Sezonul raportarilor financiare la 9 luni s-a incheiat, iar bancile au aratat cel mai bine, potrivit analistilor, care totodata nu sunt foarte impresionati de marile companii din energie si utilitati listate.

Romgaz – Cifre dezamagitoare la 9 luni, iar lucrurile nu arata bine nici in iarna

Profit 9 luni 2016 Cifra de afaceri 9 luni 2016
Productie gaze 9 luni 2016
713 mil. lei (-27% y/y) 2,4 mld. lei (-18% y/y) 3,03 mld. metri cubi (-27%)

Romgaz si-a continuat seria de rezultate financiare slabe: cifra de afaceri a a scazut cu 18% in primele 9 luni din 2016, pana la 2,4 mld. lei, pe fondul diminuarii cererii de gaze naturale si a preturilor pe piata energetica concurentiala. De asemenea, profitul net s-a redus cu 27%, pana la 713 mil. lei, in acelasi interval de timp.

“Consumul de gaze a scazut cu 6% la nivel national, iar preturile gazelor pe plan international au pierdut 25% fata de inceputul anului. Profitul din exploatare a scazut cu 22%, iar cel net, cu aproape 27% - afectat si de marcarea unei pierderi legate de intrarea in insolventa a Electrocentrale Bucuresti, unul dintre principalii sai clienti”, explica, intr-un raport adresat investitorilor, Ovidiu Dumitrescu, analist in cadrul casei de brokeraj Tradeville.

Desi acest rezultat a reusit sa depaseasca cifra bugetata, marjele de profit se mentin ridicate, iar numerarul disponibil poate acoperi un nou dividend generos anul viitor, considera analistul.

In mod traditional, veniturile Romgaz ar fi beneficiat de sosirea anotimpului rece, insa in acest an, compania pierde cota de piata pe segmentul consumatorilor industriali in fata importurilor mult mai ieftine, fiind fortata prin lege sa vanda gaze la un pret cu 20% mai ridicat. ANRE estimeaza ca pana la 40% din consumul national de peste iarna ar putea fi acoperit de importuri — situatie la care Petrom poate reactiona in mod competitiv, insa Romgaz nu”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu.

Petrom - compania poate reveni pe profit la finalul anului

Profit 9 luni 2016 Vanzari T3 2016
Marja de rafinare 9 luni 2016
878 mil. lei (-12% y/y) 4,46 mld. lei (-7,3% y/y) 6,92 dolari/baril (-23%)

Rezultalte financiare ale Petrom au fost usor peste asteptari, potrivit analistilor din piata, profitul in T3 atingand nivelul de 473 mil. lei, fata de o pierdere de 46 mil. lei in perioada similara din 2015, si un profit de 405 mil. lei in primul semestru din 2016.

Rezultatele mai bune din acest trimestru comparativ cu cele din T3 2015 nu au la baza performante operationale mai bune ale companiei, ci lipsa elementelor speciale, reprezentate in cea mai mare parte de deprecierea suplimentara inregistrata pentru exploatarile petroliere anul trecut”, explica analistii casei de brokeraj Prime Transaction.

Atat pe segmentul Upstream (productie si explorare), cat si pe Downstream (rafinare) profitul operational excluzand elementele speciale a fost mai mic decat cel din trimestrul al treilea al anului trecut: -54% Upstream si -22% Downstream.

“Rezultatele OMV sunt in graficul bugetului propus pentru acest an. Productia propusa este realizata in proportie de peste 80%, insa preturile gazelor naturale si ale titeiului in scadere va afecta veniturile totale ale societatii. S-ar putea totusi sa vedem venituri finale din vanzari peste asteptarile proprii ale OMV la inceputul anului in conditiile in care grupul a bugetat initial un pret mediu al barilului de 40 dolari la finalul anului. In T3 2016 si-a revizuit asteptarile la 44 dolari/baril”, mentioneaza Bianca Moldovan, analist in cadrul BRK Financial Group.

Lipsa elementelor speciale poate duce Petrom pe profit la finalul anului, dupa ce in 2015 compania a inregistrat prima pierdere de dupa privatizarea din 2004.

Banca Transilvania – Rezultate in crestere, dar banca nu se mai poate lauda ca este subevaluata

Profit 9 luni 2016 Venituri din dobanzi 9 luni 2016
Active septembrie 2016
657 mil. lei (+110% y/y) 1,27 mld. lei (+53,4% y/y) 48,1 mld. lei (+1,7% vs decembrie 2015)

Banca Transilvania a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit net de 657 mil. lei, in crestere cu 110% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii puternice a veniturilor din dobanzi.

Totusi, ritmul cresterii in T3 nu a mai fost la fel de bun ca in primele doua trimestre ale anului. In intervalul iulie-septembrie, banca a avut un profit de 198,7 mil. lei, in crestere cu 61,8% de la 122,8 mil. lei in perioada similara a anului trecut. Comparativ, in primele sase luni ale anului profitul crescuse cu 140,9% fata de S1 2015.

“Diferenta a fost facuta de cresterea provizioanelor pentru credite neperformante, de la 94,6 mil. lei in T3 2015 pana la 184,9 mil. lei in aceeasi perioada a anului curent. Fara aceasta crestere a provizioanelor, profitul net ar fi fost cu circa 135% mai mare la nivel trimestrial, avand asadar un ritm de crestere apropiat de cel din restul anului”, mentioneaza analistii Prime Transaction.

Includerea rezultatelor Volksbank are in continuare un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare individuale ale TLV, ajutand la cresterea cu peste 50% a veniturilor din dobanzi si cu circa 15% a veniturilor din comisioane in primele noua luni, pe o piata caracterizata de scaderi ale acestor venituri. Fara sa luam in calcul acest efect, rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase. Veniturile nete din dobanzi la nivel consolidat au scazut cu 9,17% fata de primele noua luni din 2015, ele incluzand si anul trecut rezultatele Volksbank.

“Banca Transilvania ramane in fata BRD in ceea ce priveste profitabilitatea, insa diferenta nu mai este la fel de mare ca la jumatatea anului. Avand in vedere ca valoarea de piata este la randul sau mai mare decat cea a BRD, putem spune ca banca a ajuns intr-o zona de echilibru din acest punct de vedere. TLV a pierdut avantajul subevaluarii fata de principala concurenta listata, insa este in continuare o oportunitate interesanta de investitie pentru piata romaneasca de actiuni”, concluzioneaza analistii Prime.

BRD – Rezultate pozitive la 9 luni. Provizioanele in continua scadere

Profit 9 luni 2016 Venituri din dobanzi 9 luni 2016
Active septembrie 2016
586 mil. lei (+67,3% y/y) 1,1 mld. lei (+5,3% y/y) 48 mld. lei (+0,3% vs decembrie 2015)

BRD a publicat rezultate financiare bune la noua luni, cu o crestere de 67% a profitului net, asemanatoare celei de la sase luni. In continuare, o pondere importanta in aceste rezultate o are venitul nerecurent din vanzarea actiunilor VISA Europe. Profitul suplimentar obtinut in T3 are insa la baza aproape integral scaderea provizioanelor pentru credite neperformante, un capitol la care BRD ramasese in urma comparativ cu Erste si Banca Transilvania.

Rezultatele BRD sunt incurajatoare, semnaland o tendinta de scadere a provizioanelor, cele care trag in jos de mai multi ani profitul bancii. Acestea sunt in continuare mari, 50,5% din profitul brut al bancii la noua luni, insa ponderea este in scadere de la 60,9% din profitul brut in primele sase luni din 2016 si de la nu mai putin de 101,5% din profitul brut in primele noua luni din 2015”, spun analistii Prime Transaction.

Per total, in primele noua luni banca a raportat un profit net de 586,4 mil. lei, fata de 350,6 mil. lei in perioada similara a anului trecut. Acesta este cel mai mare profit obtinut in primele noua luni ale anului dupa cel din 2009, inainte de explozia creditelor neperformante in sistemul bancar romanesc. La nivel operational lucrurile nu au stat la fel de bine, veniturile nete din dobanzi avand in T3 o dinamica mai slaba decat in primele sase luni ale anului. Veniturile nete din dobanzi au crescut cu doar 6 mil. lei, de la 360,4 mil. lei in T3 2015 la 366,7 mil. lei in T3 2016.

Companiile de utilitati, sub imperiul reducerilor de tarife impuse de ANRE

Rezultatele la 9 luni au confirmat asteptarile analistilor potrivit carora companiile de utilitati vor fi afectate de reducerile de tarife reglementate impuse de ANRE. Un nou set de tarife mai putin generoase a intrat in vigoare de la 1 iulie, reflectand lipsa investitiilor facute de companiile din domeniu.

La fel ca in primul semestru, acele companii care au compensat scaderea tarifelor prin cresterea cantitatilor transportate au reusit sa marcheze cresteri ale veniturilor si profitului. “In ciuda cadrului de reglementare auster, ne asteptam ca utilitatile sa continue sa plateasca unele dintre cele mai atractive dividende de la BVB si anul urmator, cu randamente competitive atat fata de dobanzile bancare, cat si fata de inflatie, ceea ce ar trebui macar sa le mentina cotatiile stabile”, este de parere Georgiana Androne, analist in cadrul Tradeville.

Transelectrica (TEL) a fost cel mai puternic afectata de reducerea tarifelor (circa 10% pentru tariful de transport), astfel incat profitul net la noua luni a scazut cu 30% (213 mi. lei) fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi cantitatile transportate au ramas aproape constante.

Monopolul de stat Transgaz (TGN) a realizat in primele noua luni din acest an un profit net de 358,4 mil. lei, in scadere cu 7% fata de perioada ianuarie-septembrie 2015. Totusi, rezultalte companiei au fost peste asteptari avand in vedere ca Transgaz a avut o crestere de 22,2% a profitului in T3 2016 comparativ cu anul anterior. Cresterea de profit din al treilea trimestru a avut la baza cheltuielile operationale mai mici

Pentru Electrica (EL), scaderea tarifelor atat pe segmentul de furnizare, cat si pe cel de distributie, a fost acoperita de cresterea cantitatilor de energie, indeosebi pe segmentul de distributie. Veniturile din exploatare au crescut marginal, cu 0,7%, profitul operational cu 12%, iar cel net cu 9% (428 mil. lei), atingand un record post - listare. “Electrica ramane singura dintre marile companii de utilitati care a raportat profituri in crestere, insa rezultatele au fost primite cu mai putin entuziasm de piata, din cauza ca ritmul avansului s-a temperat fata de semestrul intai”, mentioneaza Georgiana Androne.

Pe segmentul de furnizare, Electrica a inregistrat o scadere cu 1,2% a veniturilor, generata de o reducere cu 6,9% a pretului mediu de vanzare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri