Pozitia tarilor din Europa Centrala si de Est este mult imbunatatita fata de criza financiara din 2008-2009, acestea avand in prezent deficite comerciale mai reduse si rezerve valutare mult mai ridicate.

In timp ce reactia monedelor satelor din regiune a fost temperata, randamentele obligatiunilor in Europa Centrala si de Est au crescut mai pronuntat, urmand evolutia ascendenta a costurilor de imprumut ale SUA. Cresterea costurilor de imprumut pare legata de asteptarile inflationiste in cazul in care politicile propuse de Trump in timpul campaniei vor fi implementate. Cresterea cheltuielilor statului si introducerea de masuri protectioniste ar urma sa alimenteze inflatia, din cauza costurilor mai mari de productie din SUA, dar si a ofertei mai reduse (de bunuri si servicii) din economie. In plus, daca victoria lui Trump a temperat initial destul de mult asteptarile pentru o majorare a dobanzii Fed in decembrie, revenirea increderii investitorilor a readus la aproximativ 80% probabilitatea vazuta de acestia pentru o crestere a ratei cheie in ultima luna a anului.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont