Ce se va intampla cu tarifele RCA dupa cele sase luni de plafonare? Vor ajunge tarifele RCA la un nivel de doua ori mai ridicat fata de cat erau inainte de plafonare? Mai multe voci din piata locala de asigurari, dar si din randul celor mai vocali critici ai acestei industrii au subliniat ca fara a exista un pret de referinta, dupa cele sase luni de plafonare, vom asista la o revenire la tarife pe care asiguratorii le vor considera sustenbaile, situatie care va crea din nou perceptia unor noi cresteri necontrolate si a unei piete dezechilibrate.

"Sursa dezechilibrelor financiare de pe piata RCA a fost practicarea unor preturi nesustenabile, iar efectul s-a vazut in momentul in care asemenea practici au disparut, ramand doar cazuri punctuale, izolate. In ultimul an, piata a incercat sa-si caute echilibrul, respectiv sa nu mai genereze pierderi. Astfel, au disparut ofertele de preturi mici, neacoperitoare fapt ce a generat cresteri de prima", spune reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari.

Mai mult, arata acestia, "note de plata deschise de catre companii care au disparut din piata RCA vor ramane inca multi ani deschise pana cand toate obligatiile de plata se vor stinge". De exemplu, spun reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari, "si acum se mai platesc daune de tip vatamari corporale ale Grup As, companie disparuta la inceputul anilor 2000, intrata in faliment".

Retail jobs

Recent, in contextul aparitiei in media a unor informatii potrivit carora, in perioada 2015 - 2016, tariful mediu al primelor RCA a crescut cu 25%, in timp ce daunele platite de asiguratori au scazut, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), al carei membru este si Allianz-Tiriac Asigurari, a precizat, de asemenea, ca polita RCA este, prin definitie, un segment de asigurari “cu coada lunga” (long tail), ceea ce inseamna, in principiu, ca nu functioneaza pe sistemul prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp.

Asiguratorii aratau ca in cazul in care segmentul RCA ar functiona pe acest sistem (prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp) implicatiile ar fi urmatoarele: o companie care renunta la licenta RCA nu ar mai trebui sa plateasca daune pentru ca nu mai colecteaza prime. "Dar atunci cine ar plati daunele pana la expirarea ultimei polite si a datoriilor ce decurg din politele in vigoare la un moment dat? Similar, pentru o companie aflata in faliment, care nu mai incaseaza prime, in ipoteza prezentata mai sus nu ar mai trebui platite nici daunele, ceea ce nu se intampla in realitate, aceste datorii fiind preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor".

Citeste si:
BCR extinde 100% online asigurările Venit Protect pentru...
BCR extinde 100% online...

Astfel, datele Autoritatii de Supraveghere citate in presa nu ar fi continut toate informatiile relevante care sunt folosite in calculul ratei combinate a daunei pe segmentul RCA. Primul element este valoarea despagubirilor aferente clientilor Astra Asigurari dupa luna septembrie a anului 2015 (cand a fost cerut falimentul companiei), care nu au fost incluse in statistica. Suma de plata dupa falimentul Astra Asigurari este estimata de Fondul de Garantare a Asiguratilor la 500 milioane lei, la care se adauga cele 160 milioane de lei aferente daunelor pe Carte Verde (pe care le plateste BAAR).

Apoi, un alt element important il reprezinta valoarea despagubirilor platite pentru daune morale provenite din vatamari corporale stabilite ca urmare a deciziilor instantelor de judecata. Procesele se pot intinde pe durata a cativa ani, motiv pentru care despagubirea pentru un accident produs in anul 2015 poate fi, de exemplu, platita cativa ani mai tarziu.

Citeste si:
Cîțu, îngrijorat de inflație și dobânzi: de obicei cresc înaintea...
Cîțu, îngrijorat de inflație...

Sumele platite pentru acest segment au crescut in fiecare an, in anul 2015 fiind mai mari cu 2000% fata de 2007. In plus, chiar si in cazurile in care valoarea despagubirilor se stabileste pe cale amiabila exista situatii in care o dauna cu vatamari corporale poate genera obligatii de plata pentru asigurator pe perioade indelungate, de pana la 20-30 de ani, daca discutam, de exemplu, de cazul unor tratamente sau indemnizatii de tip renta.

UNSAR mai arata ca datoriile cu daunele ale asiguratorilor sunt compuse din: indemnizatiile brute platite, rezervele de dauna avizate si rezervele de daune intamplate dar neavizate. Datele statistice citate nu contin rezervele de daune intamplate dar neavizate, dar nici rezervele de dauna avizate.

Aceste rezerve de dauna nu sunt incluse in raportarile de daune platite, ci sunt incluse la categoria rezervelor, si trebuie luate in calculul cumulat al sumelor de bani pe care societatile de asigurare le vor plati pentru despagubiri. In cadrul acestor rezerve de daune, daunele morale au o pondere importanta, motiv pentru care aceste rezerve pot atinge valori foarte mari, care vor fi platite, in functie de hotararile instantelor de judecata, chiar si dupa cativa ani de la producerea daunelor. De asemenea, cheltuielile companiilor de asigurari nu sunt prezentate in statistica.

Citeste si:
Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în...
Economiile avansate vor...

Ca urmare, "in mod cert, renuntarea la plafonarea tarifelor, va insemna recuplarea pretului cu profilul de risc, deci pentru segmentele subventionate prin aplicarea unui tarif maxim, cu siguranta va insemna o crestere de pret pana la un nivel corect. De asemenea, o parte din masurile luate pun, din pacate, presiune foarte mare pe partenerii nostri de distributie. Aceste masuri vor fi suspendate odata cu revenirea la normal a tarifelor, RCA. Avem, deci, nevoie sa ne reasezam la masa si sa gasim solutii care sa elimine cauza problemei si nu efectele acesteia. Toata lumea va avea de castigat daca emininam cauzele problemei", spun reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari.

Conform datelor ASF, pentru anul 2015, valoarea primelor brute subscrise a fost de 3289 mil. lei, in timp ce totalul daunelor (inclusiv rezervele de daune) a fost de 4837.9 mil. lei. Indemnizatiile brute platite in 2015 au fost de 2029.8 mil. lei, rezervele de dauna avizate au fost de 1883.8 mil. lei, iar rezervele de dauna neavizate au fost de 924.3 mil. lei.

Citeste si:
Câciu: Trebuie să recunoaștem eșecul liberalizării pieței de energie
Câciu: Trebuie să recunoaștem...

Sursa foto: intararit / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri