Sansele ca avansul PIB pentru acest an sa mai depaseasca 5% sunt mici in prezent, dupa ce cresterea economica din trimestrul al treilea a fost de 4,4%. In schimb, profitul a doua dintre cele mai importante banci din Romania s-a dublat in primele noua luni.

Mugur Isarescu: Macrostabilitatea, pazita ca lumina ochilor nostri

Pastrarea macrostabilitatii este esentiala pentru Romania, iar populatia si politicienii ar trebui sa inteleaga rolul abordarilor si politicilor echilibrate in contextul global actual, puternic marcat de incertitudini, dar si de accente populiste, potrivit unui discurs al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sustinut la conferinta anuala a Analistlor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR).

Potrivit guvernatorului, Romania inregistreaza crestere economica si nu are deflatie in pofida plasarii indicelui anual in teritoriu negativ. De asemenea, BNR si-a pastrat marja de manevra, dispunand de toate instrumentele pentru o eventuala interventie – dobanda, coridorul, reglarea lichiditatii, rezervele minime obligatorii.

Crestere economica sub asteptari

Cresterea economica de 4,4% din trimestrul al treilea s-a situat sub asteptari, iar sansele ca avansul PIB pentru tot anul sa depaseasca 5% sunt mici in prezent, a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Cresterea economica pentru tot anul se va situa probabil la 4,5%, a spus economistul.

"E o crestere sub asteptari, cel putin sub asteptarile noastre si ale analistilor in general. Este o decelerare destul de semnificativa a cresterii economice, iar sansele sa avem o crestere de peste 5% anul asta sunt foarte mici in momentul acesta, probabil (va fi, n.r.) de 4,5% dupa ultimele cifre, in contextul in care in trimestrul patru este de asteptat sa se manifeste si efectul de baza", a afirmat Ionut Dumitru, prezent la Conferinta Anuala a Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR).

Vodafone: consum dublu pe Internet mobil

Vodafone Romania anunta indicatorii financiari principali pentru al doilea trimestru al anului fiscal 2016-2017, incheiat la 30 septembrie 2016, potrivit rezultatelor raportate astazi de Vodafone Group Plc. Compania a inregistrat un numar de 9,36 milioane de clienti, in crestere cu 314.794 fata de perioada similara a anului trecut.

Din numarul total de clienti, 8,683,351 sunt utilizatori ai serviciilor mobile. Veniturile din servicii aferente trimestrului incheiat la 30 septembrie 2016 au atins 179,2 milioane de Euro, in crestere cu 3,6% fata de perioada similara a anului precedent, in termeni organici.

ING, profit cu 56% mai mare in Romania

Sucursala din Romania a bancii olandeze ING a obtinut un profit net de 391 milioane lei (86,6 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut, generat in principal de vanzarea de actiuni Visa, in al doilea trimestru al anului 2016, si de cresterea portofoliului de credite, potrivit datelor publicate de banca.

”Castigul se datoreaza dezvoltarii afacerii si veniturilor din tranzactia cu actiuni Visa. Excluzand impactul vanzarii de actiuni Visa, venitul total s-a ridicat la 865 milioane lei, o crestere de 16%”, se arata in comunicat. Rata creditelor neperformante s-a imbunatatit, de la 5,4%, in perioada ianuarie - septembrie 2015, la 4% la sfarsitul lui septembrie 2016.

Profit dublu si pentru Banca Transilvania

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a treia institutie de credit dupa active de pe piata romaneasca, a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit net de 657 milioane lei (145,5 milioane euro), in crestere cu 110% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii puternice a veniturilor din dobanzi, arata rezultatele trimestriale publicate de banca.

Activele bancii au ajuns la finalul lunii septembrie la 48,1 miliarde lei (10,8 miliarde euro), in crestere cu 1,7% fata de nivelul inregistrat la finalul anului trecut, conform News.ro.

Iohannis sesizeaza CCR

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare privind legea prin care sunt eliminate peste o suta de taxe, solicitand declararea actului normativ ca neconstitutional in integralitate, conform News.ro.

Iohannis sustine in motivarea deciziei ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri