intr-o conferinta de presa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu vad acum asemenea schimbare. Semnificatia alegerilor este legata de incheierea unei forme de globalizare asa cum am inteles-o noi in 20-25 de ani, cel putin in Marea Britanie si SUA. Nu vad ce impact ar avea asupra politicii Fed. Daca va fi un impact asupra politicii monetare dintr-o stimulare a economiei (...), (ar putea conduce la, n.r.) intarzieri ale majorarii de dobanda, iar un impact ar exista (si pentru BNR, n.r.)", a afirmat guvernatorul.

30% din spitale functioneaza in cladiri cu risc seismic

Circa 30% din spitalele din Romania functioneaza in cladiri cu risc seismic I sau II, a declarat, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, aratand ca este nevoie de investitii masive in infrastructura de sanatate.

“Potrivit unui studiu pe care Ministerul Sanatatii il va prezenta saptamana viitoare in ceea ce priveste starea infrastructurii de sanatate din Romania, circa 30% din spitalele din Romania functioneaza in cladiri cu risc seismic I sau II. Avem nevoie de investitii masive in infrastructura de sanatate din Romania”, a declarat Voiculescu, conform News.ro.

Acesta a mai spus ca in prezent nu exista bani pentru a cladi toate spitalele de care Romania are nevoie. In ceea ce priveste noile investitii, ministrul Sanatatii a mentionat ca are pregatite cinci proiecte regionale pentru a accesa 150 de milioane de euro, suma care provine din bani europeni, pentru construirea celor trei spitale regionale.

Creste natalitatea Romaniei

Populatia Romaniei a scazut, in primele noua luni din acest an, cu 46.548 de locuitori din cauza declinului demografic, insa scaderea populatiei din cauze demografice s-a atenuat fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a cresterii semnificative a natalitatii in august si septembrie, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In perioada ianuarie-septembrie 2015, sporul natural negativ a fost de 50.933 persoane.Diferenta dintre numarul de decese si numarul de nasteri a fost in septembrie de 657, reprezentand spor natural negativ, conform News.ro

Spre comparatie, in septembrie 2015, sporul natural negativ a fost de 1.650 persoane. Evolutia pozitiva din septembrie vine dupa datele si mai bune din august, luna in care sporul natural negativ a fost de doar 201, comparativ cu minus 3.284 in august 2015.

Primul chinez la sefia Interpol

Un oficial de securitate din China a fost ales sef al Interpol la nivel mondial, numire care ar fi trezit suspiciuni cu privire la urmarirea disidentilor si presupusii fugari in strainatate.

Meng Hongwei, vicepremier pentru siguranta publica din 2004, si primul chinez care va detine pozitia de sef al Interpol, va ocupa aceasta pozitie timp de patru ani. Decizia a fost luata in cadrul unei reuniuni a Interpol in Indonezia, a anuntat agentia pe Twitter.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri