Industria farmaceutica ar putea sa fie tulburata anul viitor de o noua metodologie de calcul al pretului medicamentelor pe care Guvernul vrea sa o impuna. Ce impact ar putea avea avea noile modificari asupra profitului companiilor din domeniu si ce rezultate financiare au raportat acestea dupa primele 9 luni ale anului.

“Viitorul imediat al productiei de medicamente sta sub semnul ultimei hotarari de guvern adoptate in 31 octombrie, prin care s-a stabilit o noua metodologie de calcul al preturilor medicamentelor cu prescriptie medicala si plafoanele maxime aplicabile acestora. Pentru producatorii de medicamente, metodologia ar putea avea efect de bumerang, acestia anticipand ca aproximativ 60% din medicamentele vizate se vor scumpi, fapt care ar conduce la cresterea taxei de clawback asupra preturilor la producatori”, mentioneaza analistii casei de brokeraj Tradeville.

Ministerului Sănătăţii a decis recent sa modifice Hotararea de Guvern 800/2016, referitoare la modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, la doar trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Prevederile HG ar fi intrat în vigoare la 1 aprilie 2017 si urmau sa duca la reducerea pretului la mai multor medicamente ieftine, al caror pret este sub 30 lei. Totusi, reprezentantii producatorilor spun masura ar duce la o ieftinire atat de puternica incat medicamentele vizate ar fi scoase de pe piata, deoarece nu ar mai fi rentabile. In schimb, in locul acestora ar aparea medicamentele inovative, cu efecte similare, dar car vor avea preturi mai mari, ceea ce, in final, ar insemna o scumpire pentru consumator. Scumpirea va duce la decontarea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a unor sume mai mari, care vor fi apoi descarcate catre producatori sub forma taxei clawback. Producatorii de medicamente generice ar fi cei mai afectati, in randul acestora aflandu-se Zentiva (SCD), Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm (BIO).

In schimb, daca se pastreaza forma actuala, ultima hotarare de guvern privind calculul preturilor la medicamente ar trebui sa aiba efecte favorabile asupra companiilor cu activitati de distributie de medicamente, asa cum este cazul Ropharma (RPH) sau Farmaceutica Remedia (RMAH). Efectul pozitiv ar fi datorat cresterii cotelor de adaos de distributie si farmacie.

Citeste si:
1 din 2 manageri crede ca facultatea l-a ajutat sa obtina un job bun
Studiu HPDI: 1 din 2 manageri...

Analistii considera ca deocamdata impactul modificarilor legislative nu este reflectat de rezultatele raportate pentru trimestrul al treilea de companiile farmaceutice listate pe Bursa de Valori Bucuresti.

Cum arata rezultatelor companiilor farmaceutice dupa primele 9 luni

Vanzarile Antibiotice (ATB) au scazut usor, cu 0,4%, in trimestrul finalizat la 30 septembrie, pana la 83,5 mil. lei. Reducerea cu 24% a cheltuielilor cu materiile prime si cu 8,5% a cheltuielilor totale de exploatare au condus la raportarea unui profit operational de patru ori mai mare si a unui profit net de 1,36 milioane lei, fata de o pierdere de 695.000 lei in al treilea trimestru al anului trecut.

“Profitul net din primele 9 luni a crescut cu 22%, ceea ce ar putea constitui o prima indicatie cu privire la dividendul pe care l-ar putea plati ATB anul viitor. In ultimii ani, compania a distribuit 51% din profitul net actionarilor. Cresterea cu 11.23% a cifrei de afaceri in trimestrul al doilea si incheierea unui contract de livrare de produse injectabile care a dublat exporturile catre SUA pentru intregul semestru au generat optimism in ceea priveste evolutia, in general, a exporturilor, dar si a cotatiei ATB pe termen mediu si lung”, mentioneaza Calina Mihali, analist Tradeville.

Nici Biofarm (BIO) nu a avut un trimestru deosebit in perioada iulie-septembrie, raportand cresterea cifrei de afaceri cu doar 1,1% fata de aceeasi perioada din 2015. Totusi, reducerea cheltuielilor de exploatare cu peste 11%, ca urmare, inclusiv, a diminuarii cheltuielilor cu materiile prime si materialelor cu peste 15%, a permis raportarea unui profit operational cu 58% mai mare, in valoare de 10,2 milioane lei. La 9 luni, profitul net al Biofarm a urcat cu 9,7%, pana la 23,7 mil. lei.

Citeste si:
Contract de 100 milioane dolari intre GE Healthcare si Grupul Affidea
Grupul Affidea si GE...

“Biofarm a avut, in general, o rata mare de distributie a profitului net, ceea ce face probabil ca si din profitul acestui an sa distribuie cel putin 60% [catre actionari], dar au fost ani in care rata de distributie s-a ridicat la 68-77%. Prin urmare, am putea vedea o crestere mai mare a dividendului fata de cresterea profitului net”, mentioneaza analistul Tradeville.

Zentiva (SCD) face nota discordanta in al treilea trimestru fata de evolutiile marcate in trimestrele anterioare, trecand pe minus la nivelul ratelor de crestere ale veniturilor din vanzari, profitului operational si profitului net. Cifra de afaceri neta a scazut cu 2,95% la 103 milioane lei, iar profitul operational a marcat o scadere de 2,5%, pe fondul cresterii cheltuielilor operationale. Profitul net a scazut cu 2.7%, la 20,1 milioane lei.

Cresterile la nivelul ultimei linii din contul de profit sau pierdere, de 67% in primul trimestru si 109% in al doilea trimestru, asigura inca un plus de 36%, pana la 52,5 milioane lei, al profitului net inregistrat in primele noua luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2015.

Rezultatele financiare bune din prima jumatate a anului au fost umbrite de cele din trimestrul trei, dar si de incertitudinea privind activitatile companiei generata de anuntul grupului Sanofi ca intentioneaza sa vanda divizia de medicamente generice din Europa. “Procesul va fi unul de lunga durata, cel mai probabil, iar efectele dificil de estimat faca aceasta actiune una mai putin atractiva, deocamdata”, este de parere Calina Mihali.

Citeste si:
The Economist: Sistemul de sanatate din Romania, cel mai slab din UE
The Economist, despre...

Ropharma (RPH) a raportat venituri din activitatile de distributie si vanzare cu amanuntul in farmacii (in care veniturile nete din vanzari au o pondere de aproape 100%), in crestere cu 11% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada din 2015 si un profit net mai mare cu 113%. Astfel, veniturile din exploatare au fost de 117.9 milioane lei, iar profitul net de 2,76 milioane lei.

Potrivit companiei, aceste cresteri s-au datorat majorarii volumului de unitati fizice vandute si imbunatatirii mixului de vanzari. Ropharma a mai precizat ca “produsele deficitare” continua sa determine pierderi in realizarea de venituri, valoarea acestora fiind compensata de prescriptiile realizate in cadrul programelor nationale de sanatate.

In cazul Farmaceutica Remedia (RMAH), cifra de afaceri neta a inregistrat un plus de 8.13% in trimestrul trei fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 66,9 milioane lei. Reducerea profitului financiar, generat de diferentele de curs valutar, au condus la afisarea unui profit net de 78.000 lei, cu aproape 80% mai mic decat in trimestrul al treilea din 2015.

RMAH a continuat si in al treilea trimestru sa-si extinda reteaua de farmacii, in special in Bucuresti. Reprezentantii companiei preconizeaza ca vor finaliza acest an pe profit si ca, incluzand impactul ultimelor reglementari cu privire la pretul medicamentelor, vor inregistra o crestere a cifrei de afaceri in 2017.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
O treime dintre angajati pleaca din companie in primul an